Crimă comisă din cauza unor poliţişti

Crimă comisă din cauza unor poliţişti

Din dorinţa de a rezolva o crimă, doi detectivi din Los Angeles au devenit din neglijenţă regizorii unui nou asasinat.

Martha Puebla, o adolescentă de 16 ani din Sun Valley, California, stătea de vorbă cu o prietenă, în faţa casei sale, într-o dimineaţă răcoroasă de primăvara anului 2003. Un bărbat s-a apropiat de ea şi a intrebat-o cum o cheamă.

"Sunt Martha, mă cunoşti?", a replicat aceasta uimită. Răspunsul însă nu a mai venit. Bărbatul a scos un pistol de nouă milimetri şi a împuşcat-o în faţă. Cănd mama sa a ieşit din casă, Martha era deja moartă, zăcănd pe jos într-o baltă de sănge.

Detectivii Martin Pinner şi Juan Rodriguez  au fost imediat chemaţi la locul crimei, deoarece numele fetei era legat de un alt asasinat, petrecut în acelaşi loc, cu cinci luni în urmă.

Martor fără voie

Întămplarea care a dus la moartea Marthei a avut loc pe 27 noiembrie 2002, în faţa ferestrei sale. Era aproape două noaptea cănd o prietenă a adolescentei şI prietenul ei au parcat maşina în faţa casei familiei Puebla, dorind să stea de vorbă cu amica lor. În timp ce fata vorbea cu Martha, prietenul ei, rămas în maşină, Christian Vargas, a fost ciuruit de mai multe gloanţe trase dintr-o maşină care a trecut în viteză.

Bănuielile poliţiei s-au îndreptat spre Jose Ledesma, poreclit şi «Peps », membru al bandei numite Vineland Boyz, care deţinea controlul pieţei drogurilor din zonă. În urma percheziţiei efectuate acasă la acesta, au fost găsite mai multe arme de foc şi mai multe scrisori de la alţi membrii ai bandei, trimise din închisoare.

Însă suspectul numărul unu nu era acolo. Poliţiştii au aflat că acesta a fugise impreună cu Mario Catalan, prieten şi posibil complice, în Mexic. Cei doi se cazaseră la un hotel în Tijuana, iar în urma unui scandal, fuseseră reţinuţi. În timpul interogatoriului ,cei doi poliţişti au forţat de mai multe ori nota încercănd să-i facă să vorbească.

"Am mai mulţi martori care pot confirma că tu ai tras în noaptea aia", i-a spus Pinner lui Peps. Cum această afirmaţie nu a fost destul de convingătoare, detectivul i-a arătat mai multe poze cu el, semnate M.P (Martha Pueble-n.r) pe care scria "Acesta este bărbatul care l-a împuşcat pe prietenul pritenei mele ".

Ledesma a continuat să nege că o cunoaşte pe tânără, martoră la crima sa. Detectivul Pinner a plusat- i-a arătat o poză cu adolescenta şi i-a spus că "important e că ea te cunoaşte ".

S-au dat singuri de gol

Poliţiştii i-au închis pe cei doi într-o celulă echipată cu microfoane, sub pretextul că au găsit deja arma cu care au tras. A doua zi, Ledesma a cedat nervos şi a telefonat unui alt mebru al bandei, Javier Covarrubias.

"Ştii unde stă târfa aia…aproape de casa mea, trebuie să dispară! A dat cu ciocu’. Dar ai grijă să nu faci valuri şI să nu te laşi prins”, l-a sfătuit Peps din închisoare.

Fără să stea mult pe gănduri, Covarrubias a omorăt-o pe Martha. Convorbirea a fost înregistrată pe casetă, însă, din neglijenţă, cei doi detectivi nu au ascultat înregistrarea.

Minciuna şi dovezile false, practici comune În realitate, Martha Puebla nu spusese nimic poliţiei, ba chiar a încercat să-l protejeze pe Ledesma. Ea a ameninţăt-o chiar pe prietena adolescentului mort că dacă va spune poliţiei de banda Vineland, le va spune acestora unde locuieşte.

Cu toate acestea, fata a declarat poliţiei că imediat după ce s-a tras a auzit-o pe Martha spunănd : "E Peps!". Audiată de poliţişti, Martha a spus că pe moment i s-a părut că ar fi vorba de Ledesma, dar nu poate fi sigură.

Cei doi detectivi au decis să trucheze pozele pentru a-l forţa pe Peps să mărturisească. Minciuna şi dovezile false sunt practici des folosite de poliţiştii americani. Ei nu au voie însă folosească forţa sau să negocieze cu infractorii.

"Trebuie ţinut cont de nişte reguli simple, nu poţi spune unui infractor numele martorului pentru că-i pui viaţa în pericol", a declarat Dennis Kilcoyne, preşedintele asociaţiei detectivilor criminalişti din California.

Mai mult, poliţiştii ar fi trebuit să-i avertizeze pe cei implicaţi în anchetă dacă sunt în pericol. Măsuri de care nu s-a ţinut însă cont în cazul Marthei Puebla.

Cu unsprezece zile înainte să fie împuşcată, Martha a depus mărturie în procesul  lui Ledesma, declarănd că nu a văzut nimic. Cu toate aceste, Peps nu a retras ordinul de a fi împuşcată.

Greşeală după greşeală

Martha Puebla nu a fost singura victimă colaterală a anchetei celor doi  detectivi californieni. Cum nu au ascultat înregistrarea făcută în puşcărie, cei doi poliţişti au arestat sub acuzaţia de ucidere a Marthei, un tănăr nevinovat, pe Juan Catalan, fratele lui Mario Catalan.

Ca şi în cazul precedent, cei doi au trucat pozele şi mărturiile şi l-au făcut pe Catalan să recunoască o crimă pe care nu o comisese.”Vezi pozele, pozele nu mint!”, i-au spus cei doi în sala de interogatoriu.

Tănărul a stat cinci luni în închisoare. Norocul său a fost că o cameră de supraveghere l-a surprins în noaptea crimei, la un meci al echipei Dodgers. El a fost eliberat şi a primit despăgubiri în valoare de 320.000 de dolari.

Final hollywoodian Abia în 2004, cazul uciderii Marthei Puebla s-a rezolvat, după ce a fost preluat de agenţii federali, ca o componentă a unui dosar mai mare, deschis împotriva bandei Vineland Boyz. În timpul procesului, după ce a fost ascultată convorbirea dintre Ledesma şI Covarrubias, pentru a evita pedeapsa cu moartea, mai mulţi membrii ai bandei au recunoscut implicarea în uciderea adolescentei. Cei doi poliţişti au fost despărţiţi, detectivul Pinner a avut norocul să rămănă la criminalistică, iar partenerul său a fost transferat la direcţia rutieră şi apoi la moravuri.

Ne puteți urmări și pe Google News