Obama, bun pentru Europa

Obama, bun pentru Europa

Candidatul democrat nu va neglija democraţiile est-europene de dragul cooperării cu Moscova, promite consilierul său pentru politică externă.

Barack Obama va fi un preşedinte american „mult mai proeuropean“ decât George W. Bush, în eventualitatea unei victorii la alegerile din 4 noiembrie, susţine consilierul pentru politică externă al candidatului democrat, Gregory B. Craig, într-un interviu acordat publicaţiei electronice „EUObserver“.

Craig mai spune că, odată ajuns la Casa Albă, Barack Obama nu va accepta să coopereze cu Federaţia Rusă în detrimentul statelor est-europene, chiar dacă SUA au nevoie de sprijinul Moscovei în dosarul nuclear iranian. Consilierul candidatului democrat are în vedere atât fostele ţări comuniste care au intrat în NATO, cât şi Ucraina şi Georgia.

„Extinderea NATO nu a fost o ameninţare la adresa Rusiei. Nu a fost o decizie a NATO de a se deplasa spre est, ci o decizie luată de noile democraţii din fostul spaţiu sovietic de a se integra în Occident“, argumentează consilierul lui Obama. Potrivit acestuia, în timp ce noile state membre NATO sunt protejate de un „angajament de securitate solemn“, cele aspirante la aderare pot conta pe Carta Naţiunilor Unite, care prevede respectarea suveranităţii ţărilor lumii. „Deşi Ucraina nu este membră NATO, Rusia nu are dreptul de a încălca suveranitatea Ucrainei. Chiar dacă nu există nicio obligaţie de securitate, popoarele Europei şi SUA vor susţine libertatea şi independenţa Ucrainei de a lua propriile decizii, de a alege democraţia şi de a se afilia instituţiilor occidentale, dacă doresc acest lucru“, adaugă Gregory G. Craig.

În opinia sa, instalarea elementelor scutului antirachetă în Cehia şi Polonia şi amplasarea unor baze militare americane în România şi Bulgaria nu sunt decizii asupra cărora Moscova să aibă drept de veto.

Campania electorală a intrat în linie dreaptă

Cu mai puţin de o lună înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA, Barack Obama şi contracandidatul său republican, John McCain, se vor înfrunta din nou faţă în faţă. Cea de-a doua dezbatere televizată dintre cei doi va avea loc la Universitatea Belmont, din Nashville (statul Tennessee), fiind programată pentru astăzi, la ora locală 21.00 (miercuri, la 4.00, ora României). Candidaţii vor răspunde întrebărilor venite din public, dar şi celor adresate de internauţ i. McCain a pierdut teren în sondaje, mai ales din cauza dificultăţii de a răspunde preocupărilor americanilor privind criza economică, iar analiştii se aşteaptă ca republicanul să adopte un ton mai dur în confruntarea cu Barack Obama.

Candidatul democrat trebuie să se prezinte în continuare electoratului drept o persoană capabilă să-şi asume responsabilităţile care îi revin unui preşedinte şi să se concentreze în campanie asupra „economiei aflate în dificultate“, apreciază politologul american Thomas Mann, citat de AFP. La rândul său, John McCain ar trebui să încerce să demonstreze că alegerea lui Obama la Casa Albă este prea riscantă, recomandă Mann.

Cea de-a treia şi ultima confruntare televizată între cei doi candidaţi este programată pe 15 octombrie, la Universitatea Hofstra, din Hempstead (statul New York).

Ne puteți urmări și pe Google News