ISAILA: Pretul tranzitiei? Scump, doamna, scump! In alta tara era mai ieftin.

ISAILA: Pretul tranzitiei? Scump, doamna, scump! In alta tara era mai ieftin.

Emilian Isaila comenteaza faptul ca am avut nevoie de 17 ani ca sa castigam ca pe vremea lui Ceausescu.

Ne-a luat 17 ani, o revolutie si cateva mineriade ca sa atingem puterea de cumparare din 1989, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica.

Cu ce s-a ocupat Romania in acesti 17 ani? Dupa cifrele de mai sus, se pare ca a taiat frunze la caini. Dar lucrurile sunt putin mai complicate. In acest timp s-a reformat o economie, care in 1989 era de stat, pentru ca astazi majoritatea dintre noi sa lucreze in sectorul privat. Nu ca ar fi mai bine, dar asta-i realitatea. In 1989, toti oamenii aveau slujbe si salarii. Munceai, nu munceai, ceva, ceva tot castigai. Intre timp situatia s-a schimbat in rau.

Acesti ani au produs o clasa de milionari nascuti din afacerile cu statul si din drenarea banilor blocati dupa prabusirea dictaturii Ceausescu. Sa nu uitam ca la inceputul deceniului noua, Romania a incaput pe mana mostenitorilor Partidului Comunist si a durat ceva pana cand sistemul politic  s-a reformat. Daca s-a intamplat acest lucru.

In aceasta perioada, foarte multi oameni tineri si calificati au luat drumul Occidentului pentru a-si face un rost, in timp ce in Romania erau salarii de mizerie. Nici acum nu sunt mari, dar macar in cateva domenii e competitie, iar persoanele calificate sunt platite mai bine. O astfel de veste pare deprimanta la prima vedere, dar in ea se afla si un sambure de speranta. Daca am reusit sa ne intoarcem din dezastrul economic in care ne-a aruncat regimul Iliescu, desavarsit de cel al lui Constantinescu, daca am reusit sa supravietuim cumplitului an 1997 cand Romania a fost in pragul falimentului, inseamna ca momentul unei schimbari radicale a calitatii vietii nu e atat de departe. Poate o generatie, dar au fost sacrificate atatea incat una in plus nu mai conteaza.

Ce e socant si nedrept in toata aceasta poveste? Numarul mare de averi facute in aceasta perioada tulbure. O perioada in care se faceau afaceri fara a se plati taxe, o perioada in care coruptia a reprezentat un stil de viata. Aceste averi au fost construite pe spinarea celor care aveau mari sperante in 1989 ca Romania se va schimba peste noapte. Istoria acestor 17 ani e plina de tunuri imobiliare si de privatizari dubioase. De fapt, „bunurile oamenilor muncii” din 1989 au trecut in proprietatea privata a celor care printr-un noroc le aveau in grija in vremea Revolutiei.

Daca ne uitam in urma, toate schimbarile din istorie au invingatori si invinsi. Ce mi se pare dramatic in aceasta situatie e faptul ca, pentru scurta vreme, in 1989 Romania a avut intreaga lume la picioare. Nesansa de a veni in fruntea tarii „un emanat” ajuns la televiziune in conditii neclare a facut ca Romania sa intoarca spatele Occidentului vreme de aproape zece ani. A fost nevoie de decizia nepopulara a aceluiasi presedinte Constantinescu de a fi alaturi de NATO in conflictul din fosta Iugoslavie ca sa intram din nou in carti. Acum ca a inceput sfarsitul tranzitiei, ma intreb cu groaza ce-o sa-i raspund fiicei mele peste ceva vreme cand o sa ma intrebe ce am facut in acesti 17 ani.

Ne puteți urmări și pe Google News