În PSD se pregătesc rechizitoriile celor doi foşti lideri ai partidului, după ce au pus beţe-n roate moţiunii de cenzură.
La vârful PSD, decizia în privinţa debarasării de Iliescu şi Năstase este fermă, iar cei doi sunt consideraţi ca şi excluşi.
Până să ajungă la aceştia, conducerea PSD a decis ieri decapitarea a patru parlamentari consideraţi „locotenenţii“ lui Iliescu şi Năstase: senatorii iliescieni Răzvan Theodorescu şi Ion Solcanu, şi deputaţii Alin Teodorescu şi Dan Mihalache. „Evaluările vor continua la Comitetul Executiv“, a anunţat preşedintele PSD. Sâmbăta excluderilor „Sâmbătă vor fi evaluate toate elementele de fond care au dus la faptul că moţiunea nu a fost votată şi se vor propune măsurile adecvate“, a răspuns Geoană la întrebarea despre propunerea sancţionării lui Iliescu. Preşedintele PSD este hotărât să-şi încheie conturile cu el şi cu Năstase. „Cred că domnului Iliescu ar trebui să-i fie ruşine că liberalii l-au aplaudat pentru felul în care a votat. O figură importantă a social-democraţiei, pre- şedintele de onoare al partidului să fie aplaudat de Tăriceanu şi toţi liberalii din sală când a votat această moţiune“, a declarat Geoană, într-o emisiune la radioul public.
Geoană l-a acuzat pe Iliescu că a devenit „portdrapelul guvernului Tăriceanu“. Potrivit unor surse din conducerea PSD, sâmbătă, la Comitetul Executiv convocat la Braşov va fi analizată activitatea lui Ion Iliescu din ultimele luni.
Acestuia i se va imputa că a transformat grupul de senatori „într-un fief personal“ şi se va propune să i se retragă funcţia de lider de grup. Pe scurt, Iliescu va fi invitat să plece din partid.
Principala acuză va fi aceea că a subminat negocierile PSD cu liberalii deoarece, prin curentul potrivnic moţiunii, a creat imaginea unui partid dezbinat. Ion Iliescu nu a participat la şedinţa conducerii PSD. El a recunoscut că a votat contra moţiunii motivând că „aşa a fost bine“. Mai mult, preşedintele de onoare al PSD nu a luat în serios ideea excluderii sale din partid arătând că nu are de ce să se teamă. „Nu mă aştept să fiu dat afară din PSD pentru că am votat contra moţiunii“, a spus Iliescu motivând că „nu este statutar şi hotărârile Congresului nu permit acest lucru. Năstase a votat corect de pomană Şi Adrian Năstase este vizat de sancţiuni, deşi cei care au supravegheat votul bagă mână în foc că a votat pentru moţiune. „Adrian Năstase a votat corect. Nu există niciun dubiu. A luat bilele, le-a arătat spre mine, apoi s-a dus la urne. Înainte de a le introduce a aşteptat să vadă dacă mă uit“, a povestit Aura Vasile, unul dintre deputaţii care au supravegheat votul.
Năstase, ca şi Iliescu, nu va fi propus spre sancţionare pentru felul în care a votat, ci pentru sabotarea moţiunii. În plus, i se va imputa „tentativa de complot“ prin lansarea ideii ca Mircea Geoană să fie înlocuit cu o „conducere colectivă“. Nu în ultimul rând, rechizitoriul lui Năstase va cuprinde acuzaţia de corupţie. Trimiterile sunt la cazurile „Zambaccian“ şi „mătuşa Tamara“, care au lipit PSD-ului eticheta de partid al corupţilor, susţin surse din conducerea partidului. În replică, Năstase a dat de înţeles că se aşteaptă la represalii şi a îndemnat la calm.
