În plină vară, cu ajutorul acestor plante, te poţi bucura de aerul proaspăt şi rece la tine în grădină. Uneori, chiar şi în locuinţă.
V rei să ai acasă un aer răcoros, dar nu unul care să provină de la aerul condiţionat? Palmierii şi plantele agăţătoare sunt soluţia ideală pentru că rezistă foarte bine chiar şi la temperaturi ridicate.
Washingtonia. Are frunzele palmate, în formă de evantai. Când acestea se usucă le poţi folosi cu succes pentru aşa ceva. Poate creşte şi la semiumbră, dar rezistă bine şi în plin soare. Trebuie să ai grijă să-l uzi bine. Phoenix. Frunzele lui sunt diferite de ale washingtoniei, sunt compuse penat (în formă de pene), dar şi lui îi place să stea în soare toată vara. Iarna se mulţumeşte doar cu 10 grade Celsius. Ai grijă unde-l aşezi pentru că are ţepi care-i pot zgâria pe copii. Cocotierul. Este un palmier la modă acum. El iubeşte soarele tot anul. Din păcate, nu trăieşte prea mult în apartament, dar cu puţină atenţie puteţi petrece câţiva ani împreună. Atenţie la transplantare! Nu trebuie să îngropi nuca pentru că, dacă vei face acest lucru, planta va putrezi. Dacă vrei să ai foarte multă umbră poţi apela şi la plante agăţătoare. Iată câteva dintre cele mai importante. Mâna Maicii Domnului. Este cea mai bună alegere dacă vrei să ai umbră, dar şi să ai casa parfumată pe perioada verii. Creşte bine atât la soare (este dintre puţinele care rezistă chiar şi la soarele arzător al verilor călduroase), dar şi la semiumbră. Când este tânără, are nevoie de mai multă apă (în primii doi-trei ani). Fasole decorativă. Este planta cu creşterea cea mai rapidă. Poate să ajungă la o medie de cinci metri înălţime în doar un an. Rezistă în plin soare şi poate asigura umbra de care ai nevoie. Florile violet sunt răsplata ei pentru tine, că ai ales-o şi că o îngrijeşti. Tecoma (luleaua neamţului). Această plantă este perfectă pentru pergole, pereţii cu expoziţie sudică ai caselor sau pentru garduri. Singurele pretenţii sunt să nu aibă apă în exces şi ai grijă cu dăunătorii. Face frecvent afide ce trebuie tratate (în acest caz, poţi încerca să le tratezi împotriva dăunătorilor cu Decis). Trahicarpus. Va fi „campion“ la rezistenţă dacă îl plantezi fără ghiveci, direct în grădină, pentru că poate rezista până la -10 grade Celsius. Nu este atacat de boli sau dăunători şi-i place la soare. Ideal este să-i faci şi un duş generos, la câteva seri.
Vezi galerie foto