LUDOVIC ORBAN: „A donat şi Patriciu, dar e posibil să fi donat şi în altă parte“
- Adam Popescu
- 29 mai 2008, 03:00
Dacă va câştiga alegerile, va colabora cu consilierii PDL pe baza unui proiect. Dacă nu va intra în turul al doilea, va vota cu acela care corespunde orientărilor lui politice.
Mircea Marian: Cum staţi în sondaje, domnule Orban? Ludovic Orban: Foarte bine, 20-21%.
M.M.: Intraţi în turul doi? Există posibilitatea să intru în turul doi dacă în dezbaterile finale voi face diferenţa. Sunt pe un trend ascendent.
Ioana Lupea: Cine vă votează? 74 la sută dintre votanţii PNL vor vota cu mine. În rest, iau voturi inclusiv de la PDL, din bazinul celor care se declară de dreapta şi de centru-dreapta. Nu prea iau de la PSD.
I.L.: Cum stă PNL? PNL se află între 18 şi 20%, ceea ce e un scor mult îmbună- tăţit faţă de europarlamentare, unde am obţinut un 13,5%.
I.L.: Cum explicaţi creşterea? Se datorează strategiei mele de campanie, care se bazează pe două lucruri. Am refuzat să intru în dispute sterile, în scandaluri, în atacuri la persoană şi am preferat să mă axez pe prezentarea proiectelor. De asemenea, m-am bazat foarte mult pe campania directă, din uşă în uşă, mai puţin pe panotaj. La elaborarea programului meu, am consultat peste 120.000 de bucureşteni, contactaţi fie în campania din uşă în uşă, fie în campania stradală, fie telefonic.
M.M.: Spuneţi că n-aţi acceptat confruntările directe. Am fost provocat sistematic în emisiunea de la Realitatea TV „Meciul serii“ să-mi atac adversarii şi am refuzat.
I.L.: Părea că vă veţi ridica şi veţi pleca. Am fost de trei ori pe punctul de a pleca. Au depăşit orice limită a bunului-simţ. Nu am plecat din respect pentru bucureştenii care se uitau la această emisiune.
M.M.: În turul doi cu cine aţi vrea să intraţi? Şi la începutul campaniei am spus că sunt mai puţin interesat de contracandidaţii mei. Sunt preocupat să prezint la cât mai mulţi bucureşteni ideile mele. Mi-e indiferent cu cine voi fi în turul doi.
M.M.: Orice aţi spune despre sondaje, veţi fi în minoritate în consiliul general. Vor fi trei partide. Voi prezenta un plan de acţiune pe patru ani, pe care-l voi supune aprobării ca o condiţie de constituire a unei majorităţi. Am capacitatea de a negocia, de a-mi apropia oamenii. Sunt convins că nici un consilier nu vrea răul Bucureştiului. Am intenţia de a crea şi institu- ţionaliza consiliul consultativ la nivel de cartiere, de a crea o dezbatere publică în jurul majorităţii proiectelor. Nu voi mai lăsa consilierii generali să-şi voteze liniştiţi PUZ-urile sau certificări de titlu de proprietate pentru nu ştiu ce companie.
I.L.: Dar cum vă vor trece proiectele? E acelaşi aparat din ultimii opt ani. Societatea civilă s-a mobilizat în jurul unor proiecte, să nu se mai construiască pe spaţiile verzi, să înceteze demolarea caselor de patrimoniu, să se modernizeze Centrul Istoric, să nu se mai adopte PUZ individual. Toţi candidaţii au făcut promisiuni, nu pot reveni asupra lor după două-trei săptămâni.
I.L.: Am văzut că în campanie vă susţin oameni ca Theodor Meleş canu, Norica Nicolai. Nu l-am văzut pe Călin Popescu-Tăriceanu. Ba da, a dat declaraţii de susţinere în toate ocaziile în care a avut posibilitatea. Dar nu cred că în această campanie trebuie să mă susţină preşedintele sau premierul în mod special.
