EVZ vă recomandă câteva lecturi pentru vacanţă. Printre titlurile scoase la înaintare de edituri se numără „De ce bărbaţii se însoară cu scorpii“ sau „Împărăteasa Orhidee“.
Vara se revigorează poveştile de dragoste, chicklitul şi thrillerurile. Dacă unii preferă să strecoare în bagaj lecturi amânate de-a lungul anului, cei mai mulţi aruncă un ochi la ofertele de sezon ale editurilor. Iar acestea le răsfaţă cu precădere pe cititoare, mari amatoare de romance, călătorii şi cărţi gen „self-help“. Faptul că autorii volumelor sunt, majoritatea, femei, nu e decât un motiv în plus pentru audienţa feminină să empatizeze cu istoriile. EVZ a ales pentru dumneavoastră, din seria apariţiilor recente, zece titluri care v-ar putea face vacanţa mai interesantă. Printre acestea, „De ce bărbaţii se însoară cu scorpii“, „Împărăteasa Orhidee“ sau „Vieţile secrete al Pippei Lee“.
Polirom şi Rao au aşezat pe rafturi câte cinci volume în colecţii estivale nou-nouţe, „Romance“ şi „Pentru tine“, iar Humanitas are deja un arsenal întreg de titluri care se pretează la lecturile pe plajă, în colecţiile „Râsul lumii“ şi „Thriller&Mistery“. Propunerilor noastre li se adaugă cele ale criticilor contactaţi de EVZ, Radu Paraschivescu, Simona Sora şi Daniel Cristea-Enache. (A contribuit Florentina Ciuverca) GHID FEMININ „De ce bărbaţii se însoară cu scorpii“ Contrar aşteptărilor, pentru autoarea Sherry Argov, cuvântul „scorpie“ nu se referă la o femeie insensibilă sau meschină. Scorpia din această carte este o femeie puternică, relaxată şi cu o identitate perfect conturată. Este o femeie care impune în termeni clari şi categorici ce acceptă şi ce nu. Curtea Veche, 24 lei THRILLER „Zona albastră“ Andrew Gross a scris un thriller care-ţi dă fiori. În limbajul agenţiei americane WITSEC, cea care administrează Programul de Protecţie a Martorilor, „zona albastră“ e al treilea stadiu de urgenţă, când se suspectează că o persoană protejată a fost descoperită. Începe o cursă nebună, în care trebuie să se afle dacă martorul mai este în viaţă. Paralela 45, 29 lei ISTORIE
„Împărăteasa Orhidee“ Scriitoarea Anchee Min vine cu o poveste captivantă, petrecută în decorul exotic al Chinei imperiale, într-o lume interzisă, care i-a fascinat pe cititorii din peste 20 de ţări. Într-o istorie rescrisă cu armele ficţiunii, autoarea reface figura împără- tesei rămase în istorie drept „o maestră a răului pur şi a intrigii“. Polirom, 39,50 lei DRAGOSTE „Greşelile Mirandei“ Miranda este încântată când îl cunoaşte pe Greg. Atrăgător, inteligent şi amuzant, pare perfecţiunea întruchipată! Greg e înnebunit după Miranda, dar nu i-a mărturisit chiar totul despre el. Până şi cea mai dulce fată s-ar putea purta ciudat cu un bărbat care tocmai şi-a părăsit soţia însărcinată. Autor: Jill Mansell. Editura Leda, 36,99 lei CĂLĂTORIE „100 cele mai frumoase parcuri naţionale ale lumii“ Cartea e un ghid perfect pentru o călătorie imaginară prin cele mai cunoscute parcuri naţionale ale Terrei. Din Statele Unite până în Asia, volumul descrie şi ilustrează spaţiile care ne dau o ultimă şansă de a ne cunoaşte planeta aşa cum era înainte de intervenţia omului. Editura All, 99 lei PRACTIC „Cum iubesc femeile. Despre dorinţe