Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) îşi va începe mâine dezbaterea anuală, pe fondul tensiunilor dintre Occident şi Est, pe tema conflictului din Georgia şi a unei crize economice globale care ameninţă să împiedice eforturile de eradicare a sărăciei.
Peste 120 de şefi de stat sau de guvern vor participa săptămâna aceasta la discuţiile axate pe teme precum dosarul nuclear iranian, situaţia din Kosovo, dezastrul umanitar din Darfur sau tensiunile din Orientul Mijlociu, comentează AFP. Seria discursurilor va fi deschisă de preşedintele american, George W. Bush, şi de omologul său francez, Nicolas Sarkozy, principalul negociator al acordului de pace dintre Rusia şi Georgia.
Accentuarea disensiunilor din cadrul Organizaţiei privind marile dosare internaţionale repune pe tapet chestiunea referitoare la reforma ONU şi, mai ales, a Consiliului de Securitate, considerat o structură inadaptată la realităţile contemporane. Un efect direct ale acestor disensiuni a fost blocarea sistematică, în cursul acestui an, de către Rusia şi China a eforturilor occidentalilor pentru rezolvarea conflictului din Darfur şi pentru promovarea democraţiei în Birmania sau Zimbabwe. UE îşi pierde vocea în cadrul ONU UE îşi pierde capacitatea de a-şi impune poziţia pe temele legate de drepturile omului în cadrul ONU, în condiţiile în care ţările islamice, cele africane şi cele din America Latină tind să se alieze cu Rusia şi China, potrivit unui studiu al think-tank-ului „Consiliul European pentru Relaţii Externe“ (ECFR). O monitorizare a deciziilor luate în ultimii ani la capitolul drepturile omului în cadrul ONU arată că UE se bucura de susţinerea a 70% din membri în 1990, şi de numai 48%-55% în 2007 şi 2008.
Prin comparaţie, sprijinul pentru Rusia şi China a crescut de la 50% la peste 80% în aceeaşi perioadă. Analiza ECFR notează în acest context înfrângerile suferite de UE în diverse dosare importante, precum Iran, Burma sau Belarus, în cele trei organisme importante ale ONU - Adunarea Generală, Consiliul pentru Drepturile Omului şi Consiliul de Securitate. Autorii studiului apreciază că problemele UE sunt cauzate atât de diferendul transatlantic izbucnit în timpul mandatelor lui George W. Bush, dar şi de diplomaţia ineficientă a blocului comunitar european. (Adrian Cochino)