Vreme de patru zile, de miercuri până sâmbătă seara inclusiv, hunedorenii, alături de turiştii veniţi din ţară şi din străinătate, au avut parte de expoziţii, concerte de muzică medievală, piese de teatru medieval, demonstraţii de lupte cu arme de epocă, de jonglerii sau chiar spectacole în care focul a fost cel care a impresionat asistenţa.
Evenimentele au fost organizate în cadrul celei de-a patra ediţii a festivalului „SOS Castelul - Serbările Corvinilor“.
Lupte cavalereşti şi concerte de muzică veche
Fiecare zi a avut reuşita ei: miercuri, a fost inaugurat în incinta castelului un infocentru, în valoare de 10.000 de euro. Joi, publicul a fost cucerit de Flavius Piţigoi, care a organizat un workshop muzical, o incursiune în istoria muzicii, iar turiştii au făcut şi ei parte din orchestră, evoluând la instrumente de percuţie.
Şcoala de dans medieval a avut şi ea zeci de „muşterii“, în timp ce luptele cavalereşti, deşi au intrat deja în „rutina“ festivalului, au fost urmărite cu sufletul la gură.
Vineri, componenţii ansamblului de muzică medievală „Huniady Cantores“ nu au fost lăsaţi să plece de pe scenă până nu le-au prezentat amănunţit copiilor fiecare instrument în parte. Cimpoierii, toboşarii şi tulnicarii unui nou ansamblu apărut la Hunedoara, format în mare parte din elevi ai Grupului Şcolar „Emanoil Gojdu“, s-au dovedit a fi revelaţia festivalului.
Sâmbătă, parada medievală care a plecat din centrul oraşului spre castel a adus în curtea exterioară a monumentului sute de localnici care i-au urmat parcă vrăjiţi pe cei 60 de menestreli, cavaleri şi jongleri, care au „defilat“ pe străzile oraşului.
Anul viitor se vor împlini 600 de ani de când Regele Sigismund de Luxemburg al Ungariei a donat familiei Corvinilor, pentru faptele lor de arme, Cetatea Hunedoarei şi domeniile aparţină toare. Un motiv în plus pentru organizatorii festivalului să încerce ca noua ediţie să fie şi mai strălucitoare.
„Acum a fost pentru prima dată când grupuri mari de tineri din Cluj, Arad, Timişoara sau Sibiu au venit special pentru festival. Anul viitor, aproape sigur vom avea ateliere meşte- şugăreşti în grădina din spatele castelului.
Apoi, vrem ca programul ediţiei din 2009 să fie clar stabilit până în decembrie, aşa încât şi agenţiile de turism să includă în ofertele lor festivalul medieval de la Hunedoara“, spune Mircea Goian, coordonatorul echipei de organizare a „Serbărilor Corvinilor“.