Actorii din "Boogie" spun că i-a ocolit "criza vârstei de 30 şi ceva", despre care vorbeşte filmul lui Radu Muntean. Pelicula va avea mâine premiera de gală.
Românii trecuţi de 30 de ani, care au amintiri cu beţii şi vacanţe ratate de 1 mai, la mare, sunt invitaţi la „Boogie“. Cel mai recent film al lui Radu Muntean va avea premiera de gală mâine-seară, de la ora 18.00, la Cinema Pro, în prezenţa actorilor, urmând ca de vineri să intre pe ecrane.
E un film „puţin autobiografic“, intimist, de o ironie tristă, despre trei foşti colegi de liceu care se întâlnesc după ani pe litoral şi încearcă să „reîncălzească supa“. În „ultima sa noapte de tinereţe“, Bogdan (Dragoş Bucur), poreclit Boogie în liceu, descoperă însă că lucrurile şi-au pierdut savoarea pe care o aveau la 18 ani: în camera de hotel îl aşteaptă soţia (Anamaria Marinca) şi copilul (Vlad Muntean, fiul regizorului), iar de cei doi vechi amici (Mimi Brănescu şi Adrian Văncică) nu-l mai leagă nimic. „Filmul va prinde la cei peste 28 de ani, care au amintiri de 1 Mai la mare. Nu cred, în schimb, că va prinde la puştii de 18 ani, care nu au repere de acest gen în istoria recentă“, este de părere Dragoş Bucur.
Afiş provocator
Scenariul, remarcabil prin fineţea dialogului (într-o anumită măsură intraductibil), e rezultatul unei munci în trei. A trei cineaşti abia trecuţi, la rândul lor, de 30 de ani. „E în personajele principale ceva din mine, din Alex Baciu şi Răzvan Rădulescu, din actorii principali şi sper din majoritatea tinerilor care au trecut de 25-30 de ani“, spunea Radu Muntean (37 de ani).
Nici Dragoş Bucur, nici Mimi Brănescu n-au experimentat însă vreo „criză“ la care să se raporteze în interpretare. „Să spunem că m-am maturizat înainte de a mă căsători şi a face un copil, nu ca Boogie, care s-a maturizat după“, explică Bucur, care tocmai a împlinit 31 de ani. Pe Mimi Brănescu (34 de ani), experienţa de viaţă nu l-a ajutat mai mult ca în alte roluri. „Nu e o criză prin care să fi trecut, eu am alt gen de crize. Dar pot înţelege foarte bine ce se întâmplă cu personajele, pentru că nici eu nu sunt dintre cei realizaţi, am tot timpul la ce să mă raportez“, povesteşte actorul.
Dacă replicile sună foarte firesc, e pentru că s-a repetat trei săptămâni şi nu s-a improvizat deloc. „Am studiat fiecare cuvânt, poate de aceea pare că replicile sunt foarte ale actorilor, de fapt sunt foarte ale scenariului“, afirmă regizorul, optimist în ceea ce priveşte succesul la public al filmului. Unii ar putea intra la cinema „provocaţi“ doar de afişul cu Dragoş Bucur gol, „camuflat“ perfect de o literă a cuvântului „Boogie“. Deşi scena nu apare în film, „lumea s-ar putea să plătească un bilet să-l vadă“. FESTIVALURI De la Cannes la Oscarurile Europene
„Boogie“, cel de-al treilea lungmetraj al lui Radu Muntean - după „Furia“ (2002) şi „Hârtia va fi albastră“ (2006) - a fost realizat cu 600.000 de euro (jumătate obţinuţi de la Centrul Naţional al Cinematografiei). De la Cannes, unde a avut premiera mondială în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs, filmul şi-a continuat traseul prin alte 15 festivaluri, inclusiv la Karlovy Vary, München şi Ierusalim.
A rulat deopotrivă la TIFF (premiera românească) şi la Festivalul Anonimul, ultimul oferindu-i premiul pentru Cea mai bună regie. Tot „Boogie“ va reprezenta România la Premiile Academiei Europene de Film, care se vor decerna pe 6 decembrie, la Copenhaga. Filmul va rula, începând de vineri, la Hollywood Multiplex, Movieplex, Cinema Studio din Bucureşti, Cinema Victoria din Cluj, precum şi la Cinema City din Timişoara şi Iaşi.