Conflictul dintre Rusia si Belarus pe marginea taxelor pentru tranzitul petrolului rusesc catre Europa intervine intr-un moment in care Uniunea Europeana (UE) se pregateste sa dea publicitatii, dupa multe amanari, o noua politica energetica.
Astazi, la Bruxelles, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, urmeaza sa prezinte noua strategie a blocului european care - deloc intamplator - are la baza ideea reducerii dependentei Europei fata de importurile de hidrocarburi din Rusia, evitarea repercusiunilor pe care diferendele Moscovei cu statele de tranzit le pot avea asupra tarilor UE si, nu in ultimul rand, contracararea influentei politice pe care o poate dobandi un furnizor unic de energie.
Potrivit „Petroleum Economist”, in prezent, Europa importa din Rusia 30% din necesarul de petrol si 40% din cel de gaz. Conform tuturor proiectiilor, in cazul in care nu exista o schimbare de strategie la Bruxelles, la nivelul anului 2025, ambele procente ar urma sa creasca pana la 70-75%.
Proiectul de strategie pe care UE urmeaza sa-l dezvaluie azi vizeaza intensificarea contactelor si a relatiilor politice cu producatori alternativi de energie, in special cu statele bogate in resurse care s-au aflat in componenta URSS, dar si cu alte tari producatoare ca Norvegia, Qatar sau Algeria, care este nominalizata drept un posibil „partener stategic” al UE in domeniul energiei.
Potrivit FT, accentul documentului cade insa asupra intaririi relatiilor cu state din Asia Centrala si Caucaz, avansand ideea implementarii acordurilor recent incheiate cu Kazahstanul si Azerbaidjanul pentru „facilitarea transportului catre UE a resurselor energetice din Marea Caspica”.
„Energia trebuie sa devina o parte integranta a relatiilor externe ale UE. Acest lucru inseamna dezvoltarea unor relatii energetice eficiente cu toti partenerii internationali (....) exinderea relatiilor in sens geografic si adancirea lor”, se afirma in proiectul de document.