Michel Platini: "Mi-ar fi placut sa-l am coechipier pe Hagi"
- Adam Popescu
- 7 martie 2007, 02:00
Fostul mare fotbalist francez, in prezent presedinte al UEFA, a acordat un interviu cotidianului "Evenimentul zilei", chiar la sediul din Nyon al forului european.
Sa ajungi la Michel Platini este aproape la fel de greu ca la un presedinte de stat, dupa ce fostul lider al reprezentativei de fotbal a Frantei a castigat alegerile pentru sefia UEFA, devenind numarul 1 in sportul-rege pe batranul continent.
Dupa o scurta conferinta de presa, Platini a sustinut ieri, la sediul UEFA din Nyon, prima sesiune de interviuri pentru presa internationala, de cand a preluat functia de presedinte ale forului european. Fostul capitan al „cocosilor” n-a refuzat nicio intrebare, dar a preferat diplomatia la temele „fiebinti”, cum ar fi revolutia federatiilor din est si rolul lui Mircea Sandu, presedintele FRF, in alegerea sa la carma UEFA.
Aprobari speciale, o corespondenta de aproape o luna si jumatate, plus o selectie dura a zecilor de solicitari venite pe adresa noului presedinte al UEFA - iata efortul depus de „EVZ” pentru a obtine un interviu in exclusivitate.
Demersurile noastre au inceput pe 26 ianuarie, imediat dupa ce Platini il invinsese in alegeri, la Nyon, pe suedezul Lennart Johansson, si s-au incheiat ieri la pranz, tot in micutul orasel elvetian, acolo unde fostul fotbalist de geniu a stat de vorba cu „Evenimentul zilei”.
Cunostinte vechi
Relatie speciala cu Mircea Sandu
EVZ: Inainte de alegeri, mai multe ziare din Europa au scris ca federatiile din Est au pregatit o revolutie. Anul trecut, la Bucuresti a avut loc o reuniune a forurilor estice. Este adevarat ca Mircea Sandu, seful FRF, a fost cel care a transmis mesajul dumneavoastra celorlalti presedinti? Michel Platini: In niciun caz. Ii cunosc de mult pe presedintii federatiilor din Est. Electoratul a fost foarte diversificat. Alegerea mea a fost facuta in interesul fotbalului, nu din motive politice. Cum ati descrie relatia dumneavoastra cu Mircea Sandu? Mircea Sandu imi este prieten. Vorbeste foarte bine franceza. Acest lucru ne-a permis sa comunicam. Ne-am intalnit cu multi ani in urma, la un meci de fotbal in Franta. Apoi ne-am revazut la Bucuresti. De-a lungul timpului am intretinut aceasta relatie foarte buna. Cand eram responsabil cu proiectul „Goal” al FIFA, ne-am reintalnit la centrul sportiv de la Bucuresti. Avem o relatie formidabila. Mircea este un om care iubeste foarte mult fotbalul. Munceste in interesul fotbalului romanesc si face foarte bine acest lucru.
Prieten cu Nadia Comaneci si Ilie Nastase
Va mai amintiti meciul cu Romania din 1975? A fost o partida extraordinara. Nu pentru Romania insa, fiindca Franta a invins cu 4-0 in preliminariile olimpice. Apoi am participat la Jocurile Olimpice de la Montreal.
Olimpiada Nadiei Comaneci! Cu Nadia Comaneci am o stransa relatie de prietenie, ca si cu Ilie Nastase. De fapt sunt prieten cu toti sportivii pe care i-am cunoscut in anii ‘70.
Alaturi de ce jucator roman v-ar fi placut sa jucati? (n.r. - raspunde fara sa stea pe ganduri) Hagi. Gheorghe Hagi a fost un jucator foarte bun. Am urmarit echipa Romaniei la Cupa Mondiala din SUA. De asemenea, in 1998, la Mondialul din Franta, a fost nostim cand toti jucatorii romani si-au vopsit parul in galben, iar apoi n-au mai castigat.
„Inchisoare pentru suporterii violenti”
Credeti ca fotbalul european ar fi luat-o pe un drum gresit daca Lennart Johansson ar fi castigat un nou mandat?Nu, nu cred. Consider ca fotbalul ar fi continuat sa se afle in situatia de-acum. Cu mine, fotbalul o va lua pe un alt drum. Un drum modern, va asigur. Un drum care le va da cuvantul oamenilor implicati direct in fotbal, pentru ca ei sunt familiarizati cu fenomenul.
Ati trait momentul Heysel (n.r. - finala Cupei Campionilor Europeni, editia 1984-1985, dintre Juventus Torino si Liverpool, scor 1-0, cand Platini juca la formatia italiana). Ce masuri va lua UEFA pentru eradicarea violentei din fotbal? Este greu de eradicat violenta. Englezii au reusit sa adopte niste masuri bune. Nu-i mai lasa pe huligani sa intre pe stadioane. Avem nevoie de o institutie politica, pentru a lupta impotriva actelor de huliganism, asa cum sunt institutiile care apara dreptul de proprietate sau drepturile omului. Avem nevoie de o asemenea institutie in sport, pentru a lupta impotriva coruptiei, a spalarii de bani, a dopajului. Poate vom reusi sa ne unim cu Comitetul International Olimpic. Trimiterea la inchisoare a suporterilor violenti este o solutie buna. Dar si cluburile trebuie sa isi asume niste responsabilitati mai mari.
