EDITORIAL EVZ: Ce imbracam de apocalipsa?

EDITORIAL EVZ: Ce imbracam de apocalipsa?

Ioana Lupea: “Al Gore este precursorul meteopoliticii, deschide usa politicianului care ne va promite patru anotimpuri”

Perspectiva apocalipsei meteorologice, o amenintare mai concreta decat cea nucleara sau biblica, ne schimba modul de viata si obiceiurile de consum. Inainte de a prapadi civilizatia si a starpi omenirea, incalzirea globala ii binecuvanteaza pe cei care i-au mirosit oportunitatile nebanuite cu bani si putere: cariere politice, jurnalistice, artistice, stiintifice, filosofice, religioase, linii de imbracaminte cool si diete corespunzatoare, medicamente impotriva stresului provocat de incalzirea globala.

Unii castiga, si nu aceiasi de pana acum, printre perdanti aflandu-se complexul militaro-industrial, cel care a determinat politic si economic evolutia celei de-a doua jumatati a secolului trecut. Reducerea emisiilor de gaz si inlocuirea surselor de energie ar putea schimba mult sistemul global si pe cel politic in urmatorii 20 de ani.

Deocamdata, de incalzirea globala profita media, politica si marketingul. In cautarea audientei de altadata, media amplifica fenomenul si creeaza pericolul prin supralicitarea evenimentelor meteorolgice extreme si contextualizarea unor informatii stiintifice. Fiecare grad in plus, fiecare foaie de salata inverzita prematur si fiecare nevroza nepotrivita anotimpului isi gasesc natural explicatia in incalzirea globala. Privind prin fereastra nu mai vedem natura, ci semnele sfarsitului ei si al nostru.

Frica oamenilor de necunoscut este hrana de baza a populistilor: Al Gore este doar precursorul  meteopoliticii. Oscarul pentru „Un adevar neconvenabil”, altfel un documentar didactic, banal, plicticos, inconsistent, edulcorat electoral, cu mult sub nivelul premiilor Academiei de Film americane si al subiectului, deschide usa in spatiul public politicianului care va promite patru anotimpuri.

Incalzirea globala - nu sunt o negationista a efectului de sera - este o mare poveste. Altoirea stiintei popularizate pe vechea credinta a sfarsitului lumii a creat cea mai mare naratiune a secolului XXI, in ciuda profetiilor parintilor postmodernismului. Stiinta experimentala face incredibile vietile sfintilor, dar verosimile clonarea umana, inteligenta artificiala, evanghelia lui Iuda si mormintele familiei Hristos. In fond, ce este clona umana, subiect de carti si filme, de polemici filosofice, politice, legislative, chiar si in Romania, daca nu un Golem imbunatatit genetic, o creatie epica stiintifico-religioasa?

Trivializarea incalzirii globale practicata de media, politicieni si specialisti in marketing poate stimula raspunsuri asemanatoare comportamentelor din timpul isteriei nucleare a anilor ‘60. In locul unui efort comun pentru oprirea cursei inarmarilor, americanii, si nu numai ei, au facut eforturi financiare pentru a se dota cu echipamente impotriva radiatiilor si cu buncare sub cotetul cainelui.

Prezentul avertisment asupra fenomenului incalzirii globale - reversibil din moment ce atmosfera, un sistem hipercomplex, are capacitatea sa absoarba perturbarile majore - ar trebui sa serveasca unei interactiuni mai armonioase intre om si mediu. Cel mai probabil insa nu ne vom retine din a consuma energie, ci ne vom achizitiona kiturile si ghidurile pentru supravietuirea la incalzirea globala puse deja in vanzare. 

Ne puteți urmări și pe Google News