Ucraina, victima in duelul presedinte - parlament

Ucraina, victima in duelul presedinte - parlament

Blocajul institutional ameninta sa scoata populatia in strada.

O noua criza politica zguduie Ucraina, unde parlamentul, dominat de prorusi, a respins ieri, pentru a treia oara, candidatul la postul de ministru de externe propus de presedintele Viktor Iuscenko, relateaza Reuters.

Prooccidentalul Iuscenko l-a propus pentru prima oara pe Volodimir Ohrijko pentru a conduce diplomatia ucraineana in luna februarie, dupa demisia lui Boris Tarasiuk, un aliat al liderului de la Kiev, care a militat activ pentru integrarea tarii in NATO si UE. In ciuda insistentelor presedintelui, Ohrijko nu a obtinut nici la al treilea scrutin decat 195 de voturi, mult sub cele 226 necesare pentru a fi confirmat.

Impasul la care s-a ajuns in privinta titularului portofoliului externelor este doar ultimul episod al bataliei care se da la Kiev intre prooccidentali si prorusi. Viktor Iuscenko este practic izolat, din vara trecuta, cand fostul sau rival din timpul revolutiei portocalii din 2004, Viktor Ianukovici, a obtinut functia de premier. Ianukovici, lider al Partidului Regiunilor, a ajuns la sefia guvernului dupa ce a reusit sa formeze o noua majoritate parlamentara, impreuna cu socialistii si comunistii. Presedintele a fost fortat sa accepte revenirea la putere a vechiului sau adversar dupa ce disensiunile dintre formatiunea sa Ucraina Noastra si Blocul Iulia Timosenko au dus la destramarea coalitiei portocalii.

Iuscenko, tot mai izolat

Convietuirea dintre Iuscenko si Ianukovici s-a dovedit una extrem de dificila, mai ales dupa adoptarea unor modificari constitutionale ce au dus la restrangerea atributiilor presedintelui. Conflictul a devenit acut in momentul in care primul-ministru a profitat de diverse vizite in strainatate pentru a-si exprima opozitia fatisa in ceea ce priveste politica prooccidentala promovata de presedinte si de ministrul Tarasiuk.

In cele din urma, coalitia majoritara a obtinut demisia lui Tarasiuk, insa Iuscenko incearca in continuare sa obtina instalarea unui aliat al sau in acest post. Consultarile intre coalitia prorusa la putere si opozitia portocalie, initiate in vederea dezamorsarii crizei, nu au condus la niciun rezultat. .

Previziuni sumbre

Opozitia trece la proteste

Analistii ucraineni spun ca actuala criza s-ar putea adanci, in conditiile in care opozitia anunta ca va boicota lucrarile parlamentului si nu exclude  organizarea de demonstratii de protest. Exista temeri ca s-ar putea ajunge la lupte de strada intre protestari si fortele de ordine, aflate in subordinea guvernului, scrie publicatia electronica „Ukrainian Journal”.

Teoretic, presedintele Iuscenko ar putea sa dizolve parlamentul in situatia in care acesta nu a votat un nou ministru de externe la 60 de zile de la demisia lui Tarasiuk.

Aceasta ar duce la organizarea de alegeri anticipate, lucru pe care Iuscenko nu-l prea doreste. Anul trecut, in toiul scandalului dintre fostii aliati portocalii, el a preferat sa cedeze sefia guvernului fostului sau rival.

Ne puteți urmări și pe Google News