Emilian Isaila: "Romania s-a ales cu acest titlu sinistru si din cauza a ceea ce s-a intamplat inainte de ‘89".
La o mie de copii nascuti in Romania, o alta mie nu are sansa de a vedea lumina zilei. Tara noastra este campioana europeana la avorturi, conform ultimului studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Trist, insa cum s-a ajuns aici?
Vreau sa precizez ca in problema avorturilor sunt de partea celor care sustin ca femeile au dreptul sa aleaga daca pastreaza sau renunta la copil. O tanara sau o adolescenta, care a gresit si care nu are posibilitatea si maturitatea necesare sa creasca un copil, are dreptul la o a doua sansa, are dreptul sa-si continue educatia si sa se pregateasca pentru ca, la un moment dat, sa-si poata asuma rolul de mama. Dar de aici si pana la macelul din cabinetele de ginecologie si din spitale e o cale lunga. Ma mira faptul ca Biserica Ortodoxa, care este pentru interzicerea avorturilor, nu duce nicio campanie prin care sa le determine pe femei sa renunte la aceasta „crima”.
Desi cred ca am fi preferat sa fim Campioni Europeni la fotbal, ne-am ales cu acest sinistru titlu si din cauza a ceea ce s-a intamplat inainte de 1989. Politica aberanta a lui Ceausescu de a creste populatia Romaniei cu orice pret face ca si acum sa suportam consecintele. In acele vremuri, a face sex reprezenta ceva extrem de periculos, o actiune ilegala ce te putea duce dupa gratii. Cuplul a primit o lovitura aproape mortala in acei ani.
Nu stiu daca mai tine minte cineva, dar pe langa transformarea avortului in fapta penala, care se pedepsea cu inchisoarea, cuplurile casatorite care treceau de 30 de ani si nu aveau copii plateau o taxa destul de mare la stat, in jur de 400 de lei de persoana. Se ajungea la 800 daca ambii parteneri aveau peste varsta prevazuta de decretul respectiv. Ca sa va faceti o idee, 800 de lei reprezenta in jur de 40 de procente din salariul mediu de atunci.
Un cimitir ca Bellu nu ar fi suficient pentru femeile care au murit in anii ‘80 din cauza faptului ca si-au provocat un avort. In acele vremuri era interzis orice mijloc contraceptiv, nu existau prezervative si nici anticonceptionale si mai bine aduceai droguri din strainatate decat pilule impotriva sarcinilor nedorite. Una dintre cele mai populare metode contraceptive era aceea de a muta mobilele prin casa.
Dupa 1989, renuntandu-se la legislatia represiva, avortul a devenit cea mai raspandita metoda contraceptiva. Foarte ciudat, in conditiile in care este vorba despre o interventie chirurgicala si care implica durere. Din pacate, politicienii si tehnocratii care au ocupat fotoliul de ministru al sanatatii romanesti din 1990 incoace n-au avut nici priceperea, nici interesul si nici preocuparea pentru a stopa macelul celor nenascuti. Milioane si milioane de vieti au fost curmate in acesti ani, singurul castig fiind acela ca viata mamelor n-a mai fost in pericol.
Pentru femeile sacrificate in anii ‘80 de politica bezmetica a lui Ceausescu nu a fost nimeni gasit vinovat, poate doar dictatorul in acel simulacru de proces, dar chirurgii care le-au lasat sa moara pe masa de operatie, militienii si securistii care faceau anchete si arestari in randul personalului medical au scapat. Cine este astazi vinovat de faptul ca se arunca viata dupa viata la cosul de gunoi?