Consiliul Europei a lansat un apel către România şi alte ţări riverane Mării Negre să se mobilizeze pentru a evita un posibil dezastru ecologic.
„Marea Neagră este astăzi aproape de un dezastru ecologic, din cauza exploatării excesive a resurselor şi a cantităţilor uriaşe de nutrienţi şi substanţe toxice deversate în apă“, se arată într-un raport prezentat ieri în faţa Adunării Parlamentare de la Strasbourg, citat de AFP.
Potrivit documentului, industrializarea din zonele de coastă, activitatea porturilor, deversă rile de substanţe toxice şi radioactive din mare au creat o poluare fără precedent. Parlamentarii consiliului au adoptat un text care încurajează statele riverane (România, Bulgaria, Georgia, Rusia, Turcia şi Ucraina) să coopereze pentru evitarea dezastrului.
În fiecare an, Dunărea deversează în Marea Neagră 280 de tone de cadmiu, 60 de tone de mercur, 4.500 de tone de plumb, 6.000 de tone de zinc, 1.000 de tone de crom şi 50.000 de tone de hidrocarburi. Raportul mai arată că eforturile de control al poluării şi de conservare a resurselor rămân insuficiente, deşi cele şase state riverane au ratificat Convenţia din 1992 privind protecţia Mării Negre.