Indienii au plecat pe Lună

Indienii au plecat pe Lună

Sonda Chandrayaan-1 a fost lansată în această dimineaţă, la ora 3 şi 42 minute, ora României, de la centrul spaţial Satish Dhawan.

India a lansat astăzi prima sa misiune de explorare selenară, fără echipaj uman, păşind pe urma programelor rivale din China şi Japonia. Potrivit Reuters, misiunea Chandrayaan-1 serveşte la demonstrarea abilităţii ştiinţifice a acestei ţări, dar şi la obţinerea unei părţi mai substanţ iale din ansamblul afacerilor spaţiale. Chandrayaan („vehicul selenar“) este o sondă spaţială cubică, asamblată de specialiştii Organizaţiei de Cercetare Spaţială a Indiei (ISRO). Ea urmează să se înscrie pe orbita Lunii la capătul unui voiaj de 16 ore.

În urmărirea chinezilor

„Mergem pe Lună pentru întâia oară. China a fost mai devreme, dar noi încercăm s-o prindem din urmă, să eliminăm acest avans“, a declarat Bhaskar Narayan, unul dintre directorii ISRO. „Nu ne putem permite să fim în urma altor ţări precum SUA, Rusia şi China în ceea ce priveşte accesul oamenilor în spaţiu“, a apreciat şi analistul politic Amulya Ganguli. ISRO insistă însă că misiunea nu ţine exclusiv de mândria naţională, caracterul ei principal fiind ştiinţific.

Unul dintre obiectivele prioritare ale Chandrayaan-1 este descoperirea de heliu 3, un izotop foarte rar întâlnit pe Pământ, dar care poate servi drept sursă de energie, fiind „combustibilul“ viitoarelor centrale care vor produce energie din fuziunea nucleară. De asemenea, misiunea va căuta metale preţioase şi apă, pe lângă cartografierea tridimensională a Lunii.

Costul proiectului este de „numai“ 83 de milioane de dolari, considerabil mai mic decât al sondelor expediate în 2007 de China şi Japonia. Chiar la începutul misiunii de doi ani, o mică sondă impactoare va lovi suprafaţa Lunii, instrumentele de la bordul navei principale urmând să analizeze particulele de praf antrenate de ciocnire. ISRO spune că va mai face câteva astfel de lansări până să trimită oameni în spaţiu, şi că în aproximativ 4 ani va lua în vizor Planeta Marte.

Ne puteți urmări și pe Google News