PRIMELE CAPETE Patru dintre locotenenţii celor doi au fost pedepsiţi
Încercând să-şi recapete autoritatea şifonată de sabotarea moţiunii de către propriii parlamentari, Mircea Geoană şi conducerea PSD au pedepsit ieri primii vinovaţi pentru eşecul moţiunii. După o scurtă şedinţă, Biroul Permanent al PSD a decis ieri să retragă sprijinul politic parlamentarilor Răzvan Theodorescu, Ion Solcanu, Alin Teodorescu şi Dan Mihalache şi să avanseze către organizaţ iile din care fac parte propunerea de a fi excluşi. „Colegii noştri au fost judecaţi azi pentru declaraţiile ostentative împotriva moţiunii de cenzură. În Constituţ ia României nu poate fi imputată libertatea de a vota şi nu există mandat imperativ pentru parlamentari. Dar în statutul PSD există insubordonare politică şi nerespectarea deciziilor conducerii. Prin declaraţiile lor, cei patru au influenţat decizia celorlalţi colegi“, a motivat Geoană decizia de ai sancţiona. Organizaţiile din care cei patru fac parte nu s-au grăbit cu excluderile. Liderii celor patru filiale au anunţat că vor întruni forurile judeţene şi vor discuta propunerile de excludere. „Excluşii“ replică dur Alin Teodorescu: „M-au sanc- ţionat pentru că am declarat că moţiunea e o greşeală şi am spus că nu va fi votată. Este evident că este vorba despre căutarea unor ţapi ispăşitori pentru visele unora de a deveni miniştri şi de a aştepta maşina cu girofar să-i ia de-acasă“.
Răzvan Theodorescu: „Este o decizie la care mă aşteptam la starea în care a ajuns partidul nostru. Eu mi-am spus părerea şi am votat liber, aşa cum am făcut şi în urmă cu 50 de ani ca student. Atunci era totalitarism, acum este democraţie, dar încă se mai face poliţie politică în unele partide“, a declarat Theodorescu pentru Mediafax. Ion Solcanu: „Aşa cum spunea domnul Iliescu, această decizie e o ruşine. Nu este o măsură cu judecată. Partidul are probleme de management şi conducerea lui este inconsecventă. Nu se poate să votezi cabinetul Tăriceanu II şi după şase luni să iniţiezi moţiune de cenzură care să se refere la toată perioada de după 2005. De ce l-ai mai votat?“. Dan Mihalache: „Probabil, Mircea Geoană a căutat un pretext să scape de mine. Probabil, el îşi doreşte un partid din ce în ce mai restrâns, care să poată fi tranzacţionat de unii“. SPRIJIN Iliescu şi Năstase sar în apărarea celor pedepsiţi „Este o ruşine“, a comentat Ion Iliescu decizia conducerii PSD de a-i sancţiona pe parlamentarii care s-au opus moţiunii. Şi Adrian Năstase a criticat decizia Biroului Permanent, atacând dur conducerea PSD.
„Este o decizie eronată şi un răspuns la o întrebare care nu este esenţială. Întrebările esenţiale vizau strategiile viitoare ale partidului şi raţiunile pentru care PSD trebuia dat pe mâna lui Traian Băsescu. Ar fi important să aflăm de ce trebuia sprijinit un guvern controlat de Traian Băsescu“, a declarat Năstase pentru Mediafax. ÎNTÅLNIRE DE TAINĂ Băsescu a făcut cu PD strategia postmoţiune Liderii PD au fost singurii politicieni cu care preşedintele Traian Băsescu a încercat primele calcule postmoţiune. Dacă public a fost extrem de rezervat în a face vreun comentariu, potrivit unor surse democrate, Băsescu a discutat miercuri despre efectele votului din parlament cu o parte dintre şefii PD, la scurt timp după întoarcerea de la Bruxelles. Întâlnirea de după miezul nopţii, în formulă restrânsă, ar fi avut loc, potrivit surselor citate, la Vila Lac 3, reşedinţa de protocol a şefului statului de pe malul Lacului Herestrău. Ghimpele PSD Prima rundă de consultări postmo- ţiune a avut ca temă, potrivit unor surse apropiate participanţilor, paşii pe care PD ar urma să-i facă mai departe pentru a minimaliza efectele ofertelor făcute recent, în special PSD, pentru a intra într-un eventual guvern de uniune naţională.