I.L.: Cu excepţia lui Andrei Chiliman, candidaţii dv. la sectoare aproape că nu există. PNL nu şi-a propus să câştige sectoarele? Candidaţii noştri au participat la toate emisiunile la care au fost invitaţi. Au fost prezenţi la agendele electorale, atâtea câte au fost. La sectoarele 5 şi 6 suntem bine plasaţi cu Antonel Tănase şi cu Cristi Banu. La sectorul 4 a trebuit să depăşim un handicap, percepţia că Adrian Inimăroiu ar fi al PNL. Oamenii îşi dau seama acum că Adrian Inimăroiu nu mai are nicio treabă cu PNL de vreo doi ani şi jumătate, de când ne-am dat seama că nu este capabil să se ţină de cuvânt şi că a condus primăria cu Radu Silaghi de la PDL şi cu toţi directorii de primărie care acum sunt pe listele PDL de consilieri.
I.L.: În sectorul 4, câştigă Piedone. Aveţi o explicaţie? Când a părăsit PSD şi Primăria Sectorului 6 şi-a construit o asociaţ ie pentru drepturile consumatorilor prin care şi-a făcut o campanie de imagine personală focalizată pe sectoarele 4 şi 6, parcă a avut clar în intenţie să candideze fie la 4, fie la 6. Beneficiază de un mare avantaj: sectorul 4 parcă a fost blestemat cu Luţu, Mihalache şi Inimăroiu. Oamenii caută o alternativă, dar poate se vor trezi. Ceea ce spun oamenii acum că votează reprezintă mai mult o intenţie, manifestarea unei simpatii.
I.L.: Va fi un vot politic sau un vot dat candidaţilor? Unii dintre alegători vor vota în funcţie de simpatiile lor politice, alţii - în funcţie de personalitatea candidatului şi restul în funcţie de soluţii. Va fi mult diminuat votul politic în raport de alegerile din 2000 sau din 2004.
I.L.: Şi credeţi că asta se va întâmpla şi la alegerile parlamentare, unde vom avea sistem uninominal? Sunt absolut convins, pentru că s-a trecut la sistemul de vot uninominal. Ceea ce regret este faptul că nu s-a introdus sistemul uninominal şi pentru consilierii generali şi judeţeni. Nu este normal ca, în Bucureşti, de exemplu, bugete de peste un miliard de euro să fie votate de nişte anonimi, fără niciun fel de răspundere individuală faţă de locuitori, aşa cum este astăzi. Sper ca în 2012 şi consilierii generali să se aleagă în sistem de vot uninominal, să fie reprezentanţii unui cartier şi să răspundă în faţa locuitorilor acelui cartier.
EPURĂRI LA PRIMĂRIE
„Cu siguranţă îi voi schimba pe Bold, Udrişte şi Cârstea“
M.M.: Dv. câte locuri de parcare aţi promis că veţi face în Bucureşti? În patru ani, se pot realiza în zona centrală între 15.000 şi 20.000 de parcări. În opt ani, se poate ajunge până la 50.000 de parcări în zona centrală.
M.M.: Blaga promite 100.000 de locuri de parcare. Eu pe cine să cred? Probabil că le pune şi pe cele deja făcute de Liviu Negoiţă în zonele rezidenţiale.
M.M.: Problema este că programele sunt foarte, foarte asemănătoare. Vasile Blaga nu poate spune că are programul lui. El duce mai departe câteva proiecte care au fost realizate în baza studiului JICA (Japan International Cooperation Agency).
I.L.: Ce mai reproşaţi administraţ iei în funcţie? Am primit finanţare nerambursabilă pentru parcuri sau pentru lucrările de decolmatare a salbei de lacuri Colentina, care sunt întârziate. Nu intră în finanţare. Aici e vorba de domnul Cârstea, de la Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement, care a fost numit în funcţie de primarul general. Un alt proiect, care mi-a fost drag şi care până la urmă a fost băgat la pachet cu întreg Centrul Istoric, a fost restaurarea celui mai vechi centru arhitectonic din Bucureşti - complexul Curtea Veche, care de asemenea a fost lăsat de izbelişte şi nu a avansat cu absolut niciun pas. În Centrul Istoric s-a mărit factura cu zece milioane de euro pentru infrastructura subterană şi există o întârziere de un an şi jumătate faţă de graficul iniţial. Sistemul de management al traficului este întârziat cu doi ani.
