George W. Bush, in turneu de recucerire a Americii Latine

George W. Bush, in turneu de recucerire a Americii Latine

Presedintele american George W. Bush va pleca maine intr-un turneu in America Latina, unde va prezenta un "plan energetic" despre care spune ca "va crea locuri de munca si va reduce saracia si inegalitatile", relateaza "New York Times".

Potrivit aceleiasi surse, turneul este si o ocazie a Casei Albe de a combate provocarile lansate de presedintele venezuelean Hugo Chavez, de orientare socialista, ajuns inamicul personal al lui Bush.

Un continent de stanga

Din 1990, cand la carma administratiei americane se afla tatal actualului presedinte, politica Washingtonului fata de tarile Americii de Sud se concentra doar pe acorduri de comert liber, plus masurile aferente, cu accent secundar pe combaterea traficului de droguri. Cum politica regionala a evoluat catre stanga, cu accente antiamericane, in principal datorita prestatiei lui Chavez - care planuieste un „contraturneu” care sa coincida cu deplasarea lui Bush -, Bush incearca acum, din nou, sa dezminta acuzele latinoamericane potrivit carora Casa Alba a ignorat nevoile lor specifice, dand prioritate campaniei impotriva terorismului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Milioanele lui Bush, la concurenta cu miliardele lui Chavez

Turneul presedintelui american va stabili mai multe recorduri; pe langa durata fara precedent, promisiunile Washingtonului par a veni mai degraba dinspre stanga esichierului politic: lucratorii inclusi in acordurile comerciale bilaterale vor beneficia de drepturi si garantii. Desi liderul de la Casa Alba urmareste incheierea mai multor acorduri cu Brazilia, care „pozeaza drept lider natural al Americii de Sud”, populatia latinoamericana, indiferent de frontiere, are prea putina simpatie pentru Bush si Statele Unite.

Asta in conditiile in care ofertele americane ating un maxim, si totusi „sunt maruntis pe langa ce ofera Chavez”. Riordan Roett, directorul programului de studii latinoamericane la Scoala „Johns Hopkins” pentru Studii Internationale Avansate, admite ca presedintele venezuelean are mai multe de oferit. „Noi vorbim de sute de mii de dolari, in timp ce el (Chavez) arunca un miliard ici, un miliard colo”, spune Roett.