"Roş-albaştrii" şi-au respectat blazonul, eliminându-i pe turcii de la Galatasaray în drumul spre a treia participare în grupele Ligii Campionilor.
Steaua s-a calificat pentru a treia oară consecutiv în grupele Ligii Campionilor la capătul unei „duble“ tensionate în care a răpus campioana Turciei, Galatasaray: 2-2 la Istanbul şi 1-0 la Bucureşti. Şansa şi ghinionul s-au împletit într-un scenariu care a ţinut spectatorii cu sufletul la gură miercuri seară, pe Ghencea. Mai întâi a fost bara lui Kewell, apoi bara lui Arthuro, golul din ofsaid marcat de Bănel Nicoliţă, iar pe final sarabanda de ratări cu Dayro Moreno, Arthuro şi Tiago Gomes în prim-plan.
Fără a fi foarte spectaculos, meciul a fost foarte intens până la sfârşit. Steliştii şi-au obţinut astfel dreptul de a se lupta cu granzii Europei, iar conducătorii îşi freacă mâinile de bucurie când se gândesc la milioanele de euro de la UEFA care vor burduşi bugetul clubului. Coincidenţele Înaintea meciului, steliştii şi-au hrănit moralul cu câteva argumentesuperstiţ ii. Toate au rămas valabile şi după partida de miercuri seară, din Ghencea. „Istoria se repetă“ este o sintagmă pe care steliştii au transformat-o într-un fel de motto. Pentru cei care cred în coincidenţe, echipa „roş-albaştrilor“ este previzibilă.
Steaua actuală a egalat performanţ a echipei de la mijlocul deceniului trecut, care a bifat tot trei calificări consecutive în grupele Ligii, în perioada 1994-1996. „Roş-albaştrii“ au înregistrat a treia calificare la rând după ce în meciul-tur au obţinut de fiecare dată acelaşi scor, 2-2. Mai mult, Steaua a reuşit să-şi păstreze invincibilitatea în faţa echipelor din Turcia. Rivalii care susţin teoria norocului „roş-albaştrilor“ mai au un motiv de reflecţie. Şi anul trecut, în meciul cu BATE Borisov, şi anul acesta, cu Galata, echipa din Ghencea a avut şansă încă din startul meciului. Blizniuk atunci şi Kewell acum sunt jucătorii care au ţintit barele porţii steliştilor. Sărbătoarea Calificarea Stelei a fost întâmpinată cu focuri de artificii. La lojă, Gigi Becali îşi juca propria piesă de teatru, mimând leşinul de emoţie. Cum au ajuns în vestiar, jucătorii s-au delectat cu manele date la maximum. Petrecerea a continuat într-un restaurant până la trei noaptea. Gigi Becali şi suita sa s-au grăbit apoi, ieri dimineaţă, către aeroport, pentru a prinde cursa de Monte Carlo. În seara de după meci, la Universitate câteva sute de fani încercau să reînvie tradiţia bucuriei exprimate în stradă. Dorin Goian fundaş la Steaua: "În repriza a doua simţeam că nu mă mai ţin picioarele. Orice victorie frumoasă trebuie să treacă şi prin suferinţă. Am vrut să demonstră m că reuşitele din anii anteriori n-au fost întâmplătoare." LIGA CAMPIONILOR Turul trei preliminar, manşa secundă STEAUA - GALATASARAY . . . . . . 1-0 Marcator: Nicoliţă (57) STEAUA: Zapata 7 - P. Marin 7, D. Goian 7, M. Rădoi 8, Neşu 7 - Ov. Petre 7 (81, Tiago Gomes), Lovin 6 - Nicoliţă 8, D. Moreno 6, Toja 6 (67, Ghionea 7) - Arthuro 6 (79, B. Stancu). Antrenor: Marius Lăcătuş GALATASARAY: Aykut 5 - Linderoth 5 (80, Yilmaz), Meira 5, Servet Cetin 5, H. Balta 5 - Akman 5 (61, U. Karan 5), M. Topal 5 - Arda Turan 6, Lincoln 5 (71, Hasan Şaş 5), Kewell 7 - Nonda 5. Antrenor: Michael Skibbe Stadion: „Steaua“; Spectatori: 23.000; Arbitri: M. Trefoloni 6 - C. Copelli 4, S. Pirondini 6 (toţi din Italia);
