Alianţa pedepseşte Moscova strângând legăturile cu Tbilisi.
NATO a decis că nu mai poate continua să aibă aceleaşi relaţii cu Federaţia Rusă, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat în Georgia, se arată într-o declaraţie comună a miniştrilor de externe din statele membre ale Alianţei, reuniţi ieri, la Bruxelles. „Alianţa examinează serios consecinţele acţiunilor Rusiei asupra relaţiei NATO-Rusia“, precizează textul citat, miniştrii cerând Moscovei „să demonstreze, atât prin vorbe, cât şi prin fapte, angajamentul său în favoarea principiilor“ pe care a fost fondată relaţia cu Alianţa Nord- Atlantică.
Declaraţia de la Bruxelles „nu este obiectivă“, a replicat şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov. El a acuzat NATO că l-a luat sub protecţia sa pe preşedintele georgian, Mihail Saakaşvili. La Bruxelles s-a mai decis ieri crearea Comisiei NATO-Georgia, după modelul Comisiei NATO-Ucraina, şi suspendarea reuniunilor Consiliului NATO-Rusia, a anunţat secretarul general al Alianţei, Jaap de Hoop Scheffer, citat de AFP. „În actuala conjunctură nu putem organiza o reuniune NATORusia. Nu vom rupe toate legăturile. Ei (ruşii - n.r.) trebuie să revină pe poziţiile din 6 august şi apoi noi vom fi deschişi, nu trântim uşa discuţiilor cu Rusia“, a declarat Scheffer. Rusia nu respectă „pentru moment“ planul de pace semnat de preşedintele Medvedev, a mai spus secretarul general al NATO.
Totuşi, o coloană de vehicule militare - alcătuită din şapte transportoare blindate, trei tancuri şi două camioane, având la bord aproximativ 120 de soldaţi ruşi - a părăsit, ieri, împrejurimile oraşului georgian Gori cu destinaţia Vladikavkaz, capitala Osetiei de Nord, teritoriu al Federaţiei Ruse. Coloana urma să ajungă mai întâi la Ţinvali, capitala Osetiei de Sud. OSCE trimite 20 de observatori militari
Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a decis ieri să trimită imediat 20 de observatori militari în Georgia, după ce a ajuns la un acord în acest sens atât cu oficialii de la Tbilisi, cât şi cu cei de la Moscova, a anunţat preşedinţia finlandeză a OSCE. Momentan, organizaţia prezentă pe teritoriul Georgiei încă din anul 1992, dispune de opt observatori militari în această ţară.
TEMERILE MOSCOVEI Marea Neagră, „lac NATO“
Dacă Ucraina şi Georgia vor deveni membre ale Alianţei Nord-Atlantice, Marea Neagră va ajunge „lac NATO“, susţine RIA Novosti. Potrivit sursei citate, o eventuală invitaţie de aderare adresată Georgiei nu va face altceva decât să confirme justeţea recentelor acţiuni militare ale Rusiei. „Trei ţări de la Marea Neagră - Turcia, Bulgaria şi România - sunt deja membre NATO; cu Georgia şi Ucraina, care vor ridica la cinci numărul acestora, Marea Neagră se va transforma într-un «lac NATO»“, apreciază Andrei Fediaşin, comentatorul politic la RIA Novosti. Esenţa problemei este, în opinia sa, aceea că NATO şi Rusia se îndreaptă spre o confruntare deschisă. Andrei Fediaşin este de părere că Georgia nu va putea intra în NATO în următorii cinci ani şi că Ucraina va trebui să aştepte cel puţin până în 2017, când va expira acordul cu Moscova privind staţionarea flotei ruse în baza navală de la Sevastopol. Motivul: aliaţii nu admit în rândurile lor state care găzduiesc baze militare non-NATO.