Persoanele care au depus bani la CEC înainte de februarie 1992 pentru a-şi cumpăra un autoturism Dacia vor primi despăgubirile cu două luni mai devreme decât s-a stabilit iniţial.
Executivul a aprobat ieri o ordonanţă de urgenţă care stabileşte ca primele plăţi către păgubiţii Dacia să se efectueze de la 30 octombrie, deşi, în martie, guvernul stabilise ca banii să fie plătiţi începând cu 21 decembrie. Pomeni electorale
Decizia executivului vine chiar înainte de alegerile parlamentare din această toamnă, plăţile fiind programate să înceapă cu o lună înainte de scrutin.
În mărinimia sa, guvernul a numărat din nou beneficiarii, la finele anului trecut, şi a decis să despăgubească toate persoanele care au constituit depozite pentru achiziţionarea de maşini, indiferent de marca acestora. Numărul a crescut de la 37.462 de persoane la 37.478.
Titlurile de stat din care sunt acordate despăgubirile au ca dată de emisiune 21 decembrie 2007 şi sunt scadente la 21 decembrie 2008. Suma totală: peste 760 de milioane de lei
Executivul a extins şi datalimită luată în calcul pentru constituirea depozitelor, de la 1 noiembrie 1990 la 15 februarie 1992. Totodată, proiectul iniţial prevedea ca banii să fie acordaţi în două tranşe, la 21 decembrie anul acesta şi 21 ianuarie anul viitor. La începutul anului, Vosganian a anunţat că toţi banii vor fi plătiţi către păgubiţii Dacia în a doua jumătate a lunii decembrie.
Valoarea totală a despăgubirilor se ridică la circa 760,6 milioane de lei (211 milioane de euro) şi rezultă din calcularea de la data depunerii şi până la 31 iulie 2007 a sumelor existente în cele 37.462 de depozite constituite, prin indexare cu indicii preţurilor de consum comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică, din care se deduce dobânda legală bonificată de CEC.
Pentru a intra în posesia sumelor reprezentând valoarea despăgubirii, deponenţii, mandatarii sau succesorii legali ai acestora vor prezenta în original livretul CEC, actul de identitate, documente de stare civilă, procura specială autentificată, certificatul de moştenitor şi alte documente legale, după caz.
Restituirea taxei auto „ar găuri“ bugetul Ministrul Varujan Vosganian, a avertizat, ieri, că ar fi nevoie de un efort bugetar important, de circa 800 de milioane de euro, în cazul în care parlamentarii ar decide restituirea taxei de poluare auto, banii urmând să fie luaţi de la fondul de mediu.
„Este vorba despre 500 de milioane de euro în acest an şi de alte 300 de milioane de euro în 2009, care ar trebui să fie restituite. Sper să nu fie cazul, pentru că banii ar proveni de la proiectele de mediu“, a declarat Vosganian.
Taxa de poluare auto, care a intrat în vigoare la 1 iulie, ar putea fi eliminată şi restituită integral, potrivit deciziei senatorilor, care au modificat în acest sens Ordonanţa 50/2008. Restituirile ar urma să intre în vigoare la trei luni de la adoptarea ordonanţ ei modificate în parlament, dacă şi Camera Deputaţilor - Cameră decizională - votează actul normativ.
40 DE ANI DE ISTORIE
De la Dacia 1100, la Sandero
Dacia, maşina-simbol a românilor, a împlinit ieri 40 de ani. De la primul automobil Dacia 1100, fabricat la sfârşitul verii anului 1968, şi până la Sandero, lansat în vara acestui an, peste 3.200.000 de vehicule au ieşit pe porţile uzinei de la Colibaşi. Cea mai grea perioadă, din punctul de vedere al vânzărilor, a fost cea de la sfârşitul anilor ’90, înainte ca uzina piteşteană să fie achiziţionată de grupul francez Renault.
În primul an de existenţă a Uzinei Dacia de la Colibaşi, s-au fabricat doar 2.030 de maşini. Anul trecut, pe porţile uzinei au ieşit de 80 de ori mai multe autoturisme, adică 165.185, din care 112.000 au ajuns la export. Din 2000 şi până în 2007, grupul Renault a investit în Uzina Dacia peste un miliard de euro. La finele anului 2007, Dacia înregistrase o cifră de afaceri de peste două miliarde de euro. „Consider că este cel mai cunoscut brand românesc, această marcă fiind prezentă pe toate continentele“, a declarat François Furmount, directorul general al Dacia-Renault. 30 dintre cei circa 18.000 de angajaţi, câţi are uzina Dacia-Renault, sunt în funcţie încă de la înfiinţare. (Dan Badea) Călin Popescu-Tăriceanu, prim-ministru: "La 21 octombrie va începe plata către cei care au cont deschis la CEC şi se va efectua până la finalul anului."