Tenismenii tricolori si-au cusut singuri treningurile de prezentare inaintea meciului de Cupa Davis cu Franta, care debuteaza astazi.
Echipa de Cupa Davis a Romaniei a inceput ieri cu stangul meciul cu Franta, din turul intai al Grupei Mondiale. Chiar inaintea tragerii la sorti, care a avut loc la Clermont-Ferrand, delegatia tricolora a constatat ca are probleme cu echipamentul de prezentare, care nu corespunde normelor impuse de Federatia Internationala de Tenis. Treningurile tricolorilor, furnizate de firma germana Adidas, aveau logoul fabricantului pe o suprafata mai mare de 10 centimetri, limita maxima admisa de regulament.
Pentru a reglementa situatia, reprezentantii federatiei romane au incercat, pe ultima suta de metri, sa achizitioneze echipament nou. Oficialii tricolori s-au intors insa cu coada intre picioare de la cumparaturi. Pentru ca situatia sa fie si mai penibila, conducatorii delegatiei au apelat la o actiune pompieristica. Astfel, tenismenii si antrenorii au imprumutat foarfecele doctorului si s-au apucat, amuzati de situatie, sa ajusteze vechiul echipament! Situatia, hazlie doar pana la un punct, este de fapt jenanta, componentii echipei facandu-si aparitia la tragerea la sorti cu treningurile carpite.
Interesant este ca federatia a primit 100.000 de dolari din partea guvernului, bani destinati exclusiv „prezentarii onorabile” la meciul din Franta!
„Mizam pe 1-1, dupa prima zi”
Primaria din Clermont-Ferrand a gazduit ieri festivitatea tragerii la sorti a partidelor. Rugbystul Loic Jacquet, capitanul nationalei de tineret a Frantei a extras din urne biletelul cu numele lui Richard Gasquet (nr. 16 ATP), liderul „cocosilor” urmand sa joace astfel, astazi, de la ora 14.00, in meciul de deschidere, contra lui Victor Hanescu (nr. 755 ATP). In partida a doua, veteranul Andrei Pavel (nr. 118 ATP) va da piept cu Sebastien Grosjean (nr. 45 ATP).
„Am fi preferat ca Pavel, jucatorul nostru numarul unu, sa evolueze in primul meci, pentru ca are mai multa experienta. Si Gasquet, si Hanescu vor avea emotii. Francezul este foarte tanar si n-a evoluat prea mult pentru nationala. In schimb, Victor revine dupa o lunga absenta. Dupa prima zi, noi mizam pe scorul de 1-1”, a declarat Florin Segarceanu, capitanul tricolorilor.
La doar 20 de ani, Gasquet a parut ieri apasat de miza partidei. „Nu e usor sa fii favorit, mai ales in Cupa Davis, unde emotiile sunt duble”, a spus cel mai bine clasat tenismen francez.
Solutie de avarie la dublu
Cu doar cateva minute inainte de tragerea la sorti, romanii au anuntat o schimbare in echipa, Florin Mergea inlocuindu-l pe Victor Crivoi. „Ne-am gandit ca Mergea este o rezerva foarte buna pentru meciul de dublu. Daca Pavel va avea un meci greu in prima zi, Mergea va face pereche buna cu Horia Tecau”, a comentat Segarceanu. Jucatorii care vor evolua maine, la dublu, pot fi anuntati pana cu o ora inainte de startul partidei.
Numit „magnificul echipei romane” de catre presa franceza, Pavel (33 de ani) a parut destul de realist inaintea disputei: „Ca sa castigam, trebuie sa fim cu totii magnifici. Vrem sa producem surpriza anului. Daca vom invinge, o vom face ca o echipa. Daca vom pierde, o vom face tot ca o echipa”.
Si Grosjean a sarjat pe importanta grupului: „Suntem o formatie sudata, care imbina experienta cu tineretea. In plus, avem de partea noastra publicul si suprafata de joc. Stati linistiti, suntem puternici!”.
Program
Franta - Romania
Astazi, ora 14.00 (in direct la TVR 1) Richard Gasquet - Victor Hanescu Sebastien Grosjean - Andrei Pavel
Maine, ora 14.45 (in direct la TVR 1) Arnaud Clement / Michael Llodra - Andrei Pavel sau Florin Mergea / Horia Tecau
Duminica, ora 14.30 (in direct la TVR 1) Richard Gasquet - Andrei Pavel Sebastien Grosjean - Victor Hanescu
AMINTIRI
Melinte a facut record
Este pentru a doua oara cand cochetul oras Clermont-Ferrand, situat in „inima” Frantei, la 400 de kilometri de Paris, va gazdui un meci al echipei nationale de Cupa Davis. Prima data s-a intamplat in 1988, cand „cocosii”, condusi de celebrul jucator Yannick Noah, au zdrobit Australia, scor 5-0. Peste trei luni, Noah va sustine in sala „Zenith d’Auvergne”, din Clermont-Ferrand, un concert, fostul mare tenismen lansandu-se de multa vreme in lumea muzicii.
