La mănăstiri, de Sărbători

La mănăstiri, de Sărbători

Mănăstirile şi schiturile româneşti sunt oazele de linişte şi regăsire spirituală şi, tocmai de aceea, au început să fie căutate de tot mai mulţi turişti români şi străini. Practicarea turismului ecumenic este susţinută de o structură confesională foarte diversă: 63.6% ortodocşi, 15.2% romano-catolici, 2.2% unitarieni şi 1.7% greco-catolici.

În judeţul Neamţ, oferta de mănăstiri şi schituri gata să-i primească pe enoriaşi de Sărbători  este bogată. Conform datelor deţinute de filiala judeţeană a Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC), preţurile variază între 170 şi 350 RON/zi/persoană – cazare, demipensiune, inclusiv masa festivă de Crăciun sau Revelion, sau  70 şi 95 RON/zi/persoană – numai cazare, cu acces la bucătărie şi celelalte utilităţi.

Astfel, mănăstirile care găzduiesc turişti sunt în apropierea oraşului Piatra Neamţ şi fac parte din  ansamblul de arhitectură Curtea Domnească cu biserica Sf. Ioan şi turnul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi schitul Doamna.   Pe Valea Bistriţei, turiştii sunt aşteptaţi să petreacă Sărbătorile la mănăstirile  Bistriţa, Bisericani, Petru Vodă, Tarcău, Buhalniţa şi Durău.

Din traseul turistic ecumenic fac parte şi mănăstirile  Almaş, Horaita, Văratic, Agapia, Neamţ, Secu, Sihăstria, schitul Sihla (peştera Sf. Teodora), Procov, Vovidenia, Horăicioara, mănăstirea Tazlău şi schitul Nechit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cele mai vizate sunt mănăstririle din Bucovina. Aici, cea mai ieftină cazare o găsiţi la Pensiunea Crizantema de 3*, situată în apropierea mănăstirii Moldoviţa. Contra sumei de 785 de lei, turiştii primesc 4 noţi de cazare  cu demipensiune şi cina tradiţională de Crăciun. Singura condiţie, obligatorie, este aceea să nu se fumeze în pensiune, în restaurant, în camere, sau pe balcon.

Cel mai scump pachet turistic de Crăciun este la Suceviţa. Aici cazarea variază între 1.450 şi 1.550 de lei pentru patru nopţi, în funcţie de condiţiile oferite. Meniul este, ca la toate pensiunile incluse în turismul ecumenic, cel tradiţional românesc.

Locuri libere pentru cazare în zona mănăstirilor bucovinene mai sunt în Putna, la Pensiunea Muşatinii, în Suceviţa, la Casa Lina, Poiana de Vis şi Pensiunea Memory.

Turismul  ecumenic din Ţara Făgăraşului este legat în primul rând de Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. Aşezământul şi-a câştigat notorietatea prin muzeul de icoane pe sticlă, prin vasta bibliotecă, atelierul de pictură şi Centrul Ecumenic.

Pornit de la colecţia personală a Î.P.S. Dr. Antonie Plămădeala, muzeul deţine astăzi una dintre cele mai bogate colecţii de picturi vechi pe sticlă, aparţinând secolelor XVIII-XIX, în mare majoritate executate în maniera popular-naivă, în care predomină stilul brâncovenesc.

Posibilităţi de cazare a pelerinilor sunt oferite şi de alte mănăstiri din Ţara Făgăraşului - Berivoi, Bucium, Dejani sau Faget-Bohoft.

La Curtea de Argeş, turiştii se pot caza la Pensiunea Curtea Domnească, situată în imediata apropiere a Bisericii Domneşti. Un loc în camera dublă cu pensiune completă este de 800 de lei. 

Citiţi şi: Tradiţia a fost înghiţită de termopane Ultimele oferte disponibile pentru Crăciun Unde mai sunt locuri libere de Revelion?

La pensiuni, de Crăciun şi Anul Nou