S-a concluzionat că situaţia actuală rămâne, oricum, cea mai convenabilă pentru PD. Nu a fost însă ignorat valul de nemulţumiri interne care ar putea apărea pe fondul rămânerii în opoziţie. S-a discutat despre eventualele probleme de imagine după vehicularea informaţiilor privind o înţelegere PDPSD în cazul căderii actualului guvern. Eventualul deficit de imagine i s-a pus serios în vedere lui Vasile Blaga, la insistenţa căruia Băsescu ar fi acceptat discuţiile recente cu liderul PSD, Mircea Geoană. RĂZBUNARE Comisia lui Băsescu, blocată Prima decizie a guvernului Tăriceanu după eşecul moţiunii de cenzură a PSD a fost să blocheze de azi activitatea comisiei speciale de la Cotroceni care îi poate recomanda preşedintelui Traian Băsescu să ceară începerea urmăririi penale în cazul miniştrilor.
În prezent, la cererea DNA, comisia analizează cazurile lui Tudor Chiuariu, Paul Păcuraru, Adrian Năstase, Victor Babiuc şi Miron Mitrea. La propunerea ministrului justiţiei, Tudor Chiuariu, în şedinţa de ieri a guvernului s-a decis schimbarea componenţ ei comisiei printr-o ordonanţă de urgenţă care nu era înscrisă pe ordinea de zi. Cei cinci membri, numiţi p‚nă acum de preşedinte la propunerea ministrului justiţiei şi a celui de interne, ar urma să-i fie, practic, impuşi şefului statului de CSM, un dovedit partizan al puterii. Comisia ar urma să-şi încheie activitatea imediat, chiar din ziua trimiterii ordonanţei la Parlament, urmand ca CSM să aibă la dispoziţie 30 de zile pentru a propune noi membri. Potrivit unor surse apropiate comisiei, „decizia are un singur scop: protejarea ministrului Chiuariu, aflat în pericol de a fi suspendat“.
De altfel, demnitarii şi-au asigurat temporar protecţia, cerând amânarea termenelor de audiere. Citat la sfârşitul lunii septembrie pentru a fi audiat zilele următoare, ministrul justiţiei cerut în scris comisiei speciale să stabilească un alt termen, politică adoptată şi de Adrian Năstase. ÎN PARLAMENT Liberalii caută majoritate Guvernul Tăriceanu a rămas în funcţie, dar este minoritar şi caută soluţii să rezolve problema majorităţii parlamentare. Vicepreş edintele PNL, Dan Radu Ruşanu, a explicat miercuri seară, la Realitatea TV, că, după alegerile europene, strategia partidului s-ar putea schimba. „Noi, care suntem nişte admiratori ai preşedintelui Traian Băsescu, am văzut opţiunea dânsului pentru un guvern de largă uniune naţională. S-ar putea să ne gândim şi noi la acelaşi lucru“, a spus Ruşanu. Practic, un astfel de guvern ar însemna cooptarea PSD în executiv, chiar dacă Ruşanu nu a nominalizat partidul condus de Geoană. A doua zi, Ruşanu şi-a nuanţat declaraţ iile, precizând că este vorba despre o coaliţie de uniune naţională, fără ca restul partidelor să primească ministere. „Este vorba, practic, de a asigura guvernului o majoritate transparentă în parlament, adică exact aşa cum a cerut şi domnul preşedinte Băsescu“, a spus ironic Ruşanu. Totuşi, alţi lideri ai PNL nu confirmă, la nivel oficial, posibilitatea colaborării cu PSD. Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor: „Decizia partidului este că noi nu colaborăm cu PSD, nu semnăm niciun protocol cu ei“.