M.M.: Există o finanţare de la guvernul japonez pentru linia de metrou către Otopeni, iar dv. vă opuneţi acestui proiect. Eu nu mă opun acestui proiect, ci am ales varianta legăturii între Bucureşti şi Otopeni pe structura actualei căi ferate. E un proiect care costă 250 de milioane de euro, spre deosebire de proiectul susţinut de dl Videanu, care costă un miliard de euro.
I.L.: Primarul general încă în funcţie spunea că metroul ar rezolva problema traficului din nordul Capitalei. Cea mai mică densitate a populaţiei se găseşte în sectorul 1. Are cea mai mare suprafaţă şi cea mai mică populaţie.
I.L.: Ştim foarte bine că nordul Capitalei depăşeşte graniţele Bucureştiului. Tendinţa de expansiune a Bucureştiului este prezentă în special în zona de nord, dar aici va fi blocată de Pădurea Băneasa. Am făcut şi noi lucruri bune, am scos din intravilan terenuri pe care începuseră să se aprobe PUZ-uri în pădure. Acolo e un punct de blocaj care nu poate fi depăşit în momentul de faţă, aşa că Bucureştiul se va extinde şi înspre est, şi înspre sud.
I.L.: Şi ceilalţi candidaţi vor face aceleaşi promisiuni ca dumneavoastră... Domnul Blaga are probleme de echipă, pentru că, în opinia mea, nu i se va da mână liberă în formarea echipei şi va fi obligat să lucreze cu aceiaşi oameni ca Videanu. O mare parte din vină a avut- o şi această echipă, pe care Videanu nu a avut forţa să o schimbe, începând cu Adrian Bold, Udrişte, Cârstea şi ceilalţi manageri pe care, practic, i-a găsit în funcţie şi a trebuit să-i lase acolo.
I.L.: Managerii lui Traian Băsescu... Diferenţa între mine şi Blaga este că eu voi avea forţa să formez integral o echipă nouă.
I.L.: Îi veţi da afară şi pe Udrişte, şi pe Bold... Cu siguranţă. Dar n-o să-i dau afară, o să reorganizez aparatul primăriei, o să organizez concursuri pentru angajarea de oameni. Îmi voi alege consilieri cu experienţă, iar în toate instituţiile din subordinea primăriei vor fi oameni care cred în proiectele mele.
FALSUL INDEPENDENT
Candidatura lui Sorin Oprescu, un plan pregătit nu numai de oameni din PSD
M.M.: Cum vă explicaţi ascensiunea lui Sorin Oprescu? Sorin Oprescu este generat ca un personaj de telenovelă. Patru săptămâni am văzut la toate ştirile că ba candidează, ba nu candidează din partea PSD. Ba candidează Vanghelie, ba candidează Oprescu. Ba candidează Mitrea, ba candidează Oprescu. După aia, din nou a apărut o altă dilemă gen „Elodia“, va candida sau nu va candida independent domnul Oprescu. Şi iar l-am văzut la ştiri. Nu prea l-am auzit vorbind despre Bucureşti. După care am văzut telenovela „i se acceptă sau nu i se acceptă candidatura domnului Oprescu?“. De când a dispărut telenovela asta, domnul Oprescu nu face decât să se subţieze în ceea ce priveşte susţinerea electoratului, pentru că trebuie să vorbească despre Bucureş ti, despre soluţiile pragmatice. Iar aici a fost destul de rar pe la dezbateri.
M.M.: Sunteţi tentat să credeţi că a fost un plan bine pregătit de oameni din PSD, care l-au susţinut? Părerea mea e că nu numai de oameni din PSD.
I.L.: Dar de mai unde? Prefer să nu zic nume.
I.L.: Nu nume, măcar indicii. Un complet de judecată se bazează pe datele transmise aşa, la cerere, de Institutul Naţional de Statistică, privind populaţia cu drept de vot... Populaţia cu drept de vot este stabilită de fiecare primar, prin listele electorale, în baza datelor primite de la Biroul de Evidenţă a Populaţiei. Nu mai vorbesc de schimbarea de poziţie a procurorului, care între timp s-a mai gândit că a scăzut populaţia Bucureştiului un pic. Nu mai vorbesc că nici n-a contat faptul că erau evidente acolo, în tabelele de semnături, conform informa- ţiilor pe care le am, semnături făcute de aceeaşi mână. Nu s-a mai făcut nicio expertiză grafologică, şi după „o luptă cu sistemul ticăloşit“, în sfârşit eroul pozitiv care luptă împotriva partidelor a ajuns să candideze cu adevărat în numele bucureştenilor.
