Examenele pentru treapta I se intorc

Examenele pentru treapta I se intorc

Testele Nationale vor fi desfiintate, BAC-ul va fi sustinut intr-o singura sesiune, iar religia va fi obligatorie in scoli.

Ministerul Educatiei propune modificari radicale in invatamantul preuniversitar: Testele nationale vor fi desfiintate, iar admiterea la liceu se va face printr-un alt tip de examen.

Bacalaureatul se va sustine intr-o singura sesiune pe an, iar cei care pica vor fi nevoiti sa plateasca urmatoarea examinare. Profesorii nu vor mai da testare nationala - actuala titularizare -, ci vor fi examinati la nivelul scolii sau al unor grupuri de scoli.

Ministerul de resort a publicat ieri, pentru dezbatere, proiectul Legii Invatamantului Preuniversitar, care ar putea intra in vigoare in anul scolar 2008 -2009, dupa ce trece de discutiile publice, de cele din parlament si daca va fi adoptat de guvern.

Cele mai importante schimbari tin de structura invatamantului preuniversitar, dar si de tipurile de examene nationale care se vor da in viitor.

Prima treapta la liceu

Dupa ce s-au experimentat pe elevii de a VIII-a Capacitatea, Testele nationale si mai nou tezele unice la clasa a VII-a, conform noii legi, ne intoarcem la admiterea clasica la liceu, organizata de fiecare institutie in parte.

Asta este una dintre variantele de selectie, vehiculate pentru trecerea din ultima clasa de gimnaziu, a IX-a, in prima clasa de liceu, a X-a. "Testele nationale sigur se vor desfiinta", a declarat Dumitru Matei, secretar de stat pentru invatamantul preuniversitar din Ministerul Educatiei. Matei a mai precizat ca, asa cum este precizat in noua lege, Bacalaureatul se va da dupa clasa a XII-a, o singura data pe an.

Clase pentru copiii stranierilor?

Elevii vor studia obligatoriu religia la scoala, iar cei care nu doresc sa participe la aceste ore pot face o cerere, daca au peste 10 ani, sau isi pot ruga parintii sa solicite acest lucru in scris scolii in cazul in care sunt mai mici. Scolarii care nu doresc sa invete religie vor fi mutati automat la disciplina educatie moral-religioasa.

Copiii care isi insotesc parintii in strainatate vor putea invata la scoli romanesti sau la clase speciale, care vor fi infiintate pe baza unor acorduri bilaterale. De asemenea, cetatenii Uniunii Europene se pot inscrie la scolile romanesti, ca si elevii romani. Mai mult decat atat, ei au dreptul la un an pregatitor de romana gratuit.

In ceea ce-i priveste pe profesori, acestia nu vor mai da examen de titularizare, ci doar un concurs organizat de fiecare scoala in parte sau de grupuri de scoli.

Grupa pregatitoare va fi prima clasa, cei pana in 3 ani vor putea merge la gradinita, iar clasa a V-a trece la primara

Elevii vor merge la scoala 10 ani obligatoriu, la fel ca si pana acum, conform proiectului legii invatamantului preuniversitar. Nu este decis inca daca vor incepe la grupa pregatitoare si vor termina la clasa a IX-a sau vor intra pentru prima data in banci in clasa I si vor termina la clasa a X-a. O importanta schimbare se refera la clasa a V-a, care va trece la invatamantul primar.

La gradinita: 1-6 ani

Copiii intre 1 si 3 ani vor putea fi dusi la crese, dar si la gradinite. Pana acum, prichindeii pana in 3 ani nu aveau voie la gradinite. Ei se vor putea juca, vor dormi, dar vor fi si educati de catre personal specializat. Programele de invatamant pentru cei mici vor fi stabilite de Ministerul Educatiei si Cercetarii ulterior.

Cei care au intre 3 si 6 ani vor merge la gradinite cu program normal, prelungit sau saptamanal. Ei vor putea fi inscrisi la grupa mica, mijlocie sau la grupa mare. In ceea ce priveste grupa pregatitoare, aceasta va deveni obligatorie.

Primii ani de scoala: 6-11 ani

Inainte de a merge in clasa I, micutii vor trebui sa faca obligatoriu clasa pregatitoare. Pot fi inscrisi cei care implinesc 6 ani pana la  inceperea anului scolar sau, la solicitarea scrisa a parintilor, si cei de 5 ani. Invatamantul primar va cuprinde clasa pregatitoare si clasele I-V si se va desfasura numai dimineata.

Gimnaziul: 11-15 ani

Elevii care termina clasa a V-a ajung la gimnaziu. Acest ciclu scolar cuprinde clasele VI-IX. Tinerii care incheie clasa a VIII-a nu vor mai sustine niciun examen.

Trecerea de la clasa a IX-a, ultima a gimnaziului, la prima clasa de liceu, a X-a, se va face printr-o selectie, care va fi stabilita ulterior de Ministerul Educatiei.

Liceul: 15-18 ani

Tinerii care termina clasa a IX-a, ultima din invatamantul obligatoriu de 10 ani, si trec de selectie ajung la liceu sau la scoli de arte si meserii, care se vor numi din nou scoli profesionale.

Cei care opteaza pentru liceu trebuie sa stie ca, in continuare, va exista liceu teoretic, cu profil real si uman, dar si vocational. Profilurile din cadrul filierei vocationale pot fi schimbate in timp, in functie de cererea de pe piata muncii.

Liceul se finalizeaza cu Bacalaureatul, dar acesta se va sustine intr-o singura sesiune pe an. Cei care nu reusesc sa promoveze vor fi nevoiti sa plateasca pentru urmatoarele. Ministerul va stabili in ce mod vor accede la liceu tinerii care provin din invatamantul profesional.

La postliceala

Fara BAC

Absolventii invatamantului profesional, fostele scoli de arte si meserii, primesc un certificat de absolvire, portofoliu de educatie permanenta si, daca solicita, foaia matricola.

In cazul in care sustin examenul de certificare a competentelor, elevii primesc un certificat de calificare profesionala, conform Europass. Invatamantul postliceal se va organiza fie la dorinta autoritatilor locale, fie la cererea agentilor economici din zona.

Admiterea la postliceala se va face pe anumite criterii, stabilite de respectiva unitate de invatamant. La postliceala se vor putea inscrie absolventi de liceu cu sau fara diploma de Bacalaureat.

Propunere

Alta versiune a scolii

O alta varianta de organizare a structurii invatamantului preuniversitar, propusa de Ministerul Educatiei:

> Invatamantul prescolar: grupa mica, grupa mijlocie, grupa mare, grupa pregatitoare pentru scoala

> Invatamantul primar: clasele I-IV

> Invatamant gimnazial: clasele V-VIII

> Invatamant liceal: clasele IX-XII/XIII

> Invatamant profesional: clasele IX-Xl

> Invatamant postliceal

Ne puteți urmări și pe Google News