şi despre bărbaţi“ Patru portrete feminine, patru feluri diferite de a iubi. Ilustrându-le, Maryse Vaillant încearcă să desfacă iţele veşnicului mister feminin: arta de a-i iubi pe bărbaţi. Poveştile sunt dublate de sfaturi, soluţii la probleme conjugale, oferite din perspectiva psihologului. Curtea Veche, 20 lei AVENTURI ROMANTICE „Iubire la imperfect“ Romanul pentru care autoarea Camilla Baresani a fost distinsă, în 2005, cu Premiul Forte Village - Montblanc, începe clasic, cu o întâlnire într-un hotel. E scânteia unei iubiri pasionale între două firi contradictorii. Protagoniştii: Stefano, un italian cu alură de „puşti îmbătrânit“, şi Galia, o rusoaică senzuală. Nemira, 16,90 lei MISTER „Clubul patrioţilor“ Romanul lui Christopher Reich a fost distins cu Premiul International Thriller Writers, în 2006. Dintr-un copil crescut în orfelinate, Thomas Bolden ajunge un personaj de succes pe Wall Street. Până într-o zi, când e răpit, interogat şi urmă- rit de persoane misterioase care-i cer „cheia“ unui secret uriaş. Humanitas Fiction, 32 lei POVEŞTI „Ordinul secret al fetelor de pe Strada Caramel“ Patru fetiţe care se detestă categoric între ele se „înfrăţesc“ atunci când pe strada lor apar nişte pantofi roşii imposibil de ignorat. Odată cu ei îşi face intrarea şi excentrica Cha Cha Staccato, a cărei figură aduce suspect de mult cu a unei vrăjitoare. Autoare: Elise Primavera. Corint Junior, 37,99 lei PASIUNE „Vieţile secrete ale Pippei Lee“ De la o rebelă de provincie la o boemă de oraş, de la o tânără amantă la o soţie împlinită, Pippa Lee traversează o existenţă contradictorie. Scenariul a fost deja adaptat de Rebecca Miller pentru un film ce va fi lansat în august 2009. Autoarea este fiica dramaturgului Arthur Miller şi soţia actorului Daniel Day-Lewis. Editura Trei, 24,90 lei COLECŢII
Liber la aventuri romantice şi crize conjugale
Dacă celelalte edituri strecoară lecturi de vară în diverse colecţii, Polirom şi Rao preferă să le separe din start în două proiecte nou-nouţe. Polirom îşi propune să revigoreze romanul de dragoste în colecţia „Romance“, în timp ce Rao încearcă să „creeze o stare“ cu volumele din „Pentru tine“. Ambele au la bază acelaşi cocktail de ingrediente: poveşti siropoase, crize conjugale şi drame în care se regăsesc, fără îndoială, cititoarele.
Polirom îşi introduce colecţia cu un concurs (cumpărătorii pot câştiga un weekend în doi la Paris) şi cu cinci titluri. Le va face cu ochiul cititoarelor, poate mai mult ca altele, „Visătoarele“ de Alexandra Ares. Românca stabilită la New York în 1998, fost realizator pentru redacţia Teatru din TVR, debutează cu o poveste despre căutarea iubirii adevărate. Ficţionalizând un caz celebru, Ellen Feldman îşi imaginează viaţa băiatului de care se îndrăgostise Anne Frank - adolescenta evreică moartă într-un lagăr nazist, al cărei jurnal a fost publicat -, dacă acesta ar fi supravieţuit, în „Iubirea secretă a Annei Frank“. Oferta „Romance“ e completată de „Dragoste şi matematică“, de Sheila O’Flanagan, „Toată lumea pierde“, de Jane Asher, şi „Tot ce-şi doreşte ea“, de Maeve Haran. Drama femeii moderne Rao vine pe piaţa lecturilor estivale tot cu cinci volume, în colecţ ia „Pentru tine“.