I.L.: Cine ar avea interesul, în afară de PSD, să joace pe cartea asta? Oameni care au nevoie de păpuşi, de personaje ce nu se pot descurca pe propriile picioare şi au nevoie de strategii telenovelistice. Oameni care nu vor cu adevărat întremarea Bucureştiului. Fie vor unul care să piardă a treia oară, fie vor unul care să iasă primar şi despre care se ştie sigur că n-o să aibă timp să se ocupe de Bucureşti.
M.M.: Înţeleg că oamenii din Bucureşti se săturaseră de un membru de partid şi ar vrea un independent. Îmi permiteţi să-mi păstrez propriile păreri cu privire la independenţa lui Sorin Oprescu. Despre un om care de 14 ani e membru de vază al PSD, apropiat de Ion Iliescu, care a fost de două ori candidat al PSD, nu poţi să zici că e independent. Spune că e dependent de bucureşteni, dar toţi suntem dependenţi de bucureşteni.
M.M.: Domnul Cristoiu crede că e independent. E independent de administraţie...
I.L.: Credeţi că proiectele ficţionale ale domnului Sorin Oprescu, ca valorizarea potenţialului geotermal al Bucureştiului şi autostrada suspendată, sunt atrăgătoare pentru un anumit electorat? Primul şi cel mai importrant lucru este să stabileşti traseul, după aceea trebuie să faci un studiu de fezabilitate. Trebuie să determini toate caracteristicile, ale solului, topografice. E necesară o hotărâre de declarare a lucrărilor de utilitate publică de către consiliul general. Eu ştiu că o autostradă pe piloni costă între 10 şi 20 de milioane de euro pe kilometru. Cine i-a dat ideile astea nu-i este prieten.
I.L.: Dar nu credeţi că bucureş- tenii vor să audă „se poate orice“? Bucureştenii vor să audă se poate, dar pentru proiecte cu adevărat în interesul lor. Există soluţii mult mai ieftine şi fezabile pentru fluidizarea traficului. Nu cred că bucureştenii care stau la blocuri, sau lucrează în imobilele din centru, ori în sudul oraşului îşi doresc din toată inima să le treacă autocamioanele pe sub geam. E o groză vie inimaginabilă.
BECHTEL
„Putem să obţinem finanţare nerambursabilă europeană“
M.M.: Dar Bechtelul cât vă costă? Voi stabili la finalizarea primelor două tronsoane cât este costul pe kilometru, dar ulterior costul pe kilometru va fi controlat prin faptul că proiectarea până la ultimul detaliu de execuţie pe celelalte tronsoane este realizată de alte firme decât Bechtel, cum se întâmplă pe primele două, unde realizarea este a firmelor selectate de Bechtel. Efortul meu diplomatic este de a reuşi să impunem, în 2009, la redefinirea reţelei paneuropene, axa Nord-Sud. Ţările Baltice, Polonia, Ungaria şi Slovacia susţin acelaşi coridor. Iar Autostrada Transilvania va face parte din acest coridor european şi atunci putem să le spunem băieţilor de la Bechtel că noi putem să obţinem finan- ţare nerambursabilă europeană, dacă vreţi să lucraţi aşa cum vrem noi, bine, dacă nu, vă mulţumim.
M.M.: Vreţi să spuneţi că acest contract poate fi reziliat? Sigur că da. În condiţiile în care ei nu-şi respectă clauzele contractuale.
CE SPUNE DESPRE...
TURUL AL DOILEA
„O să votez cu un candidat care răspunde orientărilor mele politice“
M.M.: Dacă veţi câştiga alegerile, cu ce partid intenţionaţi să faceţi alianţă în consiliul general? Eu sunt un om de dreapta, nu am acceptat până acum să fac niciun compromis cu stânga. Sigur, nu-i consider nici acum pe democraţi de dreapta, ci de centru-dreapta. „Lupul îşi schimbă părul, dar năravul ba.“ După ce ai fost în Internaţionala Socialistă, nu poţi deveni peste noapte om de dreapta. Dar, în mod evident, preferinţa mea este pentru PDL. Şi eu am convingerea că, dacă am bătut palma cu Vasile Blaga, care este preşedintele pe Bucureşti al PDL, va avea capacitatea de a impune disciplina în grupul de consilieri generali pentru susţinerea unui plan de acţiune pe patru ani.
