Specialiştii au demonstrat că ieşenii plătesc o factură la încălzire cu cel puţin 25% mai mare decât este normal.
Ieşenii plătesc o factură la încălzire cu cel puţin 25% mai mare decât este normal. Aceasta este concluzia unei analize realizate de Agenţia Municipală pentru Eficientizare şi Reglementare în domeniul Energiei (AMERE) din Bucureşti. La iniţiativa Grupului de Proprietari şi Locatari din Iaşi, în doar două zile s-au găsit mai multe nereguli tehnice şi administrative la Centrala Electrică de Termoficare (CET) Iaşi.
„CET Iaşi consideră această analiză o colaborare pe care o are cu domnul Tudor Popescu. De aici, şi deschiderea totală pe care a avut-o directorul Didi Melinte în a-i primi“, menţionează purtătorul de cuvânt al CET, Ovidiu Mihăiuc. Iniţiativa Grupului de Proprietari şi Locatari din Iaşi vine în contextul în care, în luna iunie, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică şi Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice stabilesc tariful la energie pentru producători.
Noul tarif va fi aprobat printr-o hotărâre de guvern, care va putea fi atacată în instanţă de proprietari în termen de 60 de zile. În urma analizei realizate în ultimele zile, iniţiatorii acţiunii de la Iaşi vor întocmi un proiect, în mai multe etape, care presupune pe rând sesizarea autorităţilor locale, pentru a-i implica, urmat de un proiect de lege propus guvernului. CET este obligată să producă mai multă energie electrică În prezent, ieşeanul de rând plăteşte 175 de lei pe gigacalorie. În primul rând, la CET se produce, pe lângă energie termică, şi energie electrică.
„Aceasta nu ar fi o problemă dacă s-ar da mai multă căldură decât energie electrică. Dar, pentru că energia electrică merge în sistemul energetic naţional, s-au creat o dependenţă şi o cerere care impun CET Iaşi să producă mult mai multă energie electrică“, a declarat Tudor Popescu, directorul AMERE. Conform unei directive europene, energia electrică obţinută prin cogenerare trebuie să fie folosită de oraş, nu să alimenteze sistemul naţional. „Lor le convine, pentru că e mai scump să vinzi la stat. Acesta trebuie să încălzească oraşul, nu să producă energie electrică“, mai susţine Tudor Popescu. La costul gigacaloriei sunt adunate cheltuielile de întreţinere şi modernizare ale reţelei, problema ecologică a cenuşii rezultate şi salariile angajaţilor. Şi cheltuielile cu transportul energiei termice pe reţeaua de ţevi, care încarcă factura ieşeanului.
„E ca şi cum i-aş pune să plătească pe proprietari pentru că li se repară strada din faţa blocului“, explică Tudor Popescu. CET Iaşi are utilaje cu cel mai ridicat randament din ţară. Cu toate acestea, numai pe primele patru luni ale acestui an, CET are pierderi de 18 milioane de lei. Cumulate pe ultimii patru ani, datoriile la CET ajung la 15% din bugetul municipalităţii.