Presedintele american George W. Bush si-a reafirmat, marti seara, in fata Congresului, vointa de a promova democratia in Orientul Mijlociu, caracterizandu-si controversata strategie drept un element esential al "luptei ideologice" impotriva terorismului.
In ciuda nenumaratelor critici vizand strategia de suplimentare a efectivelor americane din Irak, in discursul despre starea natiunii, Bush a cerut Congresului sa sustina planul sau si sa-i mai dea o sansa.
"In aceasta zi, la aceasta ora, este inca in puterea noastra sa influentam rezultatul acestei batalii. Sa dam dovada de hotarare si sa indreptam cursul evenimentelor spre victorie", a spus liderul de la Casa Alba.
Asa cum era de asteptat, democratii au intampinat cu raceala discursul presedintelui, insistand pe necesitatea unei schimbari imediate a politicii, astfel incat trupele americane sa poata parasi cat mai curand Irakul.
"Majoritatea cetatenilor acestei tari nu mai sustin acest razboi, la fel ca si majoritatea militarilor nostri", a declarat senatorul democrat Jim Webb, care l-a acuzat pe Bush ca a implicat SUA in mod imprudent in acest conflict.
Un presedinte slabit politic Cele mai importante ziare americane si-au exprimat scepticismul fata de strategia prezentata de Bush, subliniind faptul ca el nu a pomenit nimic in privinta schimbarii contestatei sale politici privind Irakul.
In timp ce "Washington Post" observa ca Bush este "ranit politic, dar refuza sa se dea batut", cotidianul "Los Angeles Times" se intreaba direct: "Aceasta presedintie mai poate ea fi salvata?". La fel, "New York Times" noteaza ca Bush "nu a adus nimic nou in politicile sale marcate de esec".
Discursul de marti reflecta pozitia subreda a presedintelui, cel care s-a adresat Congresului fiind mai degraba "umbra lui Bush" cel din anii precedenti, scrie France Presse, consemnand opiniile mai multor analisti.
"Fara indoiala ca Bush si-a pierdut mult din influenta si asta foarte devreme, cu doi ani inainte de incheierea mandatului. Este intr-adevar intr-o pozitie foarte, foarte slaba", estimeaza Darryl Clark, de la Universitatea Indianapolis.