Victimele uninominalului îi invidiază pe aleşii calculatorului
- Adam Popescu
- 4 decembrie 2008, 02:00
Politicieni cu greutate, care au pierdut mandatele de parlamentar în urma redistribuirii computerizate, critică acum legea despre care au susţinut că va reforma clasa politică.
Susţinători înfocaţi ai introducerii uninominalului au devenit după alegeri cei mai aprigi contestatari ai noului sistem de vot. Legea e „proastă“, „tâmpită“, „a adus aberaţii“ şi a făcut ca parlamentul să fie plin de aleşi ai calculatorului, susţin politicieni precum Norica Nicolai, Cornelia Cazacu sau Gheorghe Funar, care s-au trezit peste noapte, în urma redistribuirii finale computerizate, în afara legislativului.
Norica Nicolai a rămas doar cu voturile
Între contestatari este Norica Nicolai, unul dintre marii perdanţi ai uninominalului şi membru al PNL, partid care a promovat legea pe baza căreia s-au desfăşurat alegerile de duminică.
Actul normativ, aprobat aproape cu unanimitate de parlament, este acum pentru senatorul liberal unul făcut în grabă şi la presiunea opiniei publice. „A adus tot felul de aberaţii în parlament“, a decretat Nicolai, care a pierdut mandatul de senator deşi s-a situat pe primul loc în colegiul din Călăraşi, unde a candidat şi a obţinut 12.375 de voturi. „Am avut cel mai mare scor al partidului, cel mai mare scor personal şi cel mai mare procent, dar, la redistribuirea pe liste, am pierdut. Sunt, cred eu, unul dintre liderii importanţi şi, dacă vreţi opinia mea, în ceea ce priveşte statutul meu ca om politic, sunt foarte mulţumită şi foarte mândră că nu am obţinut un mandat la jocul calculatorului“, a mai spus Nicolai, citată de Mediafax.
Mandatul Corneliei Cazacu, suflat de Nicolaescu
Democrat-liberala Cornelia Cazacu se vede şi ea nevoită să spună „la revedere“ Senatului, dând vina pe legea „proastă“ promovată de guvernul PNL. Supărarea celei care s-a autoproclamat „regina asfaltului“ vine din faptul că, deşi a obţinut primul loc în colegiul de senator din Bucureşti, cu 16.181 de voturi, mandatul i-a fost „suflat“ de PSD-istul Sergiu Nicolaescu, care a avut cu aproape 4.000 mai puţin. „Eu am reuşit, am câştigat încrederea electoratului Colegiului 1 Senat. Că este legea proastă, eu nu am nicio vină. Am făcut campanie în mod serios. Le mulţumesc celor care au ieşit la vot. Acestea sunt efectele acestei legi proaste pentru care guvernul şi-a asumat răspunderea fără să gândească“, a afirmat Cazacu.
Gheorghe Funar vorbeşte de aleşii computerului
Deşi n-a obţinut decât 5.900 de voturi în colegiul din oraşul pe care l-a condus ca primar 12 ani, senatorul Gheorghe Funar este cel mai vehement contestatar al Legii uninominalului. Şi asta mai mult cu cât PRM n-a reuşit, pentru prima oară, să mai intre în parlament, la primele alegeri organizate în noul sistem de vot, pe care l-a contestat şi a încercat să-l blocheze în instanţă.
„Eu vă spuneam încă de acum două-trei luni că este o lege tembelă, că nu este legea votului uninominal. S-a confirmat că este legea votului anti-uninominal, care a îndepărtat electoratul de urne şi care a condus la aberaţiile care, de acum, sunt cunoscute“, şi-a explicat eşecul în alegeri Gheorghe Funar. El a adăugat că aproximativ 400 dintre viitorii membri ai Camerei Deputaţilor şi ai Senatului „sunt aleşi de calculator împotriva voinţei electoratului“.
„O lege din aceasta tâmpită este prima şi cred că ultima în viaţa politică românească“, a mai comentat senatorul PRM. Şi învingătorii sunt nemulţumiţi
Nu numai perdanţii găsesc hibele Legii uninominalului. Cu un nou mandat de senator obţinut duminică, PSD-istul Ilie Sârbu spune şi el că actul normativ trebuie schimbat. „Este o lege proastă din punct de vedere tehnic şi va trebui schimbată“, a spus Sârbu.
Şi Lia Olguţa Vasilescu, care a obţinut mandatul de senator de Dolj cu 50% plus unu din voturi, crede că Legea uninominalului trebuie schimbată. „Legea are foarte multe imperfecţiuni. PSD a câştigat alegerile, are cel mai mare număr de voturi, dar, din păcate, la redistribuire nu are cel mai mare număr de parlamentari“, a explicat ea.
DECLARAŢII
Norica Nicolai - PNL
„Sunt foarte mulţumită şi foarte mândră că nu am obţinut un mandat la jocul calculatorului.“
Cornelia Cazacu - PDL
„Acestea sunt efectele acestei legi proaste pentru care guvernul şi-a asumat răspunderea fără să gândească.“
Gheorghe Funar - PRM
„Eu vă spuneam încă de acum două-trei luni că este o lege tembelă, că nu este legea votului uninominal.“
CITIŢI ŞI:
EDITORIALUL EVZ: Băsescu iubeşte trădarea
SENATUL EVZ: Bilanţ după primele trei zile ale alegerilor
--------------------