Preparaţi sarmalele cu carne de pui sau de vită şi refuzaţi să consumaţi alimente nesănătoase când sunteţi în vizită.
Majoritatea persoanelor se îngraşă de Sărbători cu două-trei kilograme, susţin medicii. Deşi pare nesemnificativ, acestea sunt greu de dat jos. Important este să nu vă înfometaţi până la Sărbători, deoarece riscaţi să vă îngrăşaţi mai repede după aceea, vă avertizează specialiştii. Nu renunţaţi la dietă. Dacă o să renunţaţi la regim de Sărbători, este posibil să daţi jos greu kilogramele câştigate. Dacă nu v-aţi dezvoltat masa musculară prin sport, vă veţi îngrăşa foarte repede. „De regulă, de Sărbători oamenii se îngraşă cu două-trei kilograme, ceea ce nu este bine. Salturile de greutate sunt foarte nocive pentru sănătate. În plus, majoritatea oamenilor au vacanţă între Crăciun şi Revelion şi nu fac mişcare. Astfel, inactivitatea fizică dublează abuzul alimentar“, explică Eduard Adamescu, medic specialist diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice la Cabinetul de diabet zaharat şi obezitate Moşilor din Bucureşti. Nu vă înfometaţi până la Sărbători, pentru ca apoi să mâncaţi tot ce vreţi. Cea mai bună soluţie pentru a vă menţine greutatea este să consumaţi puţine calorii şi mai multe alimente bogate în fibre, precum broccoli, morcovi sau conopidă. Mâncaţi mai puţin şi mai des, iar când mergeţi la petrecerea de Sărbători, consumaţi tot porţii mai mici. Puteţi chiar să mâncaţi tot ce vă doriţi, dar în cantităţi mici. Ţineţi regim chiar şi când sunteţi în vizită. Cel mai bine este să învăţaţi să refuzaţi politicos, vă sfătuiesc specialiştii. Nu vă fie teamă că ceilalţi vă vor crede nerecunoscător. „La români există aşa-numita «pudoare a bolii». Oamenii nu spun că au diabet sau hipertensiune pentru a nu refuza să consume alimente care nu le fac bine“, afirmă Eduard Adamescu. Folosiţi două albuşuri în loc de gălbenuş. Specialiştii vă sfătuiesc să înlocuiţi alimentele care se găsesc de obicei pe masă de Sărbători cu altele mai sănătoase. Consumaţi alimente preparate la grătar sau coapte. Dacă aveţi nevoie de ulei în prepararea prăjiturilor sau a tartelor, reduceţi cantitatea acestuia. În plus, înlocuiţi gălbenuşul cu încă un albuş, deoarece majoritatea caloriilor din ou se găsesc în gălbenuş. „Se pot face sarmale din carne de pui sau de vită, iar salata boeuf se poate face cu muştar în loc de maioneză, cu morcovi, murături şi mai puţini cartofi“, vă sfătuieşte Eduard Adamescu.