Berlinul se obişnuieşte cu gustul luxului

Berlinul se obişnuieşte cu gustul luxului

Hotărâţi să scape de ameninţarea lansată de criza creditelor, dezvoltatorii imobiliari germani şi-au îndreptat atenţia către locuinţele de lux.

După două decenii în care dezvoltatorii de imobiliare de lux au ocolit Berlinul, acum tot mai multe proiecte rezidenţiale care promit locuinţe spaţioase dotate cu piscine şi centre spa se ridică în estul capitalei germane, anunţă Reuters. Cartierul Mitte, plin de clădiri rezidenţiale de lux, cafenele şi galerii de artă, este răspunsul germanilor la West Village-ul newyorkez şi Nothing Hill-ul londonez.

Imobilele de lux care răsar peste noapte printre blocurile gri construite în cel mai pur spirit sovietic insuflă o nouă viaţă unei pieţe imobiliare obosite. Neafectat de criza creditelor declanşată la finalul anului trecut în SUA, segmentul imobiliarelor de lux a prins aripi în Berlinul de Est. Aruncând pe piaţă nume exotice precum „Fellini“ sau „Oxford“, noile proiecte rezidenţiale propun un preţ pe metru pătrat care ajunge lejer la 10.000 de euro. „Întregul concept de a trăi luxos în Berlin este destul de nou“, a declarat Roman Heidrich, analist la Jones Lang LaSalle. Majoritatea celor care îşi permit o locuinţă de lux sunt expaţii.   Preţuri rezonabile

În timp ce preţurile locuinţelor au explodat în ultimii ani în mai multe capitale europene, printre care Madrid, Londra şi Paris, doar pentru a se calma pe fundalul crizei creditelor declanşate în SUA, Berlinul a părut mereu că sfidează tendinţa de creştere a pieţei europene. Preţurile au rămas cu încăpăţânare la un nivel scăzut, influenţate fiind de dorinţa destul de mică a berlinezilor de a deveni proprietarii propriei locuinţe. La sfârşitul anului trecut, un metru pătrat dintr-un apartament se vindea cu 2.620 de euro, în timp ce în München, Paris sau Londra, metrul pătrat construit trecea lejer de 3.700 de euro, ajungând chiar la 5.350 de euro, potrivit lui Tobias Just, analist financiar de la Deutsche Bank. PIAŢĂ ÎN CREŞTERE

Berlinul de Est, punctul de plecare

Paris, Londra şi Madrid au reuşit în ultimii cinci ani de zile să-şi dubleze preţul de vânzare al locuinţelor, fie ele de lux sau nu. Berlinul a cunoscut în perioada boomului imobiliar european o creştere aproape insesizabilă de 0,2%. Acest lucru este pe cale să se schimbe acum, cel puţin în districtele din partea estică a capitalei germane, Mitte şi Prezlauer Berg. „Această zonă este punctul zero al investiţiilor imobiliare în Berlin“, este concluzia lui Maik Uwe Hinkel, un veteran al investiţiilor în locuinţe pe piaţa berlineză, în timp ce priveşte spre impunătoarele penthouse-uri de sticlă care se ridică în inima Berlinului.

VEZI GALERIE FOTO.

Ne puteți urmări și pe Google News