Sala „Zenith d’Auvergne”, inaugurata in 2003, este un adevarat monument arhitectural. Constructia, care are o capacitate de 6.000 de locuri, a fost ridicata din roca vulcanica. Din fata acestei sali, situata la periferia orasului Clermont-Ferrand, s-a dat startul in editia 2004 a celebrului Raliu Dakar.
Primaria din Clermont-Ferrand, orasel in care se afla sediul central al celui mai mare producator de anvelope din lume, Michelin, a pus la bataie, pe langa amplasamente, si 100.000 de euro pentru a atrage aici organizarea meciului de Cupa Davis.
Aflata la peste 400 de metri altitudine, Clermont-Ferrand, una dintre cele mai vechi localitati din Franta, are 140.000 de locuitori si este imprejmuita de munti vulcanici, cel mai inalt fiind Puy-de-Dome, un atractiv obiectiv turistic. De altfel, o mare parte a orasului a fost ridicata chiar pe un fost crater vulcanic, cu un diametru de 1,5 kilometri, datand de mai bine de 150.000 de ani.
La Clermont-Ferrand, localitatea natala a celebrului matematician Blaise Pascal, romanca Mihaela Melinte a stabilit, in 1998, doua recorduri mondiale la aruncarea ciocanului. Un alt roman care a triumfat in micuta localitate este Hanno Hofer, care a castigat un premiu important la cel mai mare festival de film de scurtmetraj, gazduit anual de Clermont-Ferrand. In 2008, Clermont-Ferrand va fi gazda Campionatului European de gimnastica.
PALMARES
Franta - Romania 6-1
Franta este una dintre cele mai titrate natiuni in Cupa Davis. „Cocosii” au disputat pana in prezent 15 finale, castigand de noua ori „Salatiera de argint”, ultima oara in 2001. Un an mai tarziu, francezii au pierdut trofeul, chiar la Paris, dupa un meci dramatic cu Rusia. Romania a jucat, pana acum, de trei ori finala Cupei Davis (1969, 1971 si 1972), cuplul „Nastase - Tiriac” cedand de fiecare data in fata Statelor Unite.
Daca reprezentativa Frantei n-a mai pierdut in primul tur al Grupei Mondiale din sezonul 2000, tricolorii s-au impus o singura data in ultimii 24 de ani in runda inaugurala - in 2005.
Statistica este net favorabila gazdelor si in privinta meciurilor directe. „Cocosii” ne-au invins in sase dintre cele sapte confruntari de pana acum. Primul meci a avut loc in 1927, la Paris, cand gazdele s-au impus cu 5-0. Ultima partida s-a consemnat in 2003, la Bucuresti, francezii triumfand cu 4-1. Singura victorie a romanilor dateaza din 1974, cand Ilie Nastase, Ion Tiriac si Toma Ovici au invins la Bucuresti, scor 3-2.
In clasamentul actual al Cupei Davis, echipa Frantei ocupa locul opt, in timp ce Romania se situeaza pe pozitia a 13-a. Castigatoarea meciului de la Clermont-Ferrand se va califica in sferturile de finala ale Cupei Davis, acolo unde va da piept, in aprilie, cu invingatoarea din partida Chile - Rusia. Formatia invinsa va evolua, in septembrie, in barajul pentru mentinerea in Grupa Mondiala. Indiferent de rezultat, echipa tricolora va incasa 116.000 de dolari pentru participarea in aceasta faza a competitiei. Arbitrul principal va fi Norbert Peick (Germania), iar arbitrii de scaun au fost desemnati Mohamed Lahyani (Suedia) si Hans Jürgen Ochs (Germania).
Sponsorizare
Francezii pompeaza bani in tenisul romanesc
Niciun inalt oficial de la Federatia Romana de Tenis n-a fost prezent la tragerea la sorti de ieri. Aceasta lipsa de respect i-a deranjat pe organizatorii francezi. Ilie Nastase, presedintele federatiei romane, este asteptat astazi la Clermont-Ferrand. Fosta stea a tenisului mondial a negociat zilele trecute, la Paris, cu firma „Gaz de France” detaliile celui mai valoros contract de sponsorizare din istoria forului de la Bucuresti - 400.000 de euro pe an.
Cu ocazia turneului feminin din capitala Frantei, care se desfasoara in aceasta saptamana si care este sustinut financiar chiar de catre viitorii parteneri ai federatiei romane, „Nasty” a stabilit prevederile intelegerii. Printre conditiile puse de francezi se pare ca ar fi si obligatia ca din acesti bani sa fie organizat in Romania un turneu feminin cu premii totale de 100.000 de euro.