Cel puţin 72 de persoane au murit în urma unui puternic seism, de magnitudine 6,3 pe scara Richter, produs duminică seara în Kârgâzstan, într-o regiune situată la graniţa cu China, transmite Reuters.
Un alt cutremur, de magnitudine 6,6, a zguduit ieri Tibetul, provocând moartea a cel puţin 30 de persoane, potrivit autorităţ ilor locale. Tot ieri, un seism cu magnitudinea de 6 s-a produs în centrul Afganistanului, fără a fi raportate victime sau pagube.
Situaţia este însă gravă în Kârgâzstan, unde cel puţin 100 de oameni au fost răniţi. În localitatea montană Nura toate clădirile au fost serios avariate.
Localitatea Nura a fost în întregime distrusă“, a declarat ministrul pentru situaţii de urgenţă, Kamtşibek Taşiev. „Imaginile pe care le-am văzut sunt terifiante“, a adăugat acesta.
Ajutoare pentru sinistraţi
Armata şi apărarea civilă kârgâze au trimis importante efective în ajutorul sinistraţilor din această localitate, care avea o populaţie de 1.000 de locuitori. Ambasada Rusiei din Kârgâzstan a comunicat că Moscova va oferi ajutoare umanitare.
Cutremurul s-a produs în raionul Alai. Institutul american de Geofizică anunţase duminică seară producerea unui seism de magnitudine mai mare, 6,8, urmat de o replică puternică, de 6,3, în nordvestul Chinei, dar ulterior a revizuit valorile. Epicentrul seismului a fost localizat la o adâncime de 27 de kilometri, în apropiere de graniţa cu China. Cutremurul din Tibet a avut epicentrul la 80 de kilometri vest de capitala regională Lhasa, la o adâncime de 10 kilometri şi a fost urmat de o replică de 5,1, iar cel din Afganistan a fost localizat la circa 68 de kilometri sud-est de capitala Kabul.
Seismele sunt frecvente în zona Asiei Centrale, regiunea cuprinsă între Afganistan, Iran, Rusia şi China. În 1966, capitala uzbekă Taşkent a fost zguduită de un cutremur de magnitudine 7,5, sute de mii de oameni rămânând fără adăpost. Taşkentul a fost zguduit şi în august anul acesta de un cutremur cu magnitudinea 6, dar nu s-au înregistrat victime sau pagube materiale.