DOCTOR EVZ: Alcoolul, toxic pentru sistemul nervos

DOCTOR EVZ: Alcoolul, toxic pentru sistemul nervos

Vă răspunde prof. dr. Ion Fulga, şeful Catedrei de Farmacologie, Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“, Bucureşti

Cristina: Bunicul meu de 80 de ani suferă de Alzheimer, iar medicul i-a recomandat să ia Aricept 10 mg, unul pe zi. Problema este că bunicul obişnuieşte să şi bea (de regulă, vin roşu) şi nu reuşim să-l convingem să se lase. Să-i mai dăm medicamentele în aceste condiţii? Ce reacţii adverse pot să apară? Alcoolul poate avea unele efecte nefavorabile în boala Alzheimer. În primul rând această boală se caracterizează, înainte de orice, prin afectarea memoriei, ceea ce face şi alcoolul. Este de notorietate că oamenii uită multe dintre evenimentele petrecute la beţie.

În al doilea rând, medicamentul poate să producă ameţeli ca reacţii adverse, ceea ce produce şi alcoolul. În fine, alcoolul este un toxic pentru sistemul nervos. Deci nu este vorba de anume interacţiuni particulare între alcool şi medicamentul în cauză, cât de faptul că ar trebui evitat alcoolul. Probabil că este bine să continue tratamentul, dar trebuie supravegheat cu atenţie bolnavul, în special în ceea ce priveşte ameţelile care pot fi cauză de accidente prin cădere.

Ne puteți urmări și pe Google News