Fotbalul din tara noastra si-a aratat limitele in incercarea de a depasi Portugalia si Germania in clasamentul coeficientilor UEFA.
Occidentul poate dormi linistit si-n vara anului viitor: Romania nu va inscrie trei echipe in Liga Campionilor (doua calificate direct in grupe si una in ultimul tur preliminar).
Eliminarea formatiilor Steaua si Dinamo in „16”-imile de finala ale Cupei UEFA a salvat Germania si Portugalia, tari care puteau pierde un loc la „masa bogatilor” in detrimentul tarii noastre.
Fotbalul romanesc si-a aratat limitele in „dublele” Steaua - Sevilla si Dinamo - Benfica. Desi venea din grupele Ligii Campionilor, echipa din Ghencea a fost maturata de Sevilla, formatie aflata la egalitate de puncte cu FC Barcelona, campioana Europei, in Primera Division. Comparatia dintre Dinamo si Benfica este la fel de clara: in timp ce „cainii rosii” se lauda ca detin un avantaj de 13 puncte fata de Steaua si 16 fata de Rapid, jucatorii pregatiti de Mircea Rednic au fost scosi din competitie de o formatie care nu este lider in clasamentul din Portugalia.
„Sa punem in rama locul zece”
Sfertul de finala din Cupa UEFA disputat sezonul trecut de Steaua si Rapid va ramane un punct de reper pentru fotbalul autohton. Dumitru Dragomir, presedintele Ligii Profesioniste, a comentat in stilul caracteristic valoarea echipelor romanesti pe continent. „Mai mult nu putem. Asta e limita. Sa punem in rama locul zece in lume. La fel sa facem si cu rezultatele reusite anul trecut de Steaua si Rapid. Nu ne mai intalnim cu asa ceva in urmatorii 10-15 ani”, a comentat „Oracolul din Balcesti”.
Adevarul lui Lucescu
Chiar daca a durut, Mircea Lucescu, antrenorul celor de la Sahtior Donetk, a pus punctul pe i intr-o declaratie acordata luni, in exclusivitate, cotidianului „Evenimentul zilei”. Lucescu avertiza ca ar fi o palarie prea mare pentru tara noastra sa aiba trei formatii in Liga Campionilor. „Avem nevoie de doi-trei ani cu succese in Cupa UEFA. Totul trebuie facut treptat”, declarase Lucescu. In urmatoarele doua sezoane, Romania va inscrie cate doua formatii in Liga Campionilor si Cupa UEFA.
ADEVARUL DESPRE NOI
Cand Romania nu mai e pe primul loc Dupa victoriile din ultimul sezon, fotbalul romanesc isi luase avant. Anul trecut, Steaua jucase semifinala Cupei UEFA, dar merita mult mai mult: sa ajunga in ultimul act, unde „sigur s-ar fi descurcat mai bine decat Middlesbrough”. Rapid fusese eliminata in „sferturi” doar pentru ca avusese de doua ori ghinion: jucase cu Steaua si fusese eliminata fara sa fie invinsa. Dinamo, eterna ghinionista, cu un gol primit la Sofia dupa expirarea prelungirilor si un altul marcat la Marsilia cu o secunda dupa fluierul de final al arbitrului.
De ce n-am stat inaintea nemtilor
Anul acesta, tot ghinionul ne-a tinut piept cu brio, in locul adver-sarilor neputinciosi. Romania pe pri-mul loc in Europa, Romania are cel mai bun coeficient, Romania merita mai multe echipe decat Germania si Portugalia in Liga Campionilor, Romania „lucrata” de Occident...
Adevarul l-am simtit joi pe propria piele. Amagiti de victorii, am uitat ca UEFA inchide ochii la stadioanele noastre ca sa putem juca in tara. Ca Mitica e inca seful Ligii, iar Nasul - cel al federatiei. Ca se fac in continuare blaturi. Ca aducem jucatori straini de mana a patra pentru a compensa lipsa de solutii de pe piata interna. Ca multe meciuri din Liga I sunt de umplutura. Parafrazand un banc, ne-am amagit ca le-am luat-o inainte nemtilor, dar n-am putut sa stam in fata lor pentru ca aveam pantalonii rupti in tur.
Steaua si Dinamo au primit acum o lectie de care ar fi bine sa tina seama. Fotbalul romanesc a facut un progres urias, dar e inca departe de top. Avem trei echipe - Steaua, Dinamo si Rapid - capabile de evolutii onorabile in Divizia B a Europei: Cupa UEFA. Cu entuziasm, noroc si ambitie, cei trei „mari” ai fotbalului nostru au reusit sa elimine formatii de pluton din Occident. Drumul pana la Liga Campionilor e insa foarte lung. Ne-am simtit frustrati ca nu-i ajungem pe lusitani in clasamentul UEFA, dar intr-un duel direct la varf, liderul Ligii I n-a luat nici macar un singur punct Benficai, echipa clasata pe doi in Portugalia. Lupta locurilor secunde dintre Romania si Spania, Steaua - FC Sevilla, s-a soldat cu un esec la fel de usturator.
La toamna, e foarte posibil ca tara noastra sa trimita in grupele Ligii Campionilor doua echipe. Pentru binele lor si al fotbalului romanesc, sefii clubu-rilor vizate trebuie sa-si revizuiasca atitudinea acum. Sa faca transferuri adevarate. Sa-si modernizeze stadioanele. Sa renunte la potlogarii. Fiecare punct castigat necinstit in Liga I va insemna un pas inapoi pe scara reala a valorii. Pana la startul urmatorului sezon mai sunt doar sase luni. Iar timpul nu mai are rabdare cu fotbalul romanesc. (Matei Udrea)
Prezent si viitor
Vom incepe sezonul cu 40,165 puncte
Romania a realizat, in acest sezon, 11,333 puncte. Echipele noastre n-au reusit reeditarea performantelor din editia precedenta, cand Steaua, Rapid si Dinamo au strans 16,833 de puncte. In editia viitoare a cupelor europene, tara noastra va porni cu 40,165 puncte, ceea ce inseamna o crestere cu 8,708 puncte fata de 2006. Dinamo, Steaua si Rapid au sanse mari sa reprezinte Romania la startul viitoarei editii a intrecerilor continentale. Alaturi de „granzii” Bucurestiului va mai fi inscrisa inca o formatie din Liga I. Cel de-al patrulea loc ar putea fi ocupat de CFR Cluj sau de Poli Timisoara, ocupantele locurilor patru, respectiv cinci in clasamentul Ligii I, sau de o echipa care va juca finala Cupei Romaniei. Oricare alta formatie din tara noastra care n-a evoluat in ultimii cinci ani in Europa va prelua o treime din coeficientul Romaniei (40,165 / 3 · 13,388 puncte).
Daca va obtine „biletele” de Europa, Steaua va porni la drum cu 55,255 puncte (in crestere cu 8,874 puncte fata de anul trecut) - locul 30 in prezent -, Rapid va avea 40,255 puncte (in crestere cu 9,874) - locul 53 in prezent, in timp ce Dinamo va demara cu 40,255 (in crestere cu 9,874) - locul 70 in prezent.