Michel Platini
> Data si locul nasterii: 21 iunie 1955, Joeuf
> Echipe de club: AS Joeuf (1966-1972), Nancy (1972-1979), Saint Etienne (1979-1982), Juventus Torino (1982-1987)
> Goluri in cariera: 353
> Echipa nationala: 72 de meciuri (41 de goluri - cel mai bun marcator din istoria „cocosilor galici”)
> Trofee importante: Cupa Cupelor si Supercupa Europei (1984), Cupa Campionilor Europeni (1985), Cupa Intercontinentala (1985), Campionatul European (1984), medalie de bronz la Cupa Mondiala 1986
> Titluri: singurul jucator care a castigat de trei ori „Balonul de aur”, cel mai bun marcator la EURO 1984 (9 goluri)
> Cariera de antrenor: selectioner al Frantei intre 1988 si 1992 (16 victorii, 8 remize si 5 infrangeri)
> Posturi ocupate: consilier special al presedintelui FIFA din 1998, vicepresedinte al Federatiei Franceze de Fotbal din 2001, membru in Comitetele Executive ale UEFA si FIFA din 2002
Inedit
Surpriza: in cladirea UEFA se vorbeste limba romana
Dupa ce un timp „a domiciliat” la Paris, apoi la Berna, UEFA si-a mutat, in 1995, sediul la Nyon, o mica localitate elvetiana aflata pe malul Lacului Leman. Cladirea forului european se afla intr-un cartier rezidential, linistit si plin de verdeata. Chiar in fata stabilimentului, de o parte si de alta a intrarii sunt montate in ciment siglele celor 53 de federatii afiliate la forul european. In partea dreapta se gaseste cea a Federatiei Romane de Fotbal.
Dupa ce treci pragul esti intampinat de replici ale cupelor si medaliilor oferite de UEFA: Campionatul European under 17, Campionatul European de sala, Campionatul European feminin, Supercupa Europei. Toate asezate in vitrine de sticla, material care domina interiorul impunatoarei cladiri, probabil ca simbol al transparentei.
Pe un ecran urias este proiectat un clip de aproximativ 30 de secunde cu imaginile jucatorilor desemnati de fiecare tara ca fiind cei mai buni din ultimii 50 de ani. Evenimentul a avut loc in 2004, cu ocazia implinirii a jumatate de secol de la infiintarea UEFA. Din succesiunea de imagini nu lipseste romanul Gica Hagi, aflat intr-o companie selecta, alaturi de Alfredo di Stefano, Dino Zoff, Johan Cruyff, Lev Iasin si Just Fontaine. Langa Auditorium - sala unde au loc tragerile la sorti pentru competitiile europene -, de o parte si de alta a holului se afla fotografii cu fostii presedinti ai UEFA si cu membrii actualului Comitet Executiv.
Trei locuri sunt, deocamdata, goale, cele pe care nu de mult se aflau portretele lui Michel Platini, acum presedinte, Giangiogios Spiess (Elvetia) si Eggert Magnusson (Islanda), ambii iesiti din Executiv dupa alegerile din ianuarie. Pe unul dintre aceste locuri se va afla fotografia lui Mircea Sandu, ales fara emotii in boardul UEFA, dupa ce s-a aliat cu Platini.
La UEFA, fiecare detaliu este extrem de important. Thomas Giordano, managerul Biroului de presa al forului european, ne-a intampinat cu un mesaj rostit intr-o romana aproximativa: „Buna ziua. Numele meu este Thomas Giordano. As vrea sa vorbim mai mult romaneste, dar...” si face un semn care da de inteles ca aici se opresc cunostintele sale de romana.
„Am fost in Romania in urma cu patru ani. Este o tara frumoasa”, a continuat Giordano in engleza. Dupa sosirea lui Sandu la UEFA, probabil ca Giordano isi va imbunatati cunostintele de limba romana.
Schimbare
Era „socialista” a noului presedinte
In cadrul conferintei de presa, Michel Platini a atins mai multe subiecte delicate care macina fotbalul european. Noul presedinte al UEFA este categoric impotriva variantei care priveste arbitrajul cu ajutorul inregistrarilor video. „Arbitrajul, asa cum este acum, face fotbalul uman. Bineinteles ca exista nedreptati, dar nu sunt de acord cu reluarea, pe ecran, a fazelor controversate. Agreez insa ideea introducerii unui al patrulea arbitru de linie. Este insa imposibil sa avem doi arbitri de centru. Ar trebui sa avem arbitri extraordinar de buni, care sa stie sa se coordoneze”, a declarat presedintele UEFA.
Dupa „capitalistul” Lennart Johansson, care a facut bani din piatra seaca la UEFA, Platini adopta o linie mai degraba socialista. „Nu sunt de acord cu cotarea la Bursa a cluburilor. In acest fel se dezechilibreaza raportul de forte. Gruparile puternice, cotate la Bursa, vor avea din ce in ce mai multi bani. Asta este filosofia mea”, a precizat Platini. Seful UEFA nu vrea ca formatiile de club sa primeasca bani din partea federatiilor pentru a lasa jucatorii la echipele nationale, dar a mentionat ca se cauta solutii ca gruparile sa primeasca daune daca un fotbalist se accidenteaza la actiunile reprezentativei.
„Nu vad de ce un club trebuie sa primeasca bani pentru ca un jucator sa-si reprezinte tara. In fond, federatia nationala este cea care l-a format pe acel jucator, prin competitiile organizate la copii si juniori. Propunerea ca echipele de club sa fie despagubite daca un fotbalist se accidenteaza la nationala am facut-o eu, acum opt ani”, a adaugat francezul.