South Stream, la mâna Bucureştiului

South Stream, la mâna Bucureştiului

Gazprom nu exclude ţara noastră ca potenţială rută pentru gazoductul realizat în parteneriat cu ENI, dacă oficialii români sunt interesaţi.

România este, în prezent, singura ţară inclusă în proiectul Nabucco care nu a semnat, în paralel, un parteneriat cu Gazprom pentru construcţia gazoductului South Stream. Situaţia este în dezavantajul României, în condiţiile în care Nabucco, destinat reducerii dependenţei de gazele ruseşti, este tergiversat de ani buni, termenul de realizare a fost decalat de mai multe ori, iar rezervele de gaze ale României vor fi epuizate în 15 ani.

Presa rusă scria recent că italienii de la ENI, partenerii Gazprom în South Stream, vor propune includerea României în proiect, în locul Serbiei, care întârzie ratificarea parteneriatului. Contactaţi de EVZ, reprezentanţii ENI au precizat că nu comentează „zvonuri“ şi „speculaţii“, refuzând să ofere detalii. Rutele finale, stabilite în curând Pe de altă parte, ruşii consideră că implicarea României nu depinde doar de poziţia geografică, ci şi de interesul manifestat de partea română pentru implementarea proiectului în colaborare cu Gazprom, precum şi de cererea de gaze de pe piaţa internă.

„Gazprom studiază, în prezent, mai multe rute pentru secţiunea continentală a conductei care traversează ţări membre ale Uniunii Europene, fără a exclude nicio potenţială opţiune“, au precizat, pentru EVZ, oficialii gigantului rus. În prezent, compania lucrează la elaborarea soluţiei tehnice şi economice pentru partea continentală a conductei, în urma căreia se vor stabili rutele finale. România aşteaptă invitaţia Oficialii transportatorului român de gaze, Transgaz, spun că România este deschisă implicării în South Stream. „Nu ne vom opune unei viitoare colaborări cu Gazprom, dacă ne vor invita în acest proiect“, ne-a declarat directorul general al Transgaz, Ioan Rusu. Potrivit acestuia, alăturarea României în proiectul rusesc nu contravine conceptului Nabucco.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Cele două gazoducte nu se exclud unul pe altul. Cererea de gaze din vestul Europei va creşte atât de mult încât proiectele existente o vor alimenta doar pe jumătate“, consideră oficialul Transgaz. Dacă va fi tranzitată de South Stream, România ar putea negocia contracte directe cu Gazprom, mai ieftine, pentru importul gazelor. TERGIVERSĂRI Nabucco a pierdut startul: lucrările întârzie doi ani Proiecul Nabucco a fost creat din dorinţa de a reduce dependenţa Europei faţă de Rusia, însă statele fondatoare au renunţat, rând pe rând, la acest deziderat şi au parafat acorduri cu Gazprom. În plus, se vorbeşte din ce în ce mai mult de transportul gazelor ruseşti prin această conductă. Nabucco va pleca de la graniţa georgiană şi va tranzita Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria, având o capacitate maximă de circa 30 miliarde metri cubi pe an.

Construcţia va începe în 2010, deşi, potrivit planului iniţial, lucrările trebuiau demarate în acest an. Prima livrare de gaze este aşteptată în 2013, însă există voci care nu dau ca posibil acest lucru mai devreme de 2015. În ceea ce priveşte South Stream, potrivit intenţiilor actuale, aceasta ar urma să traverseze Marea Neagră până în Bulgaria, urmând să se bifurce.

Ramura de nord va tranzita Serbia şi Ungaria până în Austria, iar cea de sud va ajunge în Italia, prin Grecia. Conducta va avea aceeaşi capacitate ca şi Nabucco şi va deveni operaţională în 2013.