China, putere spatiala

China, putere spatiala

China a reusit, pentru prima oara in lume, sa distruga un satelit meteorologic , cu ajutorul unei rachete lansate de pe Pamant, informeaza AFP.

Evenimentul a ridicat miza pentru utilizarea spatiului cosmic in scopuri militare.

Testul efectuat de China inseamna ca, teoretic, statul asiatic ar putea oricand sa distruga satelitii operati de alte natiuni.

Satelitul lovit era  situat  la altitudinea de 800 de kilometri deasupra solului si era folosit in scopuri meteorologice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Japonia, care de mai mult timp si-a exprimat ingrijorarea fata de continua inarmare a Chinei, s-a alaturat SUA in protestul impotriva testului.

"Din punctul de vedere al sigurantei si folosirii pasnice al spatiului, suntem ingrijorati de acest eveniment", a declarat un reprezentant al guvernului japonez.

Testul militar a fost raportat de o revista de aviatie din SUA si apoi a fost confirmat de Casa Alba.

"Dezvoltarea de catre China si testarea unui astfel de tip de arma sunt actiuni in contradictie cu spiritul de cooperare la care aspira tarile noastre in domeniul spatial civil", a declarat Gordon Johndroe, purtatorul de cuvant al Consiliului pentru securitate nationala al administratiei americane.

China a declarat insa, astazi, ca nu este la curent cu presupusa testare a unei arme pentru neutralizarea satelitilor, pe care ar fi efectuat-o recent.

"Nu suntem la curent cu un astfel de test", a declarat un purtator de cuvant al Ministerului Apararii. "De multe ori presa scrie tot felul de povesti bazandu-se pe zvonuri, nu avem timp sa verificam astfel de istorii", a subliniat el.