Sportul, tot mai murdar. "Blaturi" în snooker şi sumo

Sportul, tot mai murdar. "Blaturi" în snooker şi sumo

Unul dintre cei mai mari luptători profesionişti de sumo, mongolul Asashoryu, este bănuit că ar fi plătiti sume imense adversarilor săi pentru a se da bătuţi. La rândul lor, aceştia plăteau alţi luptători mai slab cotaţi, informează The Times. În snooker, acuzele îl vizează pe Peter Ebdon, unul dintre jucătorii de top.

Dincolo de onoarea mongolului de 28 de ani, socotit unul dintre cei mai valoroşi luptători ai tuturor timpurilor, stă onoarea sportului în sine. Sumo-ul este un sport extrem de respectat în Japonia, de origine nobilă şi foarte veche.

Deşi Asashoryu a negat acuzaţiile aduse de săptămânalul "Shukan Gendai" şi chiar l-a dat în judecată pe autorul articolului, acesta din urmă a declarat în faţa instanţei că sumo a devenit un sport murdar şi este timpul ca acest lucru să se schimbe.

"Obiceiul de a plăti meciuri ajută la păstrarea poziţiei în top. Luptătorii mai slab cotaţi susţin poziţia campionului (n.r. yokozuna, rangul lui Asashoryu). Ei vând victorii către yokozuna şi folosesc banii pentru a cumpăra alte meciuri", a spus jurnalistul nipon.

Ne puteți urmări și pe Google News

Chiar şi în lumea elegantă a snookerului s-a descoperit un caz care ar putea păta frumoasa istorie a unui sport al elitelor, caz amendat imediat de presa britanică. Unul dintre cei mai respectaţi jucători ai circuitului mondial profesionist, Peter Ebdon, a fost acuzat că a pierdut intenţionat un meci în faţa lui Ding Junhui. Meciul în cauză s-a jucat în 2005, în turul 1 al Open-ului Chinez, când Ding a câştigat cu un şocant 5-0.