Băncile cer BNR regulamente flexibile

Băncile cer BNR regulamente flexibile

Noile norme de creditare nu sunt tocmai pe gustul instituţiilor de credit.

Băncile din România vor fi obligate să aplice de la sfârşitul acestei luni noile norme de creditare impuse de Banca Naţională a României (BNR). Reglementările vor fi discutate de conducerile instituţiilor de credit membre ale Asociaţiei Române a Băncilor la sfârşitul acestei săptămâni.

Până atunci, fiecare instituţie de credit îşi va prezenta poziţia în legătură cu proiectul BNR, a anunţat, ieri, preşedintele Volksbank România, Gerald Schreiner. Unele bănci au venit deja cu propuneri de modificare a proiectului BNR. Oficialii Volksbank au declarat, ieri, că vor cere o delimitare clară între condiţiile impuse băncilor care practică o politică de risc şi celelalte.

„Nu va fi o problemă pentru noi să implementăm regulamentul BNR, întrucât am făcut şi până acum analize de tip stress test, fiind incluse în produsele noastre, însă ar trebui să se facă o separare clară între băncile conservatoare, cu un portofoliu redus de credite de consum, şi băncile agresive pe acest segment“, a afirmat, ieri, vicepreşedintele Volksbank pentru risc şi retail, Herwig Burgstaller. Acesta a adăugat că instituţia pe care o reprezintă nu ar trebui să intre în colimatorul BNR. „Dacă portofoliul nostru ar avea o evoluţie negativă, aş înţelege ca BNR să intervină, însă din moment ce banca este foarte atentă la riscuri, nu văd necesitatea acestor impuneri“, a afirmat preşedintele băncii, Gerald Schreiner.

Potrivit datelor băncii, creditele de consum negarantate reprezintă circa 5% din portofoliul împrumuturilor acordate de instituţie pentru segmentul de retail, restul fiind credite imobiliare şi împrumuturi de nevoi personale garantate. Grad de îndatorare limitat Potrivit proiectului de regulament, băncile vor calcula gradul de îndatorare la creditele acordate populaţiei pe baza unor venituri cu cel mult 20% peste cele declarate la administraţia financiară în anul anterior şi nu doar în funcţie de adeverinţa de salariu sau alte documente, precum în prezent. De la intrarea în vigoare a noului regulament şi până când normele interne ale băncilor vor fi aprobate de Consiliul de supraveghere al BNR, gradul de îndatorare acceptat de toate instituţiile de credit va scădea la 40%. ANALIZĂ „CAPITAL“ Noile norme aduc credite mici Pragul minim de îndatorare după introducerea noilor norme va fi chiar mai mic de 40%. Potrivit unei analize publicate în ediţia de astăzi a revistei „Capital“, după ce băncile vor aplica aşa-numitul stress test pe fiecare client, vor constata că suma pe care acesta o poate accesa este chiar mai mică decât cea pe care o putea lua la nivelul anului 2007, înainte de relaxarea condiţiilor de creditare.

Dacă pe normele vechi o familie de două persoane cu venituri de 2.500 de lei putea obţine un credit de 36.600 de euro, cu un grad de îndatorare de 40%, după aplicarea noilor norme suma va scădea la 31.500 de euro. Aplicând condiţiile din normele de creditare relaxate, cu îndatorare de 65%, încă valabile în prezent, suma este de 68.000 de euro. PASUL DECISIV Frica BNR, conturată în regulament Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a avertizat de mai multe ori în ultimele luni că riscul creditării creşte odată cu viteza dezvoltării segmentului, iar băncile, interesate să obţină profit, subestimează riscul de multe ori. Proiectul BNR a venit tocmai pentru a limita riscurile creditării excesive.

La finele lunii mai, creditele acordate populaţiei au urcat la 83,24 miliarde lei (23 de miliarde euro), pe fondul unei creşteri anuale cu 130,7% a creditului în valută, la 45,9 miliarde lei, şi cu 38,6% a finanţărilor în lei, la 37,35 miliarde lei. Valoarea totală a creditelor acordate populaţiei şi firmelor se situa la 171,83 miliarde de lei, în urcare cu 61,3%, comparativ cu perioada similară din 2007.

Ne puteți urmări și pe Google News