În tur: 2-2
DIFERENŢE Străinii sau românii? Meciul a arătat o diferenţă de valoare şi de atitudine între jocul practicat de jucătorii autohtoni şi de cei străini. Calificarea a fost obţinută în principal graţie sacrificiului românilor, în timp ce străinii par să nu-şi fi însuşit spiritul specific Stelei, mai ales în meciurile din cupele europene. Românul Mirel Rădoi n-a ratat nicio intervenţie, Bănel Nicoliţă a marcat şi a alergat ca la maraton, iar Goian şi Petre nu s-au menajat deloc, deşi veneau după accidentări. În schimb, Toja s-a văzut doar când a expediat pasa la golul din ofsaid al lui Bănel, iar Dayro Moreno şi Arthuro sau remarcat doar prin trei - patru ratări monumentale, care, transformate în gol, ar fi putut decide soarta meciului mult mai devreme.
„Un jucător mare marchează un gol dintr-o jumătate de ocazie. Dacă era mare fotbalist, Dayro înscria măcar o dată din atâtea ocazii câte a avut“, a pus Tudorel Stoica ştampila pe decarul Stelei. Dayro a intrat şi în gura conaţionalului său Zapata, care a recunoscut că „l-am certat pentru că a ratat atâtea ocazii“. „Nu m-a impresionat niciunul dintre străini“, a comentat şi Dumitru Dragomir. „Străinii trebuie să fie şi cărăuşi, nu numai pianişti“, a cerut Mirel Rădoi în urmă cu câteva zile, pentru ca, după meci, să arate: „Aţi văzut de ce am spus asta?“. Contra Galatei, românii trecuţi cu vederea au fost din nou cărăuşii, iar străinii ultramediatizaţi - pianişti care au interpretat o partitură falsă. 150 de euro impozabili este prima pe care fiecare stelist o va încasa pentru calificarea în grupele Ligii Campionilor DESPĂRŢIRE Neşu, ultimul meci în Ghencea Mihăiţă Neşu a purtat miercuri seară pentru ultima dată tricoul „roş- albastru“. După aproape opt ani petrecuţi în Ghencea, fundaşul stânga a avut parte de o despărţire perfectă de clubul cu care a cucerit de trei ori titlul de campion şi două Supercupe ale României, a jucat o semifinală de Cupa UEFA şi a participat de două ori în grupele Ligii Campionilor. „Bichonul“ şi-a trecut în cartea de vizită o ultimă mare performanţă şi a încasat o primă de 150.000 de euro impozabili. Neşu nu s-a menajat deloc contra Galatei, luând probabil în serios ameninţarea lui Becali, că nu va mai pleca dacă nu va da randament la ultimul joc.
„Neşu, un exemplu de urmat pentru atitudinea şi devotamentul arătat“, au scris fanii pe un banner pe care l-au afişat la sfârşitul jocului. „Bichonul“ a plecat ieri spre Olanda, pentru a parafa trecerea la FC Utrecht. Neşu a fost vândut de Steaua pentru suma de 1.200.000 de euro. Gruparea din Ghencea nu va transfera un înlocuitor pentru Neşu, deoarece pe acel post mai poate juca Petre Marin, iar nigerianul Ifeanyi Emeghara este aproape refăcut şi poate reveni în câteva săptămâni. Mirel Rădoi fundaş la Steaua: "Azi am avut mai multă dăruire. Poate că în meciul de la Istanbul, la 2-0 pentru noi, asta ne-a lipsit. Eu zic că 75 de minute am jucat cu inima şi ultimul sfert de oră cu capul. A fost cea mai grea calificare pentru că şi adversarul a fost cel mai valoros."