Singuraticii, loviţi de nefericire, vicii şi datorii

Singuraticii, loviţi de nefericire, vicii şi datorii

Potrivit unui studiu realizat în Australia, celibatarii fumează, beau, cheltuiesc peste limita de credit şi n-au nicio satisfacţie.

Deşi nu au copii şi stau foarte bine cu banii, australienii celibatari alcătuiesc grupul celor mai puţin satisfăcuţi oameni din ţară, arată un studiu comandat de guvernul de la Sydney şi preluat de Reuters. Un partener şi un cămin fericit constituie acum criterii mai importante decât o carieră de succes, arată studiul menit a schiţa profilul celor 21 de milioane de locuitori ai Australiei.   Singura categorie de persoane mai puţin satisfăcute decât celibatarii cu situaţie financiară bună este cea a australienilor marginalizaţi şi fără adăpost.

Documentul, intitulat „Working Age Singles“ (celibatari productivi), „arată nivelurile medii de stres, de nevoie de timp şi, de asemenea, de timp liber, precum şi nivelurile de satisfacţie ale populaţiei“, a comunicat Departamentul australian al Familiei. Cu o vârstă medie de 33 de ani, „celibatarii productivi“ alcătuiesc cel mai tânăr din cele cinci grupuri demografice majore defalcate în studiu. Cei mai mulţi indivizi din acest grup sunt sănătoşi şi au venituri substanţiale, un sfert dintre ei având studii superioare. Nemulţumiţi fiindcă n-au casă

Dar faptul că sunt celibatari îi face să fie mai puţin mulţumiţi decât aproape toate celelalte grupuri, cum ar fi cel al pensionarilor sau cel al familiilor cu copii mici. Celibatarii sunt mai înclinaţi să fumeze, să consume alcool, să cheltuiască masiv şi să evite plata datoriilor acumulate pe cardurile de credit.

Mulţi dintre ei sunt nefericiţi şi din cauza faptului că sunt nevoiţi să stea cu chirie, într-o ţară în care posesia unei case este obsesie naţională. Achiziţionarea unei locuinţe noi a devenit aproape imposibilă pe fondul unei creşteri dramatice a preţurilor pe piaţa imobiliară şi a dobânzilor ipotecare, cele mai mari din ultimii 12 ani.

„Din cauza insatisfacţiei lor faţă de o serie de factori care le influenţează viaţa, în comparaţie cu alte grupuri, acesta a fost redenumit «celibatari productivi nemulţumiţi»“, se afirmă în studiul realizat prin intervievarea a 6.000 de adulţi. Nici căsătoria nu-i atrage

În paralel, documentul confirmă tendinţa potrivit căreia australienii evită să se căsătorească, proporţia celibatarilor crescând de la 20 la 25 la sută într-un singur deceniu.

Şi numărul cuplurilor fără copii este în creştere. Estimativ, numărul locuin- ţelor deţinute de celibatari este aşteptat să sporească de la 1,8 milioane în 2001 la peste 3 milioane în 2026, când populaţia Australiei va ajunge la 24 de milioane de oameni.

Ne puteți urmări și pe Google News