Sociologii: PSD şi PDL vor fi la o diferenţă foarte mică

Sociologii: PSD şi PDL vor fi la o diferenţă foarte mică

În contexul în care exit-poll-ul INSOMAR de aseară arăta că PSD a devansat PDL cu aproximativ cinci procente, iar ultimele cifre de la BEC indică faptul că diferenţa dintre cele două, după numărarea a 92,7 la sută din voturi, este de maximum 0,5 la sută, evz.ro a încercat să afle adevărul şi a contactat câţiva specialişti din domeniul cercetării socio-demografice. Sociologul Mircea Kivu e de părere că PSD-ul ar mai putea creşte de la un anunţ la altul, dar nu foarte mult: "Nu mă aştept să revină la o diferenţă atât de mare. Probabil că o să fie pe locul I, dar la o diferenţă destul de mică."

"De obicei, se centralizează voturile din urban: s-ar putea ca asta să explice o parte din diferenţă", spune el.

Nici sociologul Doru Petruţi de la IMAS nu crede că PSD-ul va ajunge la o diferenţă de 5-6 procente, aşa cum se arăta aseară, în exit-poll. " Nici pomeneală, rezultatul va fi asemănător, având în vedere prezenţa atât de scăzută. Oricum, PSD-ul a obţinut un scor bun. Chiar dacă prezenţa în rural a fost cu zece procente mai ridicată, nu cred totuşi că se putea ajunge la cifrele respective."

Metodologia

Contactată pentru a explica diferenţa între rezultatele BEC din această dimineaţă şi cele ale INSOMAR de aseară, Cecilia Zavaleche spune că eşantionul pe care s-a realizat exit-poll-ul de aseară a fost de 617 secţii de vot la nivel naţional (exceptând secţiile pentru cele trei colegii pentru care s-au făcut estimări, unde au candidat Geoană, Tăriceanu şi Blaga). În total, se ajunge  la 800 de secţii unde au fost acreditaţi operatori INSOMAR, dar numai 617 au fost la nivel naţional.

În 2004, institutul a avut un eşantion de 600 de secţii de votare le nivel naţional, potrivit lui Zavaleche.

Ea mai spune că metodologia lor a fost adaptată la noul votul uninominal deoarece operatorii lor au avut liste personalizate pentru fiecare colegiu, care conţineau numele tuturor candidaţilor. Zavaleche mai spune că proiectarea eşantionului s-a făcut în funcţie de votul uninominal.

În replică, sociologul Cătălin Stoica, de la CURS, atrage atenţia asupra metodologiei: "Ceea ce pot spune e că de data asta, spre deosebire de alte dăţi, nu aveam cum să ştim la ora 21 rezultatele. Pentru că în primul rând ai un alt sistem şi nu ştiu măsura în care cele două institute şi-au adaptat metodologia la noile condiţii. E clar că nu se putea merge pe un acelaşi număr de secţii de votare ca în anii trecuţi, ca la sistemul pe liste".

"Fiind alt tip de vot, toată metodologia de cercetare trebuie modificată şi ea în consecinţă. Nu ştiu cum au lucrat institutele de sondare, dar s-ar putea să fi avut nişte probleme de adaptare la noul vot", e de părere şi Kivu.

De asemenea, Petruţi spune că explicaţia poate fi de natură metodologică sau legată de modul de lucru propriu-zis. "Mai sunt şi subtilităţi. Probabil că şi cei de la INSOMAR şi-au făcut un eşantion pe măsura bugetului care li s-a pus la dispoziţie. Dacă li s-or fi pus puţini bani la dispoziţie, atunci s-a făcut o treabă cu o calitate corespunzătoare", arată el.

Profilul electoratului

Mircea Kivu spune că profilul electoratului partidelor nu s-a schimbat foarte mult. Astfel, "PSD a rămas pe profilul preponderent rural, mai puţin educat, cu persoane mai vârstnice."

"PNL, oarecum, parcă şi-a schimbat profilul faţă de cel tradiţional, adică nu mai este preponderent urban, am înţeles că este cam jumătate urban, jumătate rural. Ceea ce probabil se explică prin impactul unor măsuri de genul creşterea pensiilor. Şi de fapt este faptul că se află la guvernare. În general, electoratul rural şi mai puţin educat e mai conformist, votează de obicei cu cei de la putere", explică sociologul.

"PDL este cam ce era, mai mult urban, mai bine educat, cam opusul PSD-ului", mai spune Kivu. Despre PDL, sociologul Stoica spune că "a reuşit să devină un partid popular în sensul că reuşeşte să adune sprijin din toate categoriile demografice. Parcă puţin mai mult din urban. Asta a fost şi problema PDL-ului, că votanţii lor sunt mai mult din urban şi din urbanul mare şi ăştia nu se mobilizează la vot."

Citiţi şi:

PSD şi PD-L se luptă pentru supremaţie

PSD, DIN NOU ÎN FRUNTE

Ceartă între Iliescu şi Geoană PDL se întoarce către PNL Vadim şi Becali zgârie la uşa parlamentului Prigoană din prima, Bogdan Olteanu învins de Grozea Gheorghe Alegerile în ţară "Bucureştenii au votat cu PD-L"

VRANCEA: Lider local al PDL, acuzat de fraudă şi amendat de poliţie

CONSTANŢA: 100 de lei, preţul unui vot pentru PNL la Năvodari

JILAVA-CIOROGÂRLA: Lemnele de foc şi „turismul“ cu autobuzul au ridicat cota PNL în bârlogul din Ilfov

MIZIL: Exces de zel pentru victoria lui Năstase

CIOFLICENI: Tăriceanu, în rolul omului din popor

HUNEDOARA: Vot din reflex

VALEA PRAHOVEI: Bucureştenii au ales pârtiile şi derdeluşurile

PETRILA: Ortacii, cu gândul la locuri de muncă

BANATUL SÂRBESC: La fasole cu cârnaţi - înainte, la vot - înapoi

MĂRĂŞEŞTI: Mitrea vrea 100%

MUREŞ: Marko a votat pentru solidaritate

DĂBULENI: Geoană vrea „o schimbare din temelii“

Ne puteți urmări și pe Google News