Mii de angajati francezi ai companiei Airbus au intrat intr-o greva de o zi, ieri, pentru a protesta fata de planulal conducerii, care prevede concedierea a 10.000 de lucratori.
In paralel, in plina campanie electorala pentru presedintie, politicienii de la Paris s-au intrecut in a oferi solutii pentru sustinerea companiei-mama a Airbus, EADS si, implicit, a lucratorilor. Ieri, cel putin 10.000 de muncitori francezi au demonstrat la Tolouse si Meaulte, iar sindicatele au anuntat ca protestele vor continua la o scara mult mai mare. In Germania, muncitorii implicati in protestele de saptamana trecuta au reluat lucrul, in urma unui acord cu managementul companiei.
Parisul vrea mai mult
Situatia de la Airbus, agravata de greva muncitorilor, a devenit un subiect de interes maxim la Paris, atacat de principalii candidati la presedintie, care au sustinut o implicare mai hotarata a statului francez in EADS. Nicolas Sarkozy a apreciat ca statul francez ar putea sa intervina printr-o recapitalizare, asa cum s-a intamplat in cazul grupului de inginerie Alstom, aflat in pragul falimentului in 2004, o varianta reluata si de ministrul economiei Thierry Breton, care a subliniat ca Parisul este gata sa-si creasca participatia la EADS.
La randul sau, candidatul partidului socialist, Segolene Royal, a sustinut ca regiunile franceze ar putea foarte bine sa preia actiuni EADS pentru a asigura stabilitatea grupului. Royal a promis chiar o posibila stopare a restructurarilor, in cazul in care va castiga presedintia.