„La fraga“, de Danielle Sallenave, e o poveste despre o guvernantă care descoperă treptat Veneţia intrigilor, în 1839. „Dragostea şi alte lucruri imposibile“, de Ayelet Waldman, disecă dramele existenţiale ale femeii moderne, iar Sophie Dahl - pe cele ale maturizării, „În jocul celor mari“.
Rao mizează şi pe un bestseller în Marea Britanie, „Insula“, de Victoria Hislop, pentru care autoarea a obţinut premiul de debut la Bristish Book Awards 2007. O propunere interesantă e şi „Moştenire“ de Lan Samantha Chang, cu intriga plasată în China, în 1931, când pe fondul războiului se nasc trădări. (Florentina Ciuverca)
DE RECUPERAT Ştiu ce (n-)ai citit astă-vară
Pentru cei care au de recuperat lecturi de anul trecut, reamintim recomandările pentru vara lui 2007, care pot fi oricând abordate şi în această vacanţă. „Raftul Denisei“ venea cu două propuneri: „Un gest de iubire“, de James Meek, un bestseller despre iubirea în toate versiunile ei, şi „Budha în suburbie“, de Hanif Kureishi, care a fost adaptat de BBC într-un serial de succes. Polirom sugera un pic de poezie - „Dragostea e un câine venit din iad“, de Charles Bukowski, în traducerea lui Dan Sociu - şi autodenunţul lui Günter Grass în proză, cu „Decojind ceapa“. În oferta Editurii Leda se afla celebra scriitoare Margaret Atwood, cu „Asasinul orb“, iar în cea a Editurii Rao - o serie de romane poliţiste şi thrilleruri, printre care „Nevinovatul“ lui John Grisham. Pentru cei mici, o carte de poveste, ilustrată magnific, „Invenţia lui Hugo Cabret“, la Corint. (Florentina Ciuverca) PONTURI Criticii vă sugerează
> Radu Paraschivescu. Hippolyte Taine, „Viaţa şi opiniile filosofice ale unei pisici“ (Editura ART), în semn de solidaritate cu toţi asupriţii de sub domnia diverşilor cotoş mani. Mark Crick, „Supa lui Kafka“ (RAO), pentru ideea unui fotograf de-a maimuţări o serie de scriitori celebri. Mario Vargas Llosa, „Pantaleón şi vizitatoarele“ (Humanitas), pentru umorul aproape surprinzător al lui Vargas Llosa. Julian Barnes, „Tour de France“ (Editura Nemira), pentru limpezimea elegantă a ideilor. Andrew Jennings, „Fault! Lumea secretă a organizaţ iei FIFA“ (Editura Allfa), pentru că suntem în plină febră Euro 2008. > Simona Sora. Recomand în primul rând „Plimbarea“, excelentul roman al scriitorului maghiar Attila Bartis, apărut în seria „Proză XXI“ a colecţiei „Biblioteca Polirom“. Apoi minunatul miniroman al lui Radu Paraschivescu, „Cu inima smulsă din piept“, apărut în colecţia „Cartea de pe noptieră“ a Editurii Humanitas. În sfârşit, o lectură potrivită este şi romanul „Urbancolia“ al tânărului scriitor Dan Sociu, tot de la Polirom. Deşi nu e o lectură „uşoară“, nici la propriu, nici la figurat, aş recomanda pe plajă şi „Orbitor“-ul într-un singur volum, nu de alta dar ar fi bine să fie citit înainte să se vorbească despre el. > Daniel Cristea-Enache. Pentru lecturile pe care le voi recomanda, nu e nevoie de justificări. Octavian Paler, „Mitologii subiective“ (Polirom), „Poveşti de dragoste la prima vedere“ (Humanitas); „Tovarăşe de drum. Experienţa feminină în comunism“, coordonată de Radu Pavel Gheo şi Dan Lungu (Polirom); „Foxtrot XX“ de Răzvan Petrescu, (Cartea Românească) şi „Enciclopedia Britannica pentru elevi“, primul volum, de la Editura Corint Junior.