I.L.: Există zvonuri despre o eventuală colaborare postalegeri. Sunt foarte mulţi oameni cu care am relaţii normale, nu de prietenie, ci de colaborare şi respect reciproc în PDL. Sunt convins că există oameni cu care poţi să construieşi. Nu am făcut nicio negociere sau discuţie departe de ochii opiniei publice, care să conţină înţelegeri condamnabile între candidaţi.
M.M.: Ce faceţi dacă nu intraţi în turul doi? Conduc în continuare Ministerul Transporturilor.
M.M.: Ce le spuneţi alegătorilor? Îi respect prea mult ca să le dau vreo sugestie.
I.L.: Dar dv. mergeţi la vot. Evident că merg la vot.
M.M.: Şi cu cine votaţi? O să votez cu un candidat care răspunde orientărilor mele politice, cu un program cât mai apropiat de al meu.
I.L.: Ion Iliescu a spus că, după alegerile locale, ar fi bună o alianţă PSD-PNL. Dacă doream să fac ce spune Ion Iliescu, aş fi fost membru FSN din 1990.
I.L.: Poate că dv. nu vreţi, dar poate că unii dintre colegii dv. de partid doresc să rămână la putere şi după alegerile generale. Nu cred. PNL este singurul partid autentic de centru-dreapta, singurul partid care s-a bătut consecvent pentru proprietate, pentru drepturile şi libertăţile cetăţenilor, singurul partid care n-a folosit puterea de stat. PNL nu-şi va trăda valorile şi credinţele.
I.L.: Vă mai vedeţi într-o alianţă cu PDL, de dreapta? Deşi nu consider că PDL este un autentic partid de dreapta, avem mai multe afinităţi cu acest partid. Şi poate, dacă Traian Băsescu, după ce a câştigat alegerile prezidenţiale, ar fi fost mai rezonabil, astăzi la putere ar fi fost o alianţă formată din PNL şi PD.
I.L.: Dar pare mai rezonabil, cel puţin cu candidatul PNL la Primăria Capitalei. De dv. n-a zis nimic rău. M-a mai plesnit pe la Podul de la Lainici. Dar nu prea a avut ce să zică pentru că i-am pregătit o primire ca la carte.
TESTUL DE SINCERITATE
„Nu cred că vom depăşi plafonul de un milion de euro“
M.M.: Cât v-a costat campania electorală? În jur de 550.000 de euro. Nu cred că vom depăşi plafonul de un milion.
M.M.: Cine v-a finanţat? Cred că am pe lista de finanţatori peste 2.800 de oameni. Am luat mai puţin de la firme pentru că nu vreau să mă îndatorez lor.
I.L.: De la Dinu Patriciu? A donat şi el ceva, dar e posibil să fi donat şi prin altă parte.
I.L.: Cum de-a ajuns fratele dv., comisarul european Leonard Orban, în clipul dv. de campanie? Am făcut un clip biografic şi era normal să apară şi fratele meu.
I.L.: Aţi făcut clipul biografic doar pentru a-l introduce pe fratele dv.? Am făcut un clip ca să mă prezint pe mine aşa cum sunt, inclusiv cu fratele meu.
I.L.: Ce consecinţe are faptul că un candidat cu probleme penale sau care a colaborat cu Securitatea va fi validat de electorat? Românii sunt în continuare toleranţi în loc să fie exigenţi. A dispărut mult prea uşor simţul critic şi de multe ori contează ce pomeni face un candidat sau cum reuşeşte să-i păcălească pe oameni. Moralitatea trebuie să devină criteriul esenţial în politică. De moralitatea unui candidat depinde dacă-şi respectă promisiunile, corectitudinea cu care administrează bugetul, modul în care se comportă cu semenii săi.
I.L.: Nu credeţi că cea mai mare problemă a acestui scrutin va fi absenteismul? Din păcate, mulţi bucureşteni au senzaţia că dacă ar veni la vot, nu pot să schimbe nimic. Dacă îşi doresc într-adevăr să pună umărul la schimbarea în bine a Bucureş tiului, trebuie să meargă la vot.