SOLUŢII PENTRU ACASĂ: Copilul este agresiv şi are note mici

SOLUŢII PENTRU ACASĂ: Copilul este agresiv şi are note mici

Vă răspunde: Psihoterapeut AUGUSTIN CAMBOSIE, vicepreşedintele Federaţiei Române de Psihoterapie.

Laura: Băieţelul meu este în clasa a treia şi este foarte obraznic. Se bate cu colegii, nu este atent la ore şi, evident, are note mici. Nu înţeleg de ce este aşa agresiv, mai ales că în familie nu are astfel de exemple. Avem grijă să-şi facă temele, dar la ore, în loc să fie atent, are alte preocupări. Nu ştim cum să-l responsabilizăm. Ce ne sfătuiţi? Te sfătuiesc să mergi cu copilul la un psihoterapeut. Sindromul de copil hiperactiv este la ordinea zilei, dar cauzele nu sunt foarte clare. Sunt mai multe supoziţii, plecând de la factori genetici, până la cei educaţionali. Nu este un indiciu faptul că nu are exemple în familie. Poate că asta este părerea ta, dar un specialist ar putea vedea lucrurile altfel. Copiii hiperactivi nu pot desfăşura o singură activitate, nu o pot duce până la capăt, pentru că nu au răbdare.

Aceşti copii nu-şi pot asuma responsabilităţi nici la şcoală şi nici acasă, sunt irascibili, nu suportă să fie certaţi şi nu pot sta pe scaun 10 minute la o „şedinţă“ în care să li se ceară socoteală pentru ce fac. De regulă, părinţii nu acceptă că micuţii lor au probleme şi caută motive educaţionale când, de fapt, poate fi vorba despre o problemă de structură. Mulţi părinţi cred că, dacă îşi duc copilul la psiholog, micuţul este nebun.

Le este ruşine de familie, de prieteni sau de vecini. Băiatul tău are nevoie de ajutorul unui specialist pentru că lucrurile trebuie particularizate în funcţie de copil, de conjunctura familială etc. Psihologii din şcoli se ocupă de partea educaţională, or, aici e vorba de partea clinică, şi nu toţi au formare în psihologie clinică.

Ne puteți urmări și pe Google News