Serviciile israeliene de securitate exercită presiuni asupra bolnavilor şi răniţilor palestinieni din Fâşia Gaza cu scopul de a obţine informaţii de la aceştia, dezvăluie un raport publicat ieri de asociaţia israeliană "Medici pentru drepturile omului", citat de AFP.
Aceşti pacienţi au devenit o „ţintă importantă şi comodă pentru serviciile de securitate în căutarea de informaţii“, precizează organizaţia neguvernamentală. Asociaţia citează mărturiile sub jurământ a 11 palestinieni, în care bolnavii susţin că au fost duşi în subsolul punctului de trecere a frontierei de la Erez, la graniţa dintre Israel şi Fâşia Gaza, unde au fost interogaţi timp de mai multe ore despre familiile şi vecinii lor. Un palestinian în vârstă a declarat că agenţii israelieni l-au avertizat că are cancer şi că boala se va extinde rapid la creier dacă nu colaborează cu ei. După un interogatoriu de opt ore, bătrânul a obţinut permis de intrare în Israel, dar a pierdut programarea la medic. El a fost nevoit să aştepte alte două luni înainte de a obţine un nou permis.
Organizaţia subliniază că aceste metode încalcă dreptul internaţional şi, în special, cea de-a patra Convenţie de la Geneva, care interzice explicit exercitarea de presiuni asupra civililor pentru obţinerea de informaţii. Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Shlomo Dror, a respins acuzaţiile, dar a subliniat că „orice persoană care intră în Israel trebuie să fie interogată în privinţa motivelor, în special pentru a se afla dacă aceasta aparţine unei organizaţii teroriste“.