"Eternul preşedinte" al Coreei de Nord, împotriva armelor nucleare
- Adam Popescu
- 17 noiembrie 2008, 15:05
Fondatorul statului Coreei de Nord, Kim Ir Sen, a promis Beijingului, în anii '60, că se va opune dezvoltării armelor nucleare, scrie AP, citând un un document, recent desecretizat de autorităţile chineze.
Într-o scrisoare, Kim, tatăl actualului lider nord-coreean Kim Jong Il, îl anunţa pe Zhou Enlai, primul ministru chinez în octombrie 1964, că statul nord-coreean susţine interzicerea armelor nucleare şi că "se va uni cu oameni iubitori de pace din jurul lumii" pentru a elimina armele nucleare din peninsula coreeană, conform agenţiei sud-coreene Yonhap.
Kim Ir Sen (Kim Il Sung) a adăugat în scrisoare că Phenianul va continua să lupte împotriva ameninţării nucleare venite din partea Statelor Unite şi a complotului iniţiat de Washington de provocare a unui război nuclear, se menţionează în raportul Yonhap.
Yohan a anunţat că documentul, obţinut din arhiva ministerului de externe chinez, sunt încă o dovadă a faptului că fostul lider nord-coreean şi-a dorit o ţară fără arme nucleare. Surse din cadrul arhivei ministeriale au spus că documentele instituţiei dintre anii 1961 şi 1965 au fost desecretizate săptămâna trecută.
China a luptat alături de Coreea de Nord în timpul războiului coreean dintre 1950 şi 1953 şi rămâne singurul aliat major al tării. Kim Ir Sen a murit în 1994, lasându-i puterea fiului său, însă tatăl rămâne "eternul preşedinte" al Coreei de Nord.
În ciuda dorinţelor sale, Phenianul a urmărit constant dezvoltarea armelor atomice, justificând că are nevoie de un factor de descurajare în faţa ameninţărilor nucleare venite din partea Statelor Unite ale Americii. Coreea de Nord a efectuat un test balistic nuclear în octombrie 2006.
Ca parte a unui proiect de dezarmare contra ajutor, semnat cu alte cinci naţiuni, Coreea de Nord a acceptat, anul trecut, să închidă principalul reactor nuclear al ţării, un proces amânat în repetate rânduri.
Săptămâna trecută, Phenianul nu a acordat accesul inspectorilor americani, care verifică activităţile nucleare ale ţării, în fostul complex nuclear.