Controversele iscate de intenţia de a candida pentru un post de deputat au determinat-o să-şi amâne revenirea în politică.
Fostul deputat liberal Mona Muscă a anunţat ieri că nu va candida la alegerile parlamentare din acest an. După o lună de discuţii în PDL privind eventuala sa revenire în politică, Mona Muscă a renunţat la candidatură, după ce, iniţial, acceptase propunerea şefului PDL Neamţ, Gheorghe Ştefan „Pinalti“.
„Nu intenţionez să candidez în numele PDL. Nu am de gând să mă alătur niciunui partid şi cu atât mai puţin să candidez din partea lui. Nu candidez nici ca independent“, a spus Mona Muscă după o lună de tăcere. Ea a pretins că nu a avut niciun moment intenţia să candideze, contrazicând astfel declaraţia lui „Pinalti“ care anunţase că Mona Muscă a acceptat să fie trecută pe lista de candidaţi.
Totodată, ea l-a contrazis şi pe Emil Boc care, cu o săptămână în urmă, declarase că Mona Muscă este pe lista de candidaţi şi nu e nimic în neregulă cu acest lucru. Ea a recunoscut că „mai mulţi foşti colegi politici PDL şi PNL“ i-au oferit posibilitatea să candideze „în diferite colegii din ţară“, printre care liderul PDL Neamţ, Gheorghe Ştefan, a fost cel mai insistent. De altfel, acesta a anunţat că va continua să încerce să o convingă să candideze.
Răbufnire împotriva presei
În motivaţia pentru retragerea candidaturii, Mona Muscă s-a plâns că mass-media are o „focalizare excesivă“ asupra cazului său. Mai mult, ea a acuzat că această „atenţie“ care i se acordă s-a transformat în „diversiune“. „Am greşit, dar toate au o limită şi o măsură“, a spus ea, cerând să fie judecată fără „emoţie“ şi fără „zgomot“.
În privinţa colaborării cu Securitatea, Mona Muscă şi-a menţinut poziţia faţă de verdictul CNSAS. „Nu am făcut nicio secundă poliţie politică“, a spus ea admiţând că, din cauza „lipsei de experienţă de viaţă“, a greşit semnând un angajament cu Securitatea. O lună de controverse
Anunţul iniţial al lui Gheorghe Ştefan privind candidatura Monei Muscă într-un colegiu din Neamţ s-a produs pe 17 iulie.
În perioada care a urmat, democrat- liberalii s-au împărţit între susţinători ai revenirii - Emil Boc, Theodor Stolojan, Valeriu Stoica, Raluca Turcan - şi contestatari - Elena Udrea, Radu Berceanu, Cezar Preda, Ioan Oltean. În aceste condiţii, anunţul de ieri al Monei Muscă a venit ca o eliberare pentru liderul PDL Emil Boc, care a remarcat că ea „a închis o discuţie“. Boc s-a rezumat să comenteze că nu poate spune nici că este un câştig, nici că este o pierdere pentru partidul pe care îl conduce.
Ulterior, într-o declaraţie pentru Realitatea TV, Emil Boc a spus că, dacă s-ar fi votat în conducerea PDL, candidatura Monei Muscă ar fi fost respinsă.