Liberalii încearcă să-l convingă pe celebrul comentator sportiv să-i reprezinte în alegerile din toamnă. Mai mulţi lideri ai PNL i-au propus comentatorului sportiv Cristian Ţopescu să candideze la alegerile de la 30 noiembrie, afirmă surse din formaţiunea liberală.
Acesta a cerut timp de gândire şi a promis că va da un răspuns în zilele urmă toare. Dacă va accepta propunerea PNL, Cristian Ţopescu va candida într- un Colegiu de la Senat, din sectorul 4 al Capitalei. Contactat telefonic de „Evenimentului zilei“, Cristian Ţopescu s-a arătat precaut.
El a susţinut că săptămâna viitoare va avea o întâlnire cu „cineva din conducerea PNL“ şi că, până în acel moment, nu vrea să facă niciun fel de declaraţ ie „din spirit de corectitudine“. Tănase şi Dinescu susţin că nu vor să candideze
Poetul Mircea Dinescu a fost şi el luat în vizor de PNL, însă susţine că nu vrea să se implice în politică. „Am primit oferte de a candida şi din partea PNL, şi din partea PDL, dar nu doresc să candidez. Vreau să rămân în afara politicii“, a spus Dinescu. La rândul său, realizatorul TV Stelian Tănase a declarat Agenţiei NewsIn că a primit o ofertă din partea liberalilor pentru a candida la alegerile de la toamnă, dar a decis să nu se implice în politică. El a fost implicat în politică, în anii ’90, fiind vicepreşedinte al Partidului Alianţa Civică (PAC), de unde a trecut ulterior la PL ’93, iar între 1992 şi 1996 a fost deputat. Colecţia de vedete a PNL
Introducerea votului uninominal a stimulat partidele să atragă vedete din afara politicii. Liberalii au marşat puternic pe această variantă, după ce sondajele efectuate de partid au arătat că, în acest sistem electoral, este foarte important să ai nume cu notorietate. Astfel, în sondaje, procentul celor care au spus că votează în funcţie de persoana care candidează a fost dublu faţă de cei care au spus că vor vota în funcţie de partidul pe care îl reprezintă respectiva persoană. În realitate însă, votul în favoarea persoanei ajută şi partidul. Legea actuală a votului uninominal prevede că repartizarea numărului de mandate, într-un judeţ sau în Capitală, se face în funcţie de suma voturilor candidaţilor unui partid.
Din aceste considerente, un candidat cunoscut poate creşte numărul de mandate pe care îl obţine un partid. Pe baza acestor calcule, liberalii au apelat la candidaţi cu notorietate precum Florin Călinescu, Dida Drăgan, Nicolae Furdui-Iancu sau Mihai Pocorschi. Totuşi, campania PNL a înregistrat şi refuzuri din partea campionilor olimpici Mihai Covaliu (scrimă), Ivan Patzaichin (canoe) şi Gabriela Szabo (atletism).
ANTRENORUL NADIEI COMĂNECI
Bela Karoly, în tratative cu UDMR
Preşedintele UDMR, Marko Bela, a anunţat ieri că a căzut la un acord de principiu cu fostul antrenor al Nadiei Comăneci, Bela Karoly, pentru candidatura acestuia în Colegiul din SUA pentru deputaţi. „În principiu şi-a dat acordul, dar va trebui să discutăm detaliile, de aceea am spus că e puţin prematur, dar totuşi sper să realizăm acest lucru“, a spus Marko. El a explicat că mai sunt de clarificat cu Bela Karoly obligaţiile în campanie şi ca deputat al Uniunii. (Andi Manciu)