Drumul spre Everest începe cu Ceahlăul

Drumul spre Everest începe cu Ceahlăul

Pentru Rapid, cheia reintrării în lupta pentru titlu este azi. Dacă înving la Piatra-Neamţ, giuleştenii se apropie la cinci puncte de liderul CFR Cluj.

Sezonul fotbalistic românesc se încheie astăzi, la Piatra-Neamţ, cu un meci-restanţă care ar putea avea, ulterior, implicaţii majore în stabilirea echipei care ne va reprezenta, la anul, direct în grupele Ligii Campionilor. Începând cu ora 20.00 (în direct la Naţional TV), Rapid are şansa să speculeze primul pas greşit al ardelenilor de la CFR Cluj (învinşi duminică, la Timişoara, cu 1-0) şi să „strângă laţul“ în jurul neaşteptatului lider. După un tur de campionat în care au defilat, conducând uneori şi cu 12 puncte avans faţă de urmăritoare, clujenii au înmuiat puţin ritmul, iar avansul faţă de urmăritoare s-a redus aproape pe neaşteptate. Giuleştenii se pot apropia la numai 5 puncte astăzi, dacă înving Ceahlăul. Vicleanul George Copos, patronul Rapidului, a prefaţat meciul în stilul său caracteristic. „Sunt stupefiat când văd brigada de arbitri. Poate aşa înţelege federaţia să facă delegările pentru o echipă care se bate la locul întâi. Le transmit celor de la federaţie că, dacă Rapid va fi furată la Piatra-Neamţ, aşa cum a fost furată de multe ori în acest tur, vom retrage echipa de pe teren! Nu mi-e teamă de nimic!“, a ameninţat magnatul. Meciul va fi arbitrat de o brigadă avându-l la centru pe Tiberiu Lajos, iar la cele două linii - pe Miklos Nagy şi Sebastian Stoianof. Faptă şi răsplată Pentru George Copos însă, proverbul „totul se plăteşte“ se adevereşte acum. Faptele din anii trecuţi ale patronului rapidist, când ajunsese să numească brigăzile de arbitri împreună cu secretarul general al FRF, Adalbert Kassai, îl transformă pe Copos într-o voce neconvingă toare, chiar dacă acum are motive întemeiate să se teamă. La Piatra-Neamţ, unul dintre „tuşieri“ (Miklos Nagy) şi observatorul de arbitri Dan Dragoş Crăciun sunt clujeni, adică exact din oraşul unde activează liderul CFR! Dacă adăugăm la aceasta faptul că ardelenii - care şi-au cimentat prietenia cu şefii federaţiei astă-vară - au fost constant avantajaţi de arbitraje în acest sezon, avem explicaţia temerilor lui Copos.

PRECEDENT CFR, excepţia aşteptată de trei decenii Pentru echipele din provincie, anul 2007 a fost unul de-a dreptul excepţional. Supremaţia Capitalei a fost spulberată în cele patru vânturi. Vechea „nobilime“ priveşte stupefiată cum noua clasă, ridicată aproape din pământ, îi uzurpă drepturile la podium şi la cupele europene. Dar cea mai şocantă este ascensiunea celor de la CFR Cluj. Ardelenii sunt prima formaţie din provincie care izbuteşte, după sezonul 1973-1974, să termine primele 19 etape cu un avans atât de mare faţă de echipele din Bucureşti. În urmă cu mai bine de trei decenii, într-un moment de tranziţie la Steaua, Dinamo şi Rapid, puterea a fost preluată de o altă mare echipă a fotbalului românesc: Universitatea Craiova. Pe 10 martie 1974, după etapa a 19-a, Craiova avea 27 de puncte, cu 4 mai mult decât FC Argeş (locul 2) şi cu 5 peste Steaua, prima dintre bucureştene. Situaţia este oarecum asemănătoare cu cea de acum, dacă ţinem cont că pe vremea aceea se acordau două puncte la victorie şi nu trei, ca acum. La final, Craiova a câştigat campionatul, cu un punct avans faţă de o altă echipă din Capitală: Dinamo. Pentru CFR Cluj, echipă strânsă cu uşa de urmăritoare după un sezon pe care l-a dominat cu autoritate, acest precedent este unul încurajator.

Ne puteți urmări și pe Google News