Analiştii imobiliari consideră că, spre deosebire de anul trecut, sosirea studenţilor în centrele universitare nu va mai duce la majorări spectaculoase ale chiriilor.
Faţă de anul trecut, în toamna lui 2008, odată cu venirea studenţilor la facultate, preţurile nu vor creşte cu mai mult de 10%. Proprietarii de locuinţe au început să-şi scoată casele la închiriat în aşteptarea studenţilor care nu vor prinde un loc în cămin. Odată cu speranţa unui nou val de chiriaşi, oamenii au şi urcat puţin preţurile, dar nesemnificativ faţă de perioada similară a anului trecut, după cum apreciază analiştii imobiliari.
Tinerii care vin în centrele universitare - şi care nu au unde sta - pot închiria o garsonieră la preţuri între 100-450 de euro la Braşov, 200-300 de euro la Timişoara şi 400-450 de euro la Bucureşti. În schimb, cei care vor studia la Sibiu pot găsi garsoniere de închiriat la maximum 180 de euro pe lună.
Apartamente mai multe, preţuri mai mici
Unul dintre motivele rămânerii pe loc a preţurilor ar putea fi şi faptul că stagnarea din zona vânzărilor de apartamente a dus la o creştere a numărului de locuinţe scoase la închiriere, adică la o ofertă mai apropiată de cerere, după cum arată datele unui studiu al anunturiparticulari. ro, dat publicităţii luni seară. Analizele mai arată că blocajul de pe piaţa vânzărilor imobiliare va afecta în curând şi preţul chiriilor.
Astfel, numărul de oferte pentru apartamentele de închiriat a crescut în ultima lună cu variaţii între 8,8% şi 26,8%. Potrivit monitorizării anunturiparticulari.ro, preţurile vor creşte de luna viitoare, când cererea pe piaţă se măreşte odată cu începerea noului an universitar.
„În perioada asta e linişte pentru că principalul client este studentul. În ansamblu, 2008 este mai trist ca 2007, oamenii sunt rezervaţi, toată lumea ţine la preţ. La începutul lui septembrie vom avea majorări de maximum 7%-10%.
Nu vor fi creşteri spectaculoase, pentru că piaţa nu suportă mai mult“, a precizat Victor Mihalache, director Accord Real Estate&Consulting.
Închiriere în loc de vânzare
Potrivit raportului anunturiparticulari. ro, în luna iulie, creşterea cea mai mare a ofertei a fost înregistrată la apartamentele cu patru camere, unde proprietarii au scos spre închiriere un număr de 118 imobile.
Cea mai mică fluctuaţie a fost în cazul apartamentelor cu două camere, unde numărul imobilelor scoase la închiriere de particulari a crescut cu doar 8,8%. „Anul acesta există, într-adevăr, un număr de apartamente ce trebuiau să fie vândute, dar, pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, proprietarii au optat pentru închiriere. Acest lucru poate contracara uşor creşterea chiriilor“, a explicat Liviu Ureche, specialist în domeniul imobiliar.
Prea puţine locuri pentru studenţi
Potrivit unui raport al prefecturii, legat de situaţia studenţilor din Capitală, din totalul celor 168.583 de tineri, aproximativ 70.000 sunt din provincie şi doar jumătate dintre aceştia au loc în cămine. Acelaşi lucru se întâmplă şi în celelalte mari centre universitare din ţară, dacă ţinem cont de faptul că sunt 115.000 de locuri în cămine şi 280.313 de studenţi aflaţi la buget. La aceştia se adaugă aproximativ 230.000 de tineri care studiază la universităţile de stat la taxă, dar şi cei de la instituţiile particulare.
TARIFE
Cât te costă să stai la garsonieră în Bucureşti (chirie/lună)
ÎN ŢARĂ
Mai puţini studenţi, fluctuaţii de preţ mai mici TIMIŞOARA. În Capitala Banatului, numărul apartamentelor de închiriat a crescut cu 5% în ultima lună, iar, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2007, s-a dublat, în timp ce chiriile au rămas la valoarea înregistrată acum trei luni. „Piaţa este în stagnare, chiar în scădere, şi de aceea a crescut numărul apartamentelor de închiriat. Dacă nu pot vinde, oamenii măcar încearcă să închirieze“, explică Alin Mureşan, de la agenţia imobiliară Madia.
„Nu mai sunt semne că s-ar întâmpla la fel ca anii trecuţi“
Pe de altă parte, specialiştii din domeniul imobiliar susţin că nu se aşteaptă la majorări substanţiale ale chiriilor în următoarele două luni. „Chiriile au înregistrat o creştere constantă de anul trecut până în mai, când au atins un maxim care se menţine şi acum. În anii trecuţi, înaintea începerii cursurilor, valoarea chiriilor creştea cu 10%, chiar mai mult. Acum nu mai sunt semne că s-ar întâmpla la fel“, explică Crenguţa Radosav, reprezentanta agenţiei Sara 2000. Astfel, o garsonieră se închiriază cu 300 de euro lunar, în timp ce la un apartament cu două camere chiria variază între 250 şi 450 de euro. (Georgeta Petrovici)
CRAIOVA. În ultima jumătate de an, preţurile locuinţelor din blocurile craiovene au stagnat, motiv pentru care din ce în ce mai mulţi proprietari au optat pentru varianta închirierii lor. „Chiriile sunt cam aceleaşi ca anul trecut, dar cu o tendinţă de creştere. Asta pentru că oamenii sunt nevoiţi să închirieze, în loc să cumpere sau să vândă. În plus, de la 1 septembrie, venirea studenţilor va influenţa piaţa şi anul acesta“, susţine Carmen Rădulescu, de la agenţia imobiliară „Carmen“. În prezent, chiriile la garsoniere variază între 150 şi 400 de euro, în centrul oraşului, iar un apartament cu două camere poate fi închiriat cu minimum 200 de euro. (Gabriela Zanfir)
Chiriile la garsoniere, cu 30 de euro mai mari ca în 2007
SIBIU. Toamna pare să nu mai aducă mari schimbări pe piaţa imobiliară din Sibiu, mai ales după ce, în ultimii ani, numărul tinerilor care vor să studieze aici scade considerabil. Astfel, o garsonieră poate fi închiriată cu 140-180 de euro, cu doar 30 de mai mult decât anul trecut. „Probabil că din septembrie preţurile vor fi mai mari cu 10%-15%, mai ales la garsoniere. Vor fi cu siguranţă şi locuinţe ce se vor închiria la aceleaşi preţuri ca şi până acum pentru că nici studenţii nu mai sunt aşa de mulţi ca acum trei-patru ani“, consideră agentul imobiliar Nicoară Constantin. (Dragoş Popescu)