Vaccinarea antigripală previne milioane de boli și decese anual

Vaccinarea antigripală previne milioane de boli și decese anual

Şi totuşi, ratele de vaccinare sunt destul de scăzute la nivel mondial din cauza unor mituri care circulă în toate mediile, dar în opinia specialiştilor, sunt greştie.

În perioada sezonului gripal 2018-2019, centrele pentru controlul și prevenirea bolilor au raportat că aproximativ 45% dintre adulții din SUA au primit vaccinul antigripal. Deși aceasta reprezintă o creștere de 8 puncte procentuale faţă de perioada 2017-2018, nu este mulţumitor.

Unul dintre miturile obișnuite care îi determină pe oameni să evite vaccinul este că tot vor avea gripă. Dar asta nu este adevărat. Virusul din vaccin nu este activ și un virus inactiv nu poate transmite boala.

Iată faptele și explicațiile din spatele acestor mituri

Virus inactiv "Gripa", este o boală respiratorie infecțioasă comună, dar gravă, care poate duce la spitalizare sau chiar la moarte. CDC estimează că în timpul unui sezon de gripă „bun”, aproximativ 8% din populația Statelor Unite ar putea avea gripa. Adică aproximativ 26 de milioane de oameni.

Ne puteți urmări și pe Google News

În fiecare an sezonul gripei este diferit, iar virusul gripal afectează și oamenii la fel de diferit. O complicație periculoasă a gripei este pneumonia, care poate rezulta atunci când corpul tău lucrează din greu pentru a lupta împotriva gripei. Acest lucru este deosebit de periculos la adulții, copiii mici și cei ale căror sisteme imunitare nu funcționează bine, cum ar fi cei care fac chimioterapie sau beneficiarii de transplant.

Istoric, milioane de oameni au gripa în fiecare an, sute de mii sunt spitalizați și zeci de mii de oameni mor din cauza complicațiilor legate de gripă. În timpul pandemiei gripei din 1918 , o treime din populația lumii sau aproximativ 500 de milioane de oameni au fost infectați cu gripă.

De atunci, știința vaccinurilor a schimbat dramatic impactul bolilor infecțioase. Piatra de temelie a prevenirii gripei este vaccinarea.

CDC recomandă tuturor persoanelor începând cu vârstă de 6 luni, care nu au contraindicații pentru vaccin, să primească antigripalul. "Când primiţi vaccinul antigripal corpul dumneavoastră recunoaște virusul gripal inactiv ca un invadator străin. Acest lucru nu este periculos,  provoacă sistemul dumneavoastră imunitar să dezvolte anticorpi pentru a ataca virusul gripal atunci când va fi expus în viitor. Acest răspuns natural imunitar poate determina unele persoane să dezvolte febră de grad scăzut, dureri de cap sau dureri musculare generale. Aceste efecte secundare pot fi confundate cu gripa, dar în realitate sunt răspunsul normal al organismului la vaccinare", spune profesorul specialist Libby Richards.

Foarte important de ştiut

"Și vestea bună este că aceste simptome naturale sunt efecte secundare pe termen scurt în comparație cu gripa, care poate dura mult mai mult și mai sever. Cu toate acestea, este imperativ necesar să rețineți că, chiar și atunci când nu există o potrivire strânsă între virusul care circulă și virusul utilizat pentru a face vaccinul, vaccinul va reduce în continuare severitatea simptomelor gripei și va ajuta, de asemenea, la prevenirea complicațiilor legate de gripă".

Nu puteți lua gripa după primirea vaccinului antigripal

"În calitate de medic specialist  care a tratat mulți oameni care suferă de gripă, vă îndemn cu insistență să faceţi antigripalul" spune Libby Richards, profesor asociat la Universitatea Purdue din West Lafayette, Ind.