Presa italiană dezbate pe larg, în ultimele zile, pericolele medicale aduse de imigranţii români.
Medicii internişti italieni au avertizat, în cadrul unui congres desfăşurat la Genova, că, atât timp cât Uniunea Europeană va menţine frontierele deschise cu România, sănătatea italienilor va rămâne în pericol. Semnalul de alarmă vine după o lungă campanie de defăimare dusă de principalele canale de informare din Italia. Scenariul este asemănător cu cel prezentat de presa britanică, în urmă cu doi ani.
"Din datele pe care le deţinem, 50 la sută dintre cazurile noi se înregistrează în rândul imigranţilor, în special al celor est-europeni", a menţionat reprezentantul Centrului pentru combaterea tuberculozei din Milano, Luigi Ruffo Codecasa.
Mai mult, experţii italieni susţin că situaţia cea mai dificilă este în România, ar exista 50 de cazuri de tuberculoză la 100.000 de locuitori. Alte ţări considerate ca reprezentând riscuri din acest punct de vedere sunt Ucraina, Republica Moldova şi Bulgaria.
Scenariu "împrumutat" din Anglia
Semnalul de alarmă privind pericolele aduse de imigranţii români vine după o lungă campanie de defăimare dusă de principalele canale de informare din Italia.
Astfel, după ce românii au crescut rata infracţionalităţii, convingând autorităţile italiene să ia măsuri fără precedent, ei sunt făcuţi răspunzători şi de răspândirea unor boli grave.
Scenariul este asemănător cu cel prezentat de presa britanică, în urmă cu doi ani, atunci când mai multe publicaţii avertizau în legătură cu valul de imigranţi români. Furturi mărunte, infracţiuni bancare, dezvoltarea unor reţele de cerşetorie, prostituţie sau traficul de carne vie, toate având autori români, au fost prezentate pe larg în publicaţiile britanice.
Singura diferenţă- România se afla atunci în pragul aderării europene.
La doi ani de la integrarea în Uniunea Europeană, presa foloseşte statistici medicale îngrijorătoare pentru a avertiza în privinţa românilor.
Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, numărul bolnavilor români de TBC a scăzut, în ultimii ani. Chiar şi aşa, România rămâne în fruntea clasamentului. În fiecare an, în ţara noastră apar 30.000 de noi cazuri de tuberculoză. Medicii susţin că principalele cauze privind răspândirea acestei boli sunt igiena precară şi hrana proastă.
Soluţia- o campanie de imagine
Analiştii au explicat campaniile negative din Anglia îndreptate împotriva românilor prin teama britanicilor de a-şi pierde slujbele în faţa imigranţilor.
Politologii şi sociologii susţineau atunci că România ar trebui să contracareze atacurile din presa europeană prin intermediul unei campanii instrumentate în ţară şi susţinute de Occident.
Articolele negative cu români în rolurile principale şi-ar putea găsi echilibrul prin mediatizarea unor cazuri pozitive în care au fost implicaţi imigranţi români.