EDITORIALUL EVZ: Manelistii, spaima votului uninominal
- Adam Popescu
- 16 februarie 2007, 02:04
Ioana Lupea: "Initiativa sefului statului are doar doua cusururi, ca este a lui Traian Basescu si ca opune societatea clasei politice. Restule retorica".
Cine a rostit pentru prima data in Romania cuvantul divin „uninominal”? Partidele fac arheologie in propriul discurs politic si momentul zero se muta din ce in ce mai in urma in timp. Miercuri era PSD, ieri, PNL, maine, poimaine va fi cu siguranta Stefan cel Mare. Si daca marele domnitor a fost cel dintai care a a propus introducerea votului uninominal, evident ca referendumul care va fi initiat de Traian Basescu este tardiv, degeaba, chiar absurd.
Adevarul istoric este ca ideea s-a nascut in societatea civila, inspirata de modele occidentale eficiente, care si-a infrant propriile rezerve si lupta cu clasa politica de sapte ani. Este pentru a doua oara cand un proiect nonguvernamental, al organizatiei Pro Democratia, este taraganat in parlament pana in ajunul alegerilor. Pentru ca tuturor parlamentarilor, fara exceptie, le este frica de pierderea mandatelor in anonimatul si sub protectia carora au lucrat pentru linistea lor.
Ascunderea sub pres a proiectului si legamantul tacerii dintre partide scutea politicienii de responsabilitatea individuala si publica a nerespectarii vointei populare. Decizia lui Traian Basescu le scoate la lumina adevaratele optiuni, ii lasa fara aparare: alegatori din toate partidele vor sa puna stampilele pe oameni, si nu pe liste. Boicotarea referendumului se va reflecta in procentele fiecarui partid la alegerile generale, consecintele lui pot scoate si partide, si politicieni din parlament.
O mare dilema, din care unii se gandesc sa iasa inventandu-se ca promotori ai votului uninominal, altii minimalizand virtutile acestuia si inventand riscuri inexistente ori sustinand ca, pana la urma, un sondaj de opinie si un referendum e totuna. PSD are indrazneala obraznica sa se prezinte ca deschizatori de drumuri folosindu-se de initiativa fostului ministru al integrarii Vasile Puscas pentru europarlamentare respinsa in Comisia electorala chiar de parlamentarii PSD. Domnul Viorel Hrebenciuc stie la fel de multe si despre aruncarea la cos a proiectului Pro-Democratia din 2003.
Pericolul unui asalt al manelistilor si vedetelor este tot retorica din cea mai pura. Asa cum a gandit-o Pro Democratia tinand cont si de rezultatele din alte state, sistemul uninominal filtreaza acceptabil candidatii pentru legislativ. In asa fel incat viitorul parlament sa nu fie in niciun caz mai rau, in sensul calitatilor morale si profesionale ale membrilor sai, decat actualul.
Cel mai gogonat argument impotriva este cel al sondajului de opinie. Ce sens are sa organizam un referendum pentru introducerea votului uninominal cand avem rezultatele sondajelor de opinie, cunoscute noua, politicienilor? Dar nu este deloc acelasi lucru: rezultatul consultarii populare, spre deosebire de o simpla cercetare sociologica, este obligatoriu pentru parlament. Iar faptul ca partidele discuta de cativa ani introducerea votului nominal, pe baza sondajelor, nu e scuza, e acuza.
Initiativa sefului statului are doar doua cusururi, ca este a lui Traian Basescu si ca opune societatea clasei politice, poate, si spre binele celei din urma.