Prezentatoarea emisiunii "O vedeta... populara" si-a sarbatorit sotul, pe Razvan, intr-o excursie de cinci zile la Napoli, alaturi de un cuplu de prieteni.
Sfarsitul iernii inseamna pentru mine si altceva decat martisoare si primii ghiocei. An de an, imi serbez in februarie Varsatorul de-acasa - pe sotul meu, Razvan. Anul acesta, m-am gandit la un cadou mai deosebit - o excursie de cinci zile la Napoli. Asa ca, alaturi de alti doi buni prieteni, Andra (cu care am si "complotat", de altfel) si Cosmin, am pornit sa admiram salbaticele frumuseti napoletane.
Farmecul istoriei Drumul a decurs in bune conditii, mai cu seama ca-mi place foarte mult sa zbor. La intoarcere, avionul a avut o intarziere de trei ore. Este infiorator sa astepti in aeroport! Dar a meritat...
M-a impresionat mai mult Roma, pe care o vazusem deja si care este mult mai incarcata de cultura si istorie. Insa si Napoli este un oras foarte frumos, construit in terase.
Ca obiective turistice tin sa mentionez centrul vechi al orasului Napoli, cu Domul, cea mai mare catedrala a orasului, Napoli subteran (un intreg oras la 50 de metri sub pamant), biserici mici si cochete.
Vazand Pompeiul m-a impresionant cat de bine a putut fi conservat din anul 79 si pana azi. Am incremenit privind cadavre carbonizate si ramasite ale vietii casnice de-acolo!
Oras sub pamant Napoli subteran a fost o adevarata revelatie: este un alt oras, aflat sub Napoli, care se strabate cu o faclie in mana, prin culoare foarte inguste, moment in care m-am felicitat pentru tot chinul de a-mi pastra silueta...
La fiecare pas vezi altceva, se pare ca a existat la un moment dat intentia de a transforma acest labirint intr-o "Venetie" subterana din cauza numeroaselor bazine subterane de apa. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, spatiul a fost folosit ca loc de retragere, fapt ce se poate vedea prin numeroasele obiecte de armata si arme ce se gaseau din loc in loc.
Vezuviul a insemnat o calatorie ratata pentru ca, odata ajunsi sus, am constatat ca e ceata si nu am reusit sa vedem nimic. Autobuzul care ne dusese pana acolo pleca numai dupa doua ore, astfel ca tot ce am putut face a fost sa bem vin fiert... mult vin fiert.
Localnici zgomotosi si pitoresti Centrul comercial este extrem de aglomerat si divers colorat. Am facut o excursie cu vaporul pana la Insula Capri - un mic paradis, unde, asa cum ii spuneam unui bun prieten, trebuie sa fie minunat sa ai o casa de vacanta. E simplu, curat, linistit, rupt de lume si extrem de romantic.
Castelele din Napoli se numara si ele printre obiectivele turistice de vizitat. Cel mai frumos ca amplasament este Castel dell'Ovo - se afla pe mare si se vede tot golful si orasul. Nu ai cum sa nu visezi frumos privind marea din turnurile acestuia...
Oamenii sunt extrem de pitoresti, senini, zgomotosi, le place sa cante, pur si simplu, atunci cand merg pe strada, lucru ce mi-a placut teribil. Iar baietii nostri au "imprumutat" din caracterul expansiv al localnicilor: pentru ca 1 Martie a venit cand eram in Napoli, iar napoletanii nu au traditia martisoarelor, Razvan si Cosmin ne-au coplesit cu flori chiar in mijlocul strazii. Ce m-a impresionat foarte mult au fost calatoria pe mare, pe care mi-as fi dorit-o nesfarsita, Pompeiul, Napoli subteran si Insula Capri. CAZARE
Hotel Britannia, in Roma > Am stat la un hotel de patru stele din Roma, Britannia.
> Hotelul are o structura arhitecturala veche, dar a fost modernizat.
> Mobilierul este nou, confortabil, iar interiorul arata bine. Serviciile... nu le recomand ca fiind cele mai bune dintre toate pe care le-am intalnit, dar hotelul compenseaza cu terasa care iti ofera o priveliste absolut superba, mai ales noaptea, cand orasul si marea iti taie respiratia.
> O camera dubla costa aproximativ 150 de euro pe noapte (n.r.).
RESTAURANT
Putipu, la malul marii > Cel mai mult mi-a placut intr-un restaurant de pe malul marii, Putipu.
> Absolut tot interiorul restaurantului era alb, de la tacamuri si vesela pana la mobilier si accesorii.
> Restaurantul are preturi destul de piperate, insa meniurile sunt dintre cele mai diverse. Un desert caruia nu-i puteam rezista era ananasul cu lichior.
> Meniurile de la Putipu contin o varietate de mancaruri traditionale, dar si internationale. Printre recomandarile restaurantului se numara si lista de vinuri (n.r.).
SFATURI
Purtati incaltaminte cat mai comoda! > Multi ne-au avertizat ca in Napoli este periculos sa iesim dupa ora 22.00, dar noi nu am simtit asta.
> Va recomand sa nu urcati la Vezuviu decat daca ati aflat cu siguranta care sunt conditiile meteo sus. Altfel, s-ar putea sa nu va alegeti decat cu un vin fiert...
> E obligatoriu sa va incaltati comod atunci cand mergeti la plimbare ori vizitati obiectivele turistice din zona.
> Faceti o calatorie pe mare, este de-a dreptul impresionanta. Nu uitati nici de Napoli subteran